News

Specialiștii au aflat de ce unele țări au mai mulți morți din cauza coronavirus. Țările care nu testează, victime sigure

02.04.2020 | 20:20
Specialistii au aflat de ce unele tari au mai multi morti din cauza coronavirus Tarile care nu testeaza victime sigure
ADVERTISEMENT

În Italia, țara cea mai afectată de epidemia de coronavirus la nivel European, nivelul mortalității este de aproape 10 ori mai mare raportat la Germania.

Cine nu testează, victimă sigură

Jurnaliștii de la BBC au consultat mai mulți specialiști și au încercat să găsească mai multe explicații pentru acest „fenomen”.

ADVERTISEMENT

Italia șochează în fiecare zi când raportează un număr de aproape 1000 de persoane decedate în ultimele 24 de ore. Mortalitatea atinge în Peninsulă aproape 11%, o cifră incredibilă și greu de înțeles, în condițiile în care la începutul epidemiei din China, specialiștii transmiteau că virusul ucide aproximativ 0.2% din persoanele infectate.

Comparativ, în prezent, în Germania avem o rată a mortalității de 1%, în timp ce China a crescut la 4% după aproape cinci luni. În Israel, de exemplu, rata mortalității e 0.35%, cea mai mică din lume.

ADVERTISEMENT

Așadar, care e explicația acestor cifre, în condițiile în care omenirea se confruntă cu același virus, indiferent de țară?

Rata mortalității, explicată

Conform BBC, există două tipuri de statistici, care se țin în paralel. Extrem de sumar, vorbim despre oamenii care mor exclusiv din cauza coronavirus, comparativ cu oamenii care nu au fost niciodată identificați, însă au murit cel mai probabil din cauza coronavirus. Pentru că, la o populație de zeci de milioane de oameni, testarea este imposibilă pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

Epidemiologul Carl Heneghan a încercat să explice pe înțelesul tuturor. Să spunem că avem 100 de oameni care au coronavirus. 10 dintre ei merg la spital, pentru că sunt cazuri grave și sunt testați pentru coronavirus. Restul de 90 nu vor fi testați niciodată, cu toate că au coronavirus. Într-un final, 99 de oameni supraviețuiesc și o persoană moare.

În realitate, doctorii se vor raporta la 1 deces din 10 persoane, așadar o rată a mortalității de 10%, cu toate că rata reală e de 1% (pentru că doar 1 persoană a murit din 100).

ADVERTISEMENT

Așadar, pentru ca toată lumea să înțeleagă, cu cât testezi mai mult, cu atât rata fatalității va fi mai mică. Dacă testezi mai puțin, cifrele vor fi alarmante.

De exemplu, în Spania statisticile vorbesc despre 6.120 de morți din 110.238 de cazuri. În realitate, se estimează că ar fi 7 milioane de infectați în această țară. Brusc, numărul de morți nu mai pare atât de impresionant.

Nemții, de exemplu, au o capacitate de testare de 500.000 de oameni pe săptămână. România 1.500. Așadar, țările care nu reușesc să testeze la scară largă vor fi speriate de numărul mare de decese și sistemul medical s-ar putea prăbuși.

Comuna Vo din Italia, e cel mai bun exemplu de cum se tratează pandemia. Toți cei 3.300 de locuitori au fost testați, bolnavii au fost duși în carantină și situația a fost rezolvată, remarcă cei de la BBC.

Desigur, nu pot fi ingorați parametrii demografici. Coronavirus, se știe, face ravagii în rândul persoanelor în vârstă și bolnave. Tocmai de aceea, peste 95% din cazurile grave sunt oameni în vârstă sau cu multe probleme. Inclusiv așa zisele cazuri de „tineri fără alte antecedente medicale” sunt cel mai probabil cazuri de oameni care sufereau de anumite boli ascunse, așa cum a fost și fotbalistul de 21 de ani din Spania care a aflat în ziua internării în spital că are leucemie.

ADVERTISEMENT
Tags: