News

Cele mai TARI amintiri cu Jenei la 80 de ani. Care e marele REGRET al antrenorului care a bătut Danemarca şi ne-a calificat la Mondiale!

Emerich Jenei împlineşte astăzi 80 de ani. Şi-a dedicat o mare parte din viaţă echipei Steaua, acolo unde a obţinut performanţe uriaşe atât ca jucător, cât şi ca antrenor. În 1986, Jenei...
22.03.2017 | 11:00
Cele mai TARI amintiri cu Jenei la 80 de ani Care e marele REGRET al antrenorului care a batut Danemarca si nea calificat la Mondiale

Emerich Jenei împlineşte astăzi 80 de ani. Şi-a dedicat o mare parte din viaţă echipei Steaua, acolo unde a obţinut performanţe uriaşe atât ca jucător, cât şi ca antrenor. În 1986, Jenei a fost unul dintre artizanii celei mai importante realizări a fotbalului românesc, câştigarea Cupei Campionilor cu Steaua Bucureşti.

Au trecut mai bine de 30 de ani de atunci şi, din păcate, acum nici măcar în vis nu poate exista un scenariu prin care o echipă românească să învingă Barcelona în finala celei mai importante competiţii inter-cluburi. Jenei a fost antrenorul unei echipe care a reuşit în realitate această performanţă.

Reputatul antrenor şi-a lăsat amprenta şi asupra echipei naţionale. A calificat echipa la Cupa Mondială din 1990 şi, în anul 2000, Hagi&comp. au fost conduşi de Jenei în sferturile Euro.

“Eram foarte speriat de Armată!”

Emerich Jenei reprezintă dovada că vârsta e doar un număr. Fostul antrenor al Stelei şi al naţionalei României împlineşte 80 de ani şi a vorbit într-un mod jovial pentru FANATIK.RO despre cele mai puternice amintiri pe care le-a avut de-a lungul timpului.

La 10 ani: “La vârsta de 10 ani eram la şcoală. Eram acasă, la Arad, acolo unde am stat pe un teren foarte mare, cu viţă de vie. Dar, în faţă era un maidan. Acolo jucam noi fotbal. La 100 de metri era un teren de fotbal, dar acolo jucau cei mari. Noi băteam mingea pe acel maidan”

La 20 de ani: “Eram la CCA. De la 18 ani de când am fost încorcporat am fost acolo. Am făcut 2 luni de Armată, pe care nu le uit nici acum. Era ARMATĂ. După cele două luni, am fost convocat la CCA. Eram aşa speriat de Armată că în momentul în care trecea un ofiţer, îmi aruncam geanta şi salutam. Dar m-am integrat în acel lot de jucători extraordinari. Naţionala României avea 11 jucători titulari şi 2 rezerve de la CCA, atât de bun era lotul echipei.”

“M-au eliberat din funcţie pentru că am câştigat campionatul doar la golaveraj”

La 30 de ani: “Jucam în Turcia. Am jucat 2 ani de zile acolo. Dar, m-am întors şi am terminat ICEF-ul (nr. Facultatea de Educaţie Fizică). Eram deja profesor, antrenor şi mi s-a dat o grupă de juniori pe care să îi antrenez. Apoi am fost promovat la prima echipă, unde eram secundul lui Titi Teaşcă. El era un intelectual, dar n-a ştiut să se abţină când era pe bancă. După ce Titi Teaşcă a plecat de la club, m-au ales pe mine să antrenez.”

La 40 de ani: “Antrenor la Steaua. Am avut rezultate notabile alături de echipă. Am luat atâtea titluri, Cupa Campionilor Europeni şi a fost o perioadă foarte prolifică. Dar a venit şi perioada în care am câştigat campionatul doar la golaveraj şi m-au eliberat din funcţie”

“Acum îmi pare rău că m-am lăsat de antrenorat”

La 50 de ani: “Păi ce să spun despre 50, că acum fac 49 (râde). Atunci m-am pensionat, eram colonel. Ulterior mi-au dat gradul de general în rezervă. Am fost la echipa naţională şi în 2000 când am fost rugat să revin nu puteam refuza. Piţurcă, fostul meu elev, renunţase la postul de selecţioner şi am revenit la naţională. A fost un turneu final reuşit. Egal cu Germania, victorie cu Anglia şi un parcurs care s-a oprit în sferturi cu Italia.”

La 60 de ani: “Am fost antrenor în Grecia şi apoi în Ungaria. La vârsta de 62 de ani m-am hotărât să mă las de antrenorat. Sincer să vă spun, acum îmi pare rău. Dar la vremea respectivă am vrut să îi las pe cei tineri.”

La 70 de ani: “În Oradea, pensionar. Mă bucur de viaţa pe care o am şi de ce am realizat. Nu trebuie şi nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre realizări, istoria e acolo, e scrisă” 

CV: Emerich Jenei

Data naşterii: 22 martie 1937 (80 de ani)

Locul naşterii: Agrişu Mic, Arad, România

Cariera de jucător: 

3 titluri de campion cu Steaua: 1959–60, 1960–61 1967–68

Cariera de antrenor:

5 titluri de campion cu Steaua: 1975–76, 1977–78, 1984–85, 1985–86, 1993–94

3 Cupe ale României cu Steaua: 1975–76, 1984–85, 1998–99

1 Cupă a Campionilor: 1985-1986

A calificat echipa naţională la Cupa Mondială din 1990

A condus echipa în sferturile de finală la Euro 2000


5 titluri de campion al României cu Steaua a câştigat Emerich Jenei ca antrenor

3 titluri ale României a câştigat Emerich Jenei cu Steaua ca jucător