News

Specialiștii în protecția datelor avertizează președinții secțiilor de votare că riscă să fie anchetați

18.11.2019 | 14:06
Specialistii in protectia datelor avertizeaza presedintii sectiilor de votare ca risca sa fie anchetati
ADVERTISEMENT

Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD) a avertizat preşedinţii secţiilor de votare riscă să fie anchetaţi pentru nerespectarea protecţiei datelor cu caracter personal, deoarece există riscul ca datele furnizate partidelor să fie folosite în alte scopuri. ASCPD a atras atenţia că dacă preşedinte de secţie de votare aprobă copierea listelor suplimentare fără a exista suspiciuni rezonabile asupra unor situaţii de fraudă electorală, prelucrarea acestor date nu se face în regim de legalitate. Astfel, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare sunt obligați să documenteze breşa si să o raporteze în 72 de ore către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Ce riscă președinții secțiilor de votare dacă nu gestionează corespunzător datele cetățenilor

„Pentru a avea acces la datele înscrise pe listele suplimentare, conform deciziei BEC, partidele politice trebuie să descrie în cererea înaintată preşedintelui secţei de votare interesul legitim urmărit prin realizarea copiilor listele electorale suplimentare, având în vedere că <interesul legitim urmărit de formaţiunea politică prin realizarea copiilor listelor electorale suplimentare trebuie sa se circumscrie identificării unor aspecte de fraude electorale, altfel nejustificându-se demersul solicitării copiilor listelor suplimentare>. În acest context, preşedinţii secţiilor de votare îşi vor asuma răspunderea pentru aprobarea copierii acestor informaţii sensibile şi fiecare poate fi anchetat de către ANSPDCP dacă se dovedeşte că nu au fost înregistrate în prealabil suspiciuni rezonabile asupra unor situaţii de fraudă electorală”, transmite ASCPD, printr-un comunicat de presă preluat de Mediafax.

ADVERTISEMENT

„Este deja o certitudine faptul că alegătorii înscrişi pe listele suplimentare nu au avut cunoştinţă în niciun moment al participării la vot despre faptul că datele lor pot fi furnizate partidelor politice, încălcându-se astfel obligaţia informării persoanelor vizate prevăzută în Legea nr. 190/2018 şi în Regulamentul 679/2016 pentru prelucrarea acestui tip de date. Informarea ar fi trebuit sa fie accesibilă tuturor votanţilor, indiferent de vârsta şi fără a fi condiţionată de acces la internet”, mai arată sursa citată.

Care sunt riscurile privind datele cu caracter personal al votanților

Specialiștii mai arată că accesul formaţiunilor politice din birourile electorale la listele suplimentare se poate realiza prin capturi utilizând telefonul personal al reprezentantului partidului politic, acestea fiind trimis ulterior cel mai probabil printr-un canal comunicare care nu prezintă garanţii suficiente de securitate, cum ar fi reţelele de socializare sau WhatsApp.

ADVERTISEMENT

„Cel mai mare risc este acela ca odată ajunse în posesia partidelor politice, toate acele date să fie utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost solicitate BEC-ului. Deţinerea unui volum atât de mare de date coroborat cu datele statistice existente la nivelul fiecărei secţii de votare pot face subiectul unei profilări individuale foarte precise. Prin urmare, partidele politice ar trebui sa ofere garanţii adecvate privind prelucrarea CNP-ului atunci când se bazează pe interesul legitim, punând în aplicare măsuri tehnice şi organizatorice adecvate. Considerăm că nu sunt prevăzute garanţii suficiente că persoana care a realizat copierea listelor suplimentare va asigura confidenţialitatea datelor înscrise în listele suplimentare”, se mai arată în comunicat.