News

Special. Viaţa de lux a şeicului care are cel mai bun antrenor din lume!

Patronul lui Manchester City este unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă şi poate face orice transfer, oricât de scump ar fi
28.12.2017 | 16:52
Special Viata de lux a seicului care are cel mai bun antrenor din lume
Manchester City este cea mai spectaculoasă echipă a momentului în lume. Pep Guardiola e pe cale să facă din „cetăţeni” o copie a Barcelonei din perioada „tiki-taka”, iar trofeele pot sosi pe „Ittihad” la fel cum se strângeau pe „Nou Camp”. City seduce prin culoarea jocului, prin modul în care echipa execută partitura imaginată de Mister Pep. Sigur, e încă devreme să spunem că Barça anului 2009 s-a transferat la Manchester, dar e clar că merge pe acest drum şi are toate şansele să devină o maşinărie aproape perfectă.

A vrut să îl aducă pe Leo Messi

Dar ca să poţi construi un dream-team ca la Barcelona 2009 e nevoie şi de o potenţă financiară ieşită din comun. Care la Manchester City există. Numai în vara lui 2017 Guardiola a cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru a face un zid defensiv greu de străpuns, conştient fiind că apărarea a fost „călcîiul lui Achile” în sezonul anterior.
 
Walker, Danillo, Benjamin Mendy sunt apărători care nu pot fi aduşi decât pe sume cu multe zerouri, la fel şi mijlocaşul Bernardo Silva. Dar la City banii sunt ultima problemă, dacă putem vorbi aşa. Pentru că pur şi simplu robinetul e mereu deschis şi Guardiola poate lua cât are nevoie.
 
Să nu uităm că Pep a fost singurul antrenor din lume care, fie şi pentru o perioadă, a reuşit să zguduie fidelitatea lui Leo Messi pentru Barcelona şi să îl pună pe gânduri cu o ofertă venită parcă din altă galaxie. Familia Messi s-a reunit de urgenţă, a analizat, dar, din nefericire pentru Guardiola, culorile blaugrana au stat mai sus decât cele 300 de milioane de euro pe care le pregătise City.
 
Este clar că orice jucător din lume şi-ar dori antrenorul catalan, trebuie doar să vorbească şi banii îi vor apărea în faţă ca într-un film ştiinţifico-fantastic. Şi asta doar pentru că din 2008 Fortuna a pătruns cu toate rubedeniile ei în casa modestă până la acel moment a lui Manchester City şi a făcut din „micul” club, ca în prinţ şi cerşetor, una dintre cele mai bogate grupări din lume. În spatele minunii se află un consorţiu din Emiratele Arabe Unite, avându-l în frunte pe şeicul Mansour, nimeni altul decât vice-prim-ministrul ţării.

Are o familie de miliarde. La propriu!

Mansour bin Zayed Al Nahyan, în vârstă de 46 de ani, este unul dintre cei 19 copii ai celei mai bogate familii regale din lume. Şeicul Mansour este un important om politic şi de afaceri în Abu Dhabi. Familia lui Mansour are o avere cifrată la 1.000 de miliarde de euro. Cifră greu de perceput pentru o minte de om normal…
 
Patronul lui Manchester City deţine mai mult funcţii importante în Orientul Mijlociu. Mansour conduce cea mai importantă bancă din Golf şi trustul International Petroleum Investment Company. El este totodată preşedinte la Autoritatea pentru Cursele de Cai din Emiratele Arabe Unite.
 
Mansour este căsătorit cu Sheikha Manal bin Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, fiica celui mai puternic om din Dubai. El însuşi proprietar a 5% din acţiunile scuderiei Ferrari, este bun prieten cu Khaldoon Al Mubarak, care „înseamnă” 5% din întreg concernul Ferrari şi împreună au adus un Mare Premiu de Formula 1 la Abu Dhabi. Cine se aseamănă se adună, nu?

City nu e singura investiţie în fotbal

Manchester City nu este singurul „copil răsfăţat” al lui Mansour. City Football Group (CFG) a semnat un acord de 10 ani cu Club Atletico Torque, echipă din ultima ligă profesionistă din Uruguay. Grupul CFG, care deţine franciza Manchester City, este condus de şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan. Fondat în 2007, Club Atletico Torque îşi dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul din Complexul „Daniel Marsicano”, arenă cu o capacitate de numai 250 de locuri şi va deveni cel mai mic membru al lui City Football Group, dar va ajuta CFG din punct de vedere managerial: investiţia din Uruguay o va ajuta pe Manchester City să treacă peste restricţiile internaţionale privind semnarea fotbaliştilor non-europeni.
 
De la achiziţionarea lui Manchester City în 2008, City Football Group a mai cumpărat acţiuni în Major League Soccer (MLS), la echipa de fotbal New York City. Au urmat apoi investiţiile făcute la Melbourne City, în Australia, şi în Japonia, la formaţia Yokohama F. Marinos. Şi, să nu uităm, tot CFG deţine şi clubul care a condus o repriză pe Real Madrid în semifinalele Campionatului Mondial al cluburilor, Al Jazira. Compania condusă de şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan mai deţine, de asemenea, fundaţii atât în Japonia, cât şi în Singapore.

Atrocităţile din spatele cortinei de aur

În spatele patronului de la Manchester City se ascunde o realitate tragică, imaginea de salvator al clubului din Premier League servind de minune familiei Al Nayhan pentru a „spăla” în întreaga lume faţa hâdă a regimului totalitarist instaurat în Emirate. Familia Al Nayhan este cea care taie şi spînzură, la propriu şi la figurat, în Emirate, toţi cei care încearcă să se ridice împotriva acestui mod dictatorial de conducere a statului sfârşind în temniţe cu pedepse pe ani buni sau făcând cunoştinţă cu rafinamentul unor torturi mai feroce decât în Evul Mediu.
 
Ecourile atrocităţilor din Emirate, săvârşite, culmea cinismului, în numele apărării democraţiei!, de indivizi care ar dori să introducă în toată lumea fanatismul de tip islamist, a depăşit, evident, graniţele ţării şi opinia publică internaţională a pus în mişcare caruselul metodelor de protest pe care le are la dispoziţie, cea mai vehementă fiind, ca de obicei, Amnesty Internacional, căreia i s-a alăturat şi Human Rights Watch. Aceste două organizaţii cer ferm, în special englezilor, să nu mai încurajeze preluarea unor cluburi de tradiţie dintr-o ţară cu mare impact de imagine în lume de către persoane despre care se ştie că încalcă grosolan în ţările lor de baştină drepturile omului.

A vrut să pună mâna şi pe Real Madrid!

În 2010, şeicul Mansour a făcut tot posibilul pentru a pune mâna pe Real Madrid şi la un moment dat conducerea grupării de pe „Bernabeu” părea că va ceda. În cele din urmă 
mutarea nu s-a făcut, dar totul fusese pregătit în cele mai mici detalii. A contat foarte mult un articol din statutul clubului din Madrid, care spune că pentru astfel de operaţiuni trebuie aflată şi opinia tuturor celor care sunt socios, adică acţionari. Ori niciodată nu ar fi putut exista consens între socios pentru a ceda clubul madrilen unor arabi. Real ar fi costat un miliard de euro, Manchester City a fost mult mai ieftin, doar 250 de milioane, dar investiţia e vizibil că a fost una foarte bine gândită.

Are al cincilea yacht din lume

Dincolo de averea personală, care a depăşit în ultimii ani 35 de miliarde de euro, şeicul Mansour are o colecţie de automobile de mare lux şi un yacht, Topaz, care valorează 500 de milioane de euro. E al cincilea din lume ca mărime, cu opt etaje, două piste pentru helicoptere, trei piscine şi o sală de cinema cu 100 de locuri. Chiar înainte de începutul turneului final al Mondialului din Brazilia, în 2014, şeicul i-a împrumutat yachtul celebrului actor Leonardo di Caprio, pentru o mega-petrecere la Sao Paolo.
Pasionat şi de automobilism, a investit 120 de milioane de euro în realizarea circuitului de Formula 1 de la Abu Dhabi. În afară de Ferrari, deţine şi 9 % din acţiuni la concernul auto Daimler, unde se fabrică Mercedes. 
 
În garajul său sunt aşadar, cum e lesne de înţeles, un Ferrari, un Mercedes, un Lamborghini, un Bugatti Veyron, asemnător celui pe care îl are pugilistul Floyd Mayweather. Maşina valorează 1,5 milioane euro, iar un Porsche l-a costat 4 milioane euro. Or avea străzi, mai vorbim de autostrăzi?, din care nu sar pietricele de sub roţile celorlalte maşini în parbriz sau în luciul caroseriei…

Are propriul palat, dar stă în hotelul lui

Fiind membru al familiei regale, evident că Mansour are propriul palat. A dat 50 de milioane de euro pentru o vilă super-luxoasă în apropiere de Valencia, domeniul numindu-se „Los Quintos de San Martin”. Însă, paradoxal, Mansour şi familia sa „personală”, formată din două neveste şi 6 copii, preferă să locuiască în hotelul lor numit „Emirate Palace”, deschis în 2005 şi care a costat „doar” 3 miliarde de euro. Este unul dintre cele mai moderne şi luxoase hoteluri din lume, evident de 7 stele. Are 394 de camere. El şi familia au un penthouse inimaginabil şi ca mărime şi ca lux.
 
Educat la Santa Barbara College în SUA, Mansour are investiţii în 50 de mari companii, în special petroliere. Averea întregii familii regale este, aşa cum am mai menţionat, undeva în jurul cifrei de 1.000 de miliarde de euro, iar în cazul decesului „şefului” ei, şeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi Emirul Abu Dhabi-ului, se va împărţi la cei cinci fraţi, printre care şi Mansour.
 
Cu un astfel de patron, evident că pentru Manchester City totul este permis şi, mai ales, totul este posibil, aşa că, probabil, acest club va ajunge să domine vreme îndelungată fotbalul, nu numai cel britanic, ci şi cel mondial.
 

1,3 miliarde euro este suma investită numai în transferuri de Manchester City de la venirea şeicului Mansour la conducere

4 este numărul antrenorilor perindaţi la City de la preluarea de ătre CFG: Mark Hughes, Roberto Mancini, Manuel Pellegrini şi Pep Guardiola

1.000 de miliarde de euro este averea întregii familii regale a şeicului Mansour bin Zayed Al Nahyan

35 de miliarde de euro este averea „personală” a şeicului Mansour bin Zayed Al Nahyan

„Îl vrea Guardiola pe Messi? Foarte bine, şi mie îmi place Messi foarte mult. Să spună preţul şi batem palma”, şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan

„Cu şeicul nu avem nicio treabă. Nu se bagă niciodată la echipă decât atunci când trebuie să rezolve o problemă financiară”, Pep Guardiola