Fotbal intern

SPECIAL FANATIK. Azi reîncepe nebunia în Liga 1. PLAY! Off şi out!

Campionatul se reia azi şi urmează 5 etape de foc, după care echipele cu pretenţii vor să-şi atingă obiectivul: continuarea luptei la titlu!...
03.02.2017 | 00:07
SPECIAL FANATIK Azi reincepe nebunia in Liga 1 PLAY Off si out
ADVERTISEMENT

Campionatul se reia azi şi urmează 5 etape de foc, după care echipele cu pretenţii vor să-şi atingă obiectivul: continuarea luptei la titlu!

Terenuri îngheţate, gerul de miez de iarnă, depunctări, insolvenţe… Piedici care vor pune frînă spectacolului. Atît cît a mai rămas prin fotbalul Ligii 1. Viitorul lui Hagi vrea anul acesta mai mult, nu doar vorbe de bine de la oamenii din fotbal. Vrea titlul! Steaua, la două puncte în spate, are an de an acelaşi obiectiv. Campionatul precedent i-a fost „furat” de Astra, anul ăsta Gigi Becali nu mai admite eşecul. Că iar a băgat valize de bani. În transferuri, nu fugiţi la DNA…

Dinamo lui Andone visează de multişor la titlu, doar că finanţatorul capricios Negoiţă nu-şi „leagă” jucătorii valoroşi de glie, ultimele exemple fiind Rotariu şi Lazăr. Şi Craiova a făcut ochii mari cu Mulţescu pe bancă şi are două ţinte, campionatul şi Cupa României. Celelalte echipe cu oarece pretenţii vor doar o clasare cît mai bună. Nu că le-ar deranja să cîştige competiţia, dar nu au curajul s-o spună. În subsol, depunctările au scurs echipele şi aproape le-au băgat pe unele în Liga 2. Scapă cine poate! FANATIK.RO vă prezintă toate mutările pentru titlu, dar şi cum se va duce lupta pentru supravieţuire.

ADVERTISEMENT

VIITORUL

Atacă titlul fără vedetă

Liderul surpriză după 21 de etape este echipa pregătită de Gică Hagi. Viitorul a confirmat evoluţia bună din precedentul campionat, iar acum „Regele” visează, serios, la coroana de onoare. 5 etape mai sînt pînă la play-off, iar trupa de la Ovidiu nu are cum să piardă locul care conferă dreptul de a lupta pentru cîştigarea campionatului. Nu e mai puţin adevărat că Viitorul şi-a pierdut, în această iarnă, vedeta.

Răzvan Marin, care a făcut furori la naţională anul trecut, a semnat cu Standard Liege, iar în conturile clubului au intrat 1,8 milioane de euro. Nici Cătălin Carp nu va mai juca în tricoul alb-albastru. Fundaşul venit de la Steaua a plecat, liber de contract, la rusoaica Ufa. În prima parte a campionatului Ianis Hagi se ducea la Fiorentina, iar Pablo Brandan era dat afară, după o gafă în meciul pierdut cu Steaua, cînd a faultat aiurea în careu şi centralul a dat penalty. Vlad Morar (ASA Tg. Mureş, liber de contract) şi Neluţ Roşu (Concordia, 50.000 de euro) sînt achiziţiile de Viitor care să umple „găurile” amintite.

ADVERTISEMENT

STEAUA

Salvatorul Alibec?

Decepţie se poate numi parcursul echipei în ultimele etape, de altfel, atunci cînd i-a permis Viitorului să treacă pe primul loc, iar celorlalte formaţii, Craiova şi Gaz Metan, să se apropie. Jocul nu a mers, rezultatele nu aveau cum să fie pe placul lui Gigi Becali. Trupa sa este, însă, favorită la titlu din punctul de vedere al oamenilor de fotbal. Mai ales că Denis Alibec (2 milioane de euro pentru transfer), jucătorul numărul 1 al anului trecut, a lăsat campioana pentru vicecampioană. Pe care vrea să o facă el campioană. Pentru că de la el aşteaptă toată suflarea „roş-albastră” revigorarea echipei, cum s-o mai numi ea. Nu este singura lovitură!

Harlem Gnohere (250.000 de euro), poreclit „Bizonul”, i-a lăsat pe toţi dinamoviştii mască atunci cînd a venit la reunirea lotului şi apoi a semnat cu marea rivală! Reghe are, deci, doi atacanţi puternici, ambii cu mari reuşite anul trecut. Nu e mai puţin adevărat că antrenorul nu se mai poate baza pe serviciile a doi titulari, Adi Popa, plecat la Reading pentru 600.000 de euro, iar Alin Toşca, la Betis Sevilla, pentru un milion de euro. Lui Bourceanu şi lui Mitrea le-au expirat contractele şi nu vor continua la Steaua. Onţel şi Vîlceanu au fost împrumutaţi la Clinceni, respectiv, UTA.

ADVERTISEMENT

CS U CRAIOVA

Două ţinte, titlul şi Cupa României

Finanţatorul oltenilor, Mihai Rotaru, nu aruncă, aşa, cu banii-n stînga şi-n dreapta, preferînd să ia jucători liberi de contract sau sub 100.000 de euro (o fi băut după Negoiţă?). Antrenorul Gigi Mulţescu a pierdut un singur jucător în această iarnă, Bogdan Vătăjelu, plecat la Sparta Praga, pentru 1,3 milioane de euro. Marcel Popescu, preşedintele clubului, a anunţat, însă, că de la Craiova va pleca doar un singur jucător pe an. Şi a mai spus că obiectivele sînt titlul şi Cupa României.

Campania de achiziţii a fost destul de bogată. Alexandre Barthe (liber de contract), portarul Mingote, de la ASA (liber de contract), Nusmir Fajic (XJT Leopard din China, liber de contract), Radoslav Dimitrov (FC Botoşani, 50.000 de euro) şi Stephan Drăghici (FC Ardealul, 50.000 de euro) sînt fotbaliştii care au semnat cu Craiova în această iarnă.

ADVERTISEMENT

DINAMO

Plecări grele, veniri cu belele

Mari probleme pentru Ioan Andone, antrenorul care, atunci cînd a preluat pe Dinamo de la Mircea Rednic, a anunţat că a venit să bată Steaua şi să ia titlul. Numai că a pierdut în această iarnă nişte jucători exponenţiali. Valentin Lazăr, mijlocaşul redescoperit de Ando, a fost împrumutat la Al-Sailiya (Qatar) pentru 200.000 de euro, Harlem Gnohere a plecat la rivala lui Becali, pentru 250.000 de euro, iar ultima bombă, Dorin Rotariu, la Club Brugge, transfer în urma căruia Negoiţă s-a îmbogăţit cu 2,2 milioane de euro.

„Cîinii” au reziliat contractul cu Bernhard Janeczec, fotbalist care a bifat o singură partidă în tricoul „alb-roşu”. La capitolul achiziţii, trupa din „Ştefan cel Mare” se poate lăuda cu aducerea lui Thaer Bawab, fostul fotbalist al Gazului şi al Stelei, şi a lui Claudiu Bumba. Ambii au venit liberi de contract. În aceste condiţii, play-off-ul nu mai este aşa de sigur…

ASTRA

A rămas Budi, dar a plecat Ali

Un singur jucător a pierdut Astra, dar ce pierdere! Denis Alibec va juca pentru Steaua, spre dezamăgirea lui Şumudică. Fotbalistul a semnat încă din toamnă contractul cu echipa finanţată de Gigi Becali, iar acum s-a alăturat „roş-albaştrilor”. Campioana este acum în afara play-off-ului, iar Şumudică a anunţat că, dacă va reuşi în cele 5 etape să se claseze pe unul dintre locurile 1-6, atunci Astra va avea un cuvînt greu de spus în lupta pentru titlu.

Giurgiuvenii nu au transferat fotbalişti cunoscuţi. Robert Boboc (CS Mioveni, liber de contract), Andrei Piţian (Pandurii, liber de contract), Claudiu Belu (ASA, liber de contract), Sergiu Buş (Sheffield Wednesday, liber de contract). Lovitura au dat-o cu Budescu. Fotbalistul, care a reziliat cu Dalian Yifang, a negociat cu Gigi Becali, dar a ales să continue, în cele din urmă, cu Astra, unde fusese împrumutat iniţial de chinezi în prima parte a campionatului.

MECIURI DECISIVE

Patru pentru un loc de play-off!

În afară de Dinamo, Gaz Metan Mediaş, CFR Cluj şi Astra par a fi echipele care se luptă pentru un loc din play-off. Gazul stă cel mai bine în clasament, cu două puncte peste Dinamo, 4 peste CFR şi 5 în faţa Astrei.

Iată care sînt meciurile decisive:

Gaz Metan: ACS Poli Timişoara (d), CFR Cluj (a), FC Voluntari (d), Steaua (a), CS U Craiova (d)

Dinamo: Viitorul (a), Concordia (d), FC Botoşani (a), CS U Craiova (a), Pandurii (d),

CFR Cluj: Steaua (a), Gaz Metan (d), ASA Tîrgu Mureş (a), CSM Poli Iaşi (d), Viitorul (a)

Astra: ASA Tîrgu Mureş (a), CSM Poli Iaşi (d), Viitorul (a), Concordia Chiajna (d), FC Botoşani (a)

TOP TRANSFERURI

Mai bogaţi, dar mai săraci

Liga 1 a primit o infuzie de capital, dar rămas mai săracă valoric, după transferurile din această iarnă. Dinamo a suferit cel mai mult la acest capitol, avînd trei mari pierderi. În capul listei se află Dorin Rotariu, pe care „cîinii” l-au vîndut, totuşi, cu 2,2 milioane de euro.

  1. Dorin Rotariu (Dinamo – Club Brugge, 2,2 milioane de euro)

  2. Răzvan Marin(Viitorul – Standard Liege, 1,8 milioane de euro)

  3. Bogdan Vătăjelu (CS U Craiova – Sparta Praga, 1,3 milioane de euro)

  4. Alin Toşca (Steaua – Betis, 1 milion de euro)

  5. Adi Popa (Steaua – Reading, 600.000 de euro)

  6. Istvan Fulop (FC Botoşani – Gyor, 100.000 de euro)

  7. Gabi Matei (ASA Tg. Mureş – Gornik Leczna, liber de contract)

OROPSIŢII

Între faliment şi supravieţuire

ASA Tîrgu Mureş (9 puncte) şi ACS Poli Timişoara (8 puncte) au fost lovite crunt de depunctări, prima cu 9 puncte, cealaltă cu 14, astfel că ocupă ultimele locuri din clasament. Chiar dacă play-out-ul pare a le ajuta, după înjumătăţirea punctelor, şansele de a se salva de la retrogradare sînt foarte mici. O a treia echipă va da barajul, iar principalele candidate pentru locul 12 sînt Pandurii (penalizată şi ea şi căzută la 18 puncte) şi Concordia Chiajna (17 puncte).

Următoarea echipă din clasament este FC Voluntari, cu 25 de puncte. Timişoara ar putea totuşi să fie salvată de problemele financiare ale unor echipe precum ASA Tîrgu Mureş şi Pandurii Tîrgu Jiu, care sînt la un pas de faliment. Astfel, cele două ar retrograda, iar bănăţenii s-ar duce, în cazul cel mai nefericit pentru ei, la baraj.

20.450.000 de euro valorează lotul Stelei

11.900.000 de euro valorează lotul lui Dinamo

14.380.000 de euro valorează lotul Viitorului

„Dacă vom face maximum de puncte în cele cinci etape care au mai rămas pînă la play-off, cu siguranţă ne vom bate la titlu, chiar vom avea şanse reale să cîştigăm titlul” (Sergiu Hanca, Dinamo)

„Eu fac pariu că Steaua nu ia campionatul dacă nu-şi aduce un jucător «de linişte» la mijlocul terenului. Adică unul care să paseze. Steaua nu are niciun jucător de acest tip, în afară de Achim. Boldrin nu e jucător de pasă” (Dumitru Dragomir)

ADVERTISEMENT