News

Specialiștii avertizează: sistemul medical din România, aproape de colaps. Când este ziua decisivă

19.06.2020 | 09:31
Specialistii avertizeaza sistemul medical din Romania aproape de colaps Cand este ziua decisiva
ADVERTISEMENT

Specialiștii din domeniul sănătății avertizează asupra faptului că sistemul medical din România este aproape de colaps.

Creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri de infectare cu Covid-19 a suprasolicita unitățile medicale, iar medicii se tem de ce e mai rău.

ADVERTISEMENT

Menținerea constantă a numărului zilnic de infecții va duce, inevitabil, la un colaps în sistemul sanitare intern.

Sistemul medical din România, aproape de colaps din cauza creșterii infectărilor

Mijlocul lunii iunie a venit cu o explozie a numărului zilnic de cazuri de Covid-19 în România, iar multe unități medicale din Capitală și din țară sunt la capacitate maximă.

ADVERTISEMENT

Numai în ultimele 48 de ore, aproape 700 de români au fost diagnosticați în ultimele 24 de ore și alți 33 au murit. Autoritățile informează că cele două spitale de boli infecțioase din Capitală, ”Matei Balș” și ”Victor Babeș” sunt din nou aproape de capacitatea maximă, atinsă și la finalul lunii martie.

Din păcate, aceeași situație o regăsim și la multe unități în țară. Dacă această tendință va continua, sistemul medical românesc va intra în blocaj în luna august, anunță Societatea Română de Epidemiologie.

ADVERTISEMENT

Data la care sistemul medical ar putea intra în colaps

În opinia specialiștilor, vremea umedă din această vară ar putea favoriza și ea creșterea numărului de infecții și automat intrarea în colaps a sistemului medical. Acest eveniment s-ar putea întâmpla nu mai mai departe de mijlocul lunii august, potrivit calculelor făcute de Societatea Română de Epidemiologie, anunță Știrile Pro Tv.

De la 1 iunie, rata infecțiilor este în creştere, adică peste 1. Pe 15 mai, numărul R O a fost de 0,89, cu alte cuvinte se afla în scădere. În urmă cu 5 zile, R O crescuse la 1,12, semn că epidemia e în creştere, a spus vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

”Dacă acest R ar fi la 1,2 şi s-ar menţine, până în 14 august, s-ar depăşi capacitatea din terapie intensivă şi sistemul ar intra în blocaj! Și apoi ne-am confrunta cu un nou val în noiembrie când temperatura va scădea la 4 grade.

Aceasta situație- mă scuzaţi de jargon – nu se poate şmecheri, pentru că virusul ăsta ne taxează”, a spus Conf. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreședinte Societatea Română de epidemiologie.

ADVERTISEMENT