News

Specia rară de pasăre care a început să trăiască în zona centralei de la Cernobîl. Ce animale mai preferă zona

Barza neagră este specia rară de pasăre care a început să trăiască în zona centralei de la Cernobîl. Tot aici, au apărut multe alte animale.
30.03.2023 | 22:53
Specia rara de pasare care a inceput sa traiasca in zona centralei de la Cernobil Ce animale mai prefera zona
Barza neagră, specia rară de pasăre care și-a făcut apariția în zona centralei de la Cernobîl. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Barza neagră este specia extrem de rară de pasăre a cărei prezență a fost sesizată în zona centralei de la Cernobîl. Mulți au crezut că zona unde a avut loc catastrofa din 1986 este una lipsită de viață. Se pare că realitatea e una total opusă.

Barza neagră, specia rară de pasăre care și-a făcut apariția în zona centralei de la Cernobîl. Ce animale mai preferă zona

Mulți sunt tentați să afirme că zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl este un loc apocaliptic, fără urme de viață. La aproape patru decenii după ce unul dintre reactoarele centralei a explodat, provocând cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii, natura ne surprinde.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că pământul din jurul uzinei, care a fost în mare parte interzis oamenilor timp de trei decenii, a devenit un paradis pentru fauna sălbatică, notează un site al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe probleme de mediu.

Prin pădurile dese de aici, viețuiesc râși, zimbri, căprioare și alte animale sălbatice. În prezent, zona de excludere a Cernobîlului acoperă 2.800 km pătrați din nordul Ucrainei. Ea reprezintă a treia rezervație naturală ca mărime din Europa.

ADVERTISEMENT

O specie deosebită care a fost văzută în zonă este barza neagră. Vorbim de o pasăre foarte rară inclusă în Cărțile Roșii din Belarus, Rusia, Kazahstan și Ucraina. De regulă, trăiește în pădurile din Orientul Îndepărtat și din Urali.

Barza neagră are habitatul lângă lacuri și mlaștini de la câmpie. Aceste păsări se hrănesc cu pește, prinzându-l în rezervoare. În sezonul rece pot mânca și rozătoare mici.

ADVERTISEMENT

În comparație cu barza albă, cea neagră nu se stabilește niciodată în apropierea locurilor populate cu oameni. În prezent, în zona Cernobîl sunt peste 20 de cupluri din această specie. În sezonul rece, ele migrează în zonele calde din Africa.

Barza neagră trăiește și în România

Extrem de rar, barza neagră cuibărește și în unele zone din România, apoi pleacă în sezonul rece. Poate fi întâlnită în pădurile de amestec din Carpați (rășinoase și foioase), uneori și în ținuturile mai joase, împădurite, cu întinderi de ape în vecinătate (în apropierea Deltei Dunării etc.).

ADVERTISEMENT

De regulă, sosește pe timp de vară. Apoi, pleacă mai târziu decât barza albă. Corpul unei berze negre are o lungime de 95–100 cm, undeva între curcă și curcan, și cântărește 3 kg. Aripile, gâtul și coada sunt negre, cu nuanțe arămii și verzui, iar abdomenul este alb. Ciocul este roșu închis, iar picioarele sunt roșii închis.

ADVERTISEMENT