News

Specialiștii au stabilit care sunt organele afectate de Covid-19. Coronavirusul e mai dur decât credeam

28.04.2020 | 00:01
Specialistii au stabilit care sunt organele afectate de Covid19 Coronavirusul e mai dur decat credeam
ADVERTISEMENT

La început, medicii știau cu siguranță că noul coronavirus care provoacă Covid-19 afectează plămânii. Între timp, specialiștii au determinat că boala afectează mai multe organe, de la inimă la rinichi, ochi sau creier.

Covid-19, virusul care atacă întreg organismul

Covid-19 nu afectează doar plămânii, iar de acest lucru s-au convins medicii după ce au examinat sute de mii de oameni care au fost internați la secțiile de terapie intensivă din toată lumea.

ADVERTISEMENT

Din SUA în China, din Italia în Spania, nu a existat zi în care Covid-19 să nu provoace un nou simptom bizar. Într-un final, medicii au pus toate piesele de puzzle la locul lor și au realizat că SARS-CoV-2 provoacă o boală sistemică ce afectează vasele de sânge, rinichii, intestinele, ochii și creierul.

Conform revistei Science, Covid-19 este total diferit față de ce a văzut până acum omenirea, conform Hot News. 

ADVERTISEMENT

Drumul coronavirusului în organism

SARS-CoV-2 intră în organism prin gât, ochi sau nas. Receptorul Ace2 din nas este poarta perfectă pentru virus, conform specialiștilor.

Ulterior, virusul ajunge în plămâni, în cazul persoanelor care nu reușesc să învingă boala. De exemplu, asimptomaticii vor transmite mai departe virusul, dar nu vor simți nimic. În cele din urmă, virusul ajunge în plămân unde face ravagii. Este ajutat și de reacția necontrolată a sistemului imunitar, care declanșează furtuna de citokină, în tentativa de a distruge coronavirusul. Din păcate, distruge în același timp și corpul persoanei îmbolnăvite.

ADVERTISEMENT

Între timp, coronavirusul atacă vasele de sânge și provoacă cheaguri la anumite persoane, care pot duce la atacuri vasculare cerebrale. Au fost raportate ischemii la nivelul degetelor și picioarelor, durere și necrozare a țesuturilor, toate provocate de coronavirus.

Din păcate, creierul uman nu este o zonă sigură, astfel că tot mai desele cazuri de demență sau pierdere a memoriei la oameni sunt explicate de infecția cu Covid-19. Intestinele, inima, ficatul, rinichii sau alte organe nu sunt ferite de infecție, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT
Tags: