Fotbal international

Specialişti în proteste, repetenţi la fotbal! Germania a început în tăcere meciul cu Japonia şi l-a terminat amuţită

Naţionala Germaniei a protestat înaintea meciului cu Japonia şi a început Campionatul Mondial din 2022 aşa cum l-a terminat pe cel din 2018: în genunchi.
23.11.2022 | 21:25
Specialisti in proteste repetenti la fotbal Germania a inceput in tacere meciul cu Japonia si la terminat amutita
Protestul naţionalei Germaniei şi imaginea finalului de meci cu Japonia
ADVERTISEMENT

Banderola “One Love”, semn al toleranţei şi diversităţii, a produs o furtună la Campionatul Mondial 2022. Punctul maxim a fost atins de jucătorii naţionalei Germaniei, care au protestat la decizia FIFA de a nu permite “curcubeul” la meciurile din Qatar. Nemţii au uitat principalul motiv pentru care au venit la turneul final, iar Japonia i-a pedepsit.

Germania s-a specializat în proteste, dar nu mai contează la turneele finale

Nu este prima oară când jucătorii Germaniei protestează. S-a întâmplat şi la EURO 2020, jucat în vara anului trecut, când meciul contra Ungariei a devenit unul cu miză mai mult politică, mai puţin sportivă. Nemţii au vrut să lumineze stadionul “Allianz Arena” în culorile steagului LGBT, dar UEFA a spus pas.

ADVERTISEMENT

Manuel Neuer a sfidat decizia UEFA şi a purtat baderola în culorile curcubeului. Nemţii s-au pus pe proteste la EURO 2020, dar au fost la un pas să fie eliminaţi încă din faza grupelor, după thriller-ul cu Ungaria din ultima etapă. Până la urmă, Anglia a trimis acasă Germania, la capătul unui meci mediocru al selecţionatei antrenate pe atunci de Joachim Low.

Germania a început Campionatul Mondial 2022 cu un protest, când toţi jucătorii lui Hanis Flick şi-au acoperit gura la fotografia oficială. Pare că nemţii au venit chitiţi la acest turneu mai mult să joace rol de ambasadori şi mai puţin să joace. Iar acest lucru s-a văzut pe finalul meciului cu Japonia, când Ritsu Doan şi Takuma Asano i-au amuţit pe tăcuţii nemţi, care probabil se gândeau la următorul protest.

ADVERTISEMENT

Este normal ca un fotbalist să lupte pentru diferite cauze, mai ales că un sportiv are o cu totul altă platformă decât un om de rând. Mulţi vor spune că un Campionat Mondial este cel mai potrivit loc unde vocea să-ţi fie auzită. Da, aşa este. Problema vine în momentul când sportivul este mai concentrat pe gesturile pe care trebuie să le facă şi mai puţin pe ceea ce are de făcut pe teren.

Nemţii au fost montaţi să lupte cu FIFA, dar au uitat de Japonia

Declaraţiile date de conducătorii Federaţiei Germane de Fotbal puteau să fie un pont important înaintea debutului “Mannschaft-ului” la CM 2022. “Neuer este foarte dezamăgit că nu poate purta acea banderolă. Există multă furie”, spunea Oliver Bierhoff, team-manager-ul naţionalei Germaniei. Semn că în cantonamentul “panzerelor” totul s-a învârtit în jurul “curcubeului” de pe banderolă, iar atenţia pe adversar a trecut pe locul 2.

ADVERTISEMENT

Mai mult, fanii naţionalei Germaniei i-au criticat pe jucători pentru că nu sfidează decizia FIFA, semn că şi suporterii au luat la preţ de matineu meciul cu Japonia. Însă presiunea cea mai mare a venit din cel mai vizibil loc: presa.

Presiune gratuită din partea jurnaliştilor nemţi: “Ne este ruşine pentru voi”

Într-un final, presa din Germania a avut, la rândul ei, un rol important în a pune presiune pe jucătorii lui Hansi Flick. Bild a lansat o tiradă la adresa jucătorilor şi a oficialilor Federaţiei de parcă naţionala tocmai fusese eliminată din nou în faza grupelor.

ADVERTISEMENT

“Ne este rușine pentru voi. Data de 21 noiembrie 2022 va rămâne și ea în istorie. Drept ziua rușinii. Este ziua în care DFB și naționala și-au pierdut credibilitatea în fața lumii întregi”, sunt doar câteva cuvinte din reacţia Bild, una care să te tot încurajeze să joci la un Campionat Mondial. Semn că nemţii nu au înţeles nici acum că unele bătălii trebuie cedate pentru a câştiga un război sau, în cazul de faţă, un titlu mondial.

Practic, debutul Germaniei la Campionatul Mondial 2022 a însemnat un duel cu FIFA, nu partida contra Japoniei. Pentru nemţi urmează “finala” cu Spania, iar ibericii par că şi-au recăpătat denumirea de “Furia Roja”, după 7-0 cu Costa Rica. Cu mintea la proteste, cu presiunea pusă de fani şi presă, selecţionata lui Hansi Flick riscă să guste din pelinul unei umilinţe în următoarea partidă. Abia atunci, pentru fotbalul german, se va scrie cu adevărat o zi a ruşinii.

ADVERTISEMENT
Tags: