News

Specialiștii avertizează: Un al doilea val de coronavirus poate fi declanșat de relaxarea măsurilor de izolare

09.04.2020 | 18:24
Specialistii avertizeaza Un al doilea val de coronavirus poate fi declansat de relaxarea masurilor de izolare
ADVERTISEMENT

Un al doilea val de infectări cu coronavirus poate fi declanșat de relaxarea măsurilor de izolare. La această concluzie au ajuns cercetătorii unei Universități din Hong Kong.

Specialiștii avertizează: Un al doilea val de coronavirus poate fi declanșat de relaxarea măsurilor de izolare

Măsurile extrem de dure de distanțare socială și izolare luate în China, locul izbucnirii epidemiei de COVID-19, par să fi oprit primul val al acestei boli în mare parte din țară. Cercetătorii au folosit modelarea matematică pentru a arăta că ridicarea prematură a măsurilor poate duce la o a doua undă de infecție, scrie site-ul The Lancet.

ADVERTISEMENT

Studiile Universității din Hong Kong indică faptul că rata de extindere a coronavirusului a scăzut substanțial după izolarea decretată la 23 ianuarie şi s-a menţinut sub limita unei noi infectări pentru fiecare individ bolnav.

Transmiterea SARS-CoV-2 în China a fost determinată în principal de cazurile importate din provincia Hubei începând cu finalul lunii ianuarie. Acest lucru este similar cu transmisia din ianuarie în mai multe țări din lume. Studiile au arătat că epidemia se accelerează rapid în mai multe țări, ceea ce indică deficiențe de organizare.

ADVERTISEMENT

Pe acest lucru se bazează cercetătorii asiatici atunci când afirmă că relaxarea prematură a măsurilor ar duce din nou la depăşirea acestui prag şi ar provoca o nouă accelerare a îmbolnăvirilor.

Cercetătorii din Hong Kong: ”Deschiderea economiei, industriei și școlilor va duce la un nou val de COVID-19”

Treptat, odată cu slăbirea primului val de coronavirus, țările lumii vor fi tentate să redeschidă mai multe ramuri ale economiei.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Joseph T Wu, cercetător la Universitatea din Hong Kong, vine cu un avertisment și spune că măsurile de izolare trebuie menținute până când un vaccin contra COVID-19 va apărea pe piață.

”Deşi aceste măsuri de control par să fi redus numărul infecţiilor la niveluri foarte scăzute, fără imunitatea grupurilor împotriva COVID-19, cazurile ar putea creşte din nou atunci când companiile, industriile şi şcolile îşi vor relua gradual activitatea”, notează într-un comunicat Joseph T Wu, de la Universitatea din Hong Kong.

ADVERTISEMENT

Deşi politicile de control, precum distanţarea socială şi schimbările se vor menţine o perioadă de timp, cea mai bună strategie pare să fie căutarea în mod activ a unui echilibru între reactivarea activităţilor economice şi menţinerea unui indice scăzut de reproducere a virusului.

Acest “echilibru” al măsurilor ar trebui menţinut, “până când un vaccin eficient va fi disponibil în mod general”, a subliniat Joseph T Wu, cercetător în Hong Kong.

ADVERTISEMENT