News

Specialiștii au descoperit un nou simptom al COVID-19. Ce a pățit un pacient cu coronavirus cu o săptămână înainte să moară

17.04.2020 | 00:02
Specialistii au descoperit un nou simptom al COVID19 Ce a patit un pacient cu coronavirus cu o saptamana inainte sa moara
ADVERTISEMENT

Delirul tatălul ei a fost primul semn că are coronavirus.  „Se comporta ca și cum ar fi fost sedat”, a mărturisit Nicole Hutcherson, fiica bărbatului care a murit în urma infecției cu COVID-19.

Specialiștii cred că COVID-19 atacă creierul

Nicole Hutcherson a observat cum tatăl ei începe să se poarte ciudat în urmă cu o lună, atunci când bărbatul refuza să se trezească dimineața devreme din pat, așa cum o făcea de obicei.

ADVERTISEMENT

Tatăl femeii, Frank Carter, în vârstă de 82 de ani, a insistat că se simte în regulă, în ciuda faptului că avea grețuri. Fiind asistentă medicală, femeia i-a administrat părintelui perfuzii. Din senin, a observat că tatăl ei dă semne de demență și nu realiza ce se întâmplă în jurul lui.

Părea distant, avea o privire ciudată, ca și cum starea lui mintală s-a schimbat”, a rememorat Nicole. Mai mult, bărbatul nu a reacționat nici atunci când fiica s-a i-a aplicat cateterul pentru perfuzii: „Se comporta ca și cum era sedat”.

ADVERTISEMENT

Frank Carter și-a sărbătorit ziua de naștere în februarie, atunci când a împlinit 82 de ani. Familia a început să observe semne ale „nebuniei” cu o săptămână înainte de deces.

Fiica sa e convinsă că tatăl ei a suferit de demență, ca un prim simptom al infecției cu coronavirus. Între timp, specialiștii au tot mai multe semne că virusul afectează și creierul, nu doar plămânii, conform NBC News.

ADVERTISEMENT

COVID-19 provoacă atac vascular cerebral?

În Wuhan, locul unde a izbucnit pandemia, chinezii au descoperit că 30% dintr-un total de 214 de pacienți infectați cu coronavirus au manifestat probleme neurologice, inclusiv atacuri vasculare cerebrale.

demență sf [At: NEGULICI / V: (îvr) ~ție / Pl: ~țe / E: fr démence, lat dementia] 1 Alienație mintală Si: nebunie. 2 (Nob; îlv) A cădea în ~ A înnebuni. 3 Purtare zvăpăiată.

ADVERTISEMENT

Același lucru l-au remarcat și specialiștii americani. „Am remarcat o creștere semnificativă a numărului de pacienți cu atacuri vasculare cerebrale majore”, a punctat Doctorul Johanna Fifi, de la Mount Sinai Health din New York.

Majoritatea acestor oameni sunt pacienți cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani! Doar în ultima săptămână au existat 5 persoane cu vârsta sub 49 de ani care au suferit un atac vascular cerebral. 3 dintre aceșia erau asimptomatici.

Din păcate, doctorii sunt neputincioși și nu își dau seama de ce se întâmplă acest lucru. Doctorul E. Wesley Ely, profesor la Vanderbilt University Medical Center susține că „virusul invadează creierul”, în condițiile în care pierderea gustului și mirosului sunt alte simptome tot mai des întâlnite.

„Virusul ajunge în nas, va ataca tractul respirator. Totuși, pentru că oamenii nu au răspuns imunitar la virus, acesta poate ataca orice parte a corpului, inclusiv creierul”, a declarat specialistul.

Delirium este o stare confuzională cauzată de o multitudine de afecțiuni medicale (infecții, boli metabolice, traumatisme, etc) sau de consumul de substanță. Este o stare care poate deveni deosebit de periculoasă, putând provoca moartea bolnavului motiv pentru care este o urgență medicală. Delirium mai poate fi provocat prin întreruperea bruscă a consumului de alcool (se numește delirium tremens). Este incorect numit “delir”.

În aceste condiții, americanii vor finanța masiv un studiu care să tragă concluzii clare despre modul în care COVID-19 afectează creierul uman. Între timp, oamenii care simt că urmează să aibă un atac vascular cerebral trebuie să cheme salvarea.

Cele mai importante semne ar fi:

  • Fața asimetrică sau gura căzută într-o parte. În această situație, bolnavul trebuie să încerce să zâmbească. Dacă nu reușește, e un semn.
  • Unul dintre brațe rămâne internt sau mai jos decât celălalt atunci când persoana încearcă să ridice simultan ambele brațe deasupra capului.
  • Persoana afectată nu poate distinge ce zice sau vorbește ciudat. Dacă nu poate repeta o frază ușoară, trebuie chemată ambulanța.
ADVERTISEMENT
Tags: