Sport

Specialiștii, despre efectul COVID-19 asupra industriei jocurilor de noroc: Mihnea Popescu-Grisogono: „Pierderile financiare, estimate chiar până la 100% din valoarea câștigurilor anterioare pandemiei!”

05.05.2020 | 14:48
Specialistii despre efectul COVID19 asupra industriei jocurilor de noroc Mihnea PopescuGrisogono Pierderile financiare estimate chiar pana la 100 din valoarea castigurilor anterioare pandemiei
Specialiștii, despre efectul COVID-19 asupra industriei jocurilor de noroc: Mihnea Popescu-Grisogono:„ Pierderile financiare, estimate chiar până la 100% din valoarea câștigurilor anterioare pandemiei!” (sursa facebook.com)
ADVERTISEMENT

Industria jocurilor de noroc a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai importante ramuri ale economiei românești. Aici circulă sume mari, iar oamenii devin tot mai apropiați de varietatea propusă de firmele din domeniu.

Mai mult, există organizatori de evenimente, care au de beneficiat de pe urma acestor jocuri. Mai bine spus, „aveau de profitat”, pentru că pandemia Coronavirusului nu avea cum să nu afecteze și această ramură. Pentru a vedea exact care este situația în domeniul jocurilor de noroc și al evenimentelor care se desfășoară sub această „umbrelă”, am apelat la unul dintre cei mai cunoscuți și mai experimentați specialiști în domeniu, Mihnea Popescu-Grisogono.

ADVERTISEMENT

Domnule Mihnea Paul Popescu-Grisogono, în primul rând, vă rugăm să vă prezentați…

– Sunt ințiatorul și proprietarul primei și celei mai populare reviste de lifestyle din industria jocurilor de noroc din România, „Casino Life & Business Magazine”. Nu este, însă, unica mea activitate, dar, în ultima vreme, am fost nevoit să-mi reduc… aria de acțiune.

Sunteți organizator de evenimente pentru industria jocurilor de noroc. Vorbiți-ne despre activitatea dvs și ce evenimente ați putea menționa…

ADVERTISEMENT

– Am inițiat primele evenimente publice destinate industriei jocurilor de noroc din țara noastră, acțiuni menite să arate lumii că jocurile de noroc sunt o afacere la fel ca oricare alta și că sunt dedicate, în primul rând, amuzamentului… Oricât ar părea de ciudat, acesta este factorul primordial, urmat, ulterior, de latura financiară.

Specialiștii, despre efectul COVID-19 asupra industriei jocurilor de noroc: Mihnea Popescu-Grisogono:„ Pierderile financiare, estimate chiar până la 100% din valoarea câștigurilor anterioare pandemiei!”

Cum vă afectează pandemia COVID-19 activitatea?

– Ca pe toata lumea… Toată industria este afectată, așadar și noi traversăm același fenomen. Totuși, prin canalul TV pe care îl deținem pe Youtube și prin site-ul nostru încercăm să trecem cu bine peste această criză.

ADVERTISEMENT

Din păcate, blocajul impus de acestă pandemie este unul creat în lanț și dacă se opresc din functionare zalele din amonte, trebuie să se oprească și cele din aval. Ne străduim să funcționam la limita de avarie cu schimbarea produselor, normală pentru situația din ziua de astăzi, spre mediul online.

Puteți estima pierderile înregistrate de cazinourile românești?

– Este foarte greu, totul este blocat, dar cu siguranță pierderile sunt undeva intre 50 si 100% din câștigurile înregistrate până în momentul declanșării pandemiei. Nimeni nu știe cine va mai (re)porni afacerea și cine nu… Depinde foarte mult și cât va ține starea de urgență. Una este să stai pe tușă o lună și alta este să stai trei… Fiecare domeniu pierde altfel. Este evident că sălile de joc și cazinourile live înregistrează deficit fiind închise, dar și pariurile sportive online pierd, nemafiind competiții sportive, iar cazinourile online pierd din pricina faptului că persoanele care jucau își cam termină banii.

ADVERTISEMENT

Statul vine în ajutorul angajaților cazinourilor intrați în șomaj tehnic, dar previziunile sunt sumbre

Care sunt pierderile statului, având în vedere faptul că aceste instituții și jocurile de noroc, în general, plătesc impozite mari?

– Aici este și mai greu de calculat. Oricum, sumele sunt enorme, ca să nu mai spunem că o foarte mare parte din cei 45.000 de angajați din domeniu au fost trecuți în somaj tehnic și că statul s-a angajat să le plătească 75%.

Care va fi impactul, pe termen lung?

– Unele firme nu se vor mai redeschide și mă refer, în special, la cele mici. Cele mari, care au suficiente lichidități sau infuzii de capital de la firme străine, vor trece peste acest șoc și vor relua lucrul. Atunci vom vedea cu cine vor mai lucra. Oricum, impactul este mare și pe termen foarte lung, mai ales având în vedere că persoanele care stau acasă nu vor mai avea banii necesari pentru a juca, așa cum o făceau până acum.
Statisticile spun că în jur de 45-55% de persoane vor relua lucrul, după criza aceasta, iar un maxim de 75-85% își vor reveni până la finalul lunii septembrie.

„Cine a învățat la școală „marketingul după pandemia COVID-19?”…

Despre restul de 15-25% nu se mai pomenește nimic….

– Probabil că situația de dinaintea pandemiei nu se va mai atinge niciodată. Oricum, oamenii vor rămane cu sechele, se vor feri unul de altul și de aici va apărea o oarecare frică de a mai intra în sălile de joc. Probabil, o parte dintre cei care au „gustat” jocurile online, în această perioadă, vor rămâne la acest stadiu, dar cei care frecventau sălile doreau mai mult… Vroiau și puțină socializare, le plăcea atmosfera de acolo, plus o băutură gratis și așa mai departe… Lucrurile s-au complicat enorm, mai ales că nimeni nu a mai trecut prin așa ceva. Oare, cine a învățat la școală, „marketingul după pandemie?!”…

Perioada de izolare va aduce, după sine, schimbări în lumea cazinourilor?

– Desigur, vor fi schimbări foarte mari pe piața jocurilor de noroc, fie ea „live” sau „online”. Vor avea loc fuziuni și achiziții. Piața se va reașeza și își va reveni, finalmente, dar, până una alta, unii își vor închide afacerile definitiv, iar alții nu vor mai dori să le (re)deschidă. Taxele sunt mari și, în funcție de cât durează starea de urgență, este posibil ca unii operatori să nu mai dispună de banii necesari pentru a le plăti. Totodată, este foarte probabil ca mulți operatori de jocuri tradiționale să încerce să deschidă jocuri și pariuri online. Cu siguranță, însă, cu toții au învățat o lecție amară.

Israelienii și chinezii, mari amatori de jocuri de noroc

Până la începutul crizei, ce fel de străini frecventau aceste spații?

– La cazinourile live veneau (vorbim la trecut, pentru că acum sunt închise…), de obicei, cetățeni israelieni, care aveau pachete speciale de transport, de cazare și de distracție, dar și chinezi, care sunt recunoscuți drept mari amatori de jocuri de noroc. Cu siguranță, nici românii nu erau puțini… Oricum, numărul de jucători pentru cazinourile live este foarte mic, iar acestea abia mai rezistau pe piață, având în vedere taxele enorme.
Dacă lumea cazinourilor live este privită drept o lume a luxului, cea a sălilor de joc este greșit percepută exact pe dos, din pricina unor evenimente regretabile petrecute în trecut și tendențios prezentate de către presă.

Să discutăm și despre sălile de jocuri, din acest punct de vedere…

– În ceea ce privește sălile de jocuri, aici lumea este pestriță. Sunt oameni care provin din toate categoriile, așa cum există și săli de joc pe toate gusturile și pentru toate buzunarele. Poți vedea, cu usurință, la primele ore ale dimineții sau seara, târziu, femei și bărbați, unii mai bine îmbrăcați, alții mai puțin bine, jucând cot la cot și distrându-se de mama focului, în așteptarea câștigurilor visate.

Investiție de 175 de milioane de dolari, din partea americanilor de la Blackstone

Credeți că, la finalul acestei perioade, România ar putea deveni un refugiu pentru investitorii din acest domeniu, dacă pierderile noastre vor fi mai mici decât cele ale altor țări?

– În anii trecuți, investițiile străine în jocurile de noroc din România au fost substanțiale și au culminat cu tranzacția de 175 de milioane de dolari, prin care cel mai mare investitor în gambling din lume – grupul financiar american Blackstone – a achiziționat un pachet minoritar din cel mai mare operator de jocuri de noroc din țara noastră, grupul Superbet. Cu siguranță, vor urma și alte investiții, dar să vedem cine mai rămâne pe piață, după această criză și totodată, cine va dori să se investească în firma sa. Cred că, oricum, pandemia va influența mult piața jocurilor de noroc și mă refer atât la cea tradițională, cât și la cea online.

Inteligența artificială, folosită pentru depistarea jucătorilor falși

Ați moderat sesiunea dedicată folosirii IA (Inteligenței artificiale) în domeniul gambling și plăți, de la Budapesta. Cum este folosită IA în gambling?

– IA are multe aplicații în industrie și o mare influență mai ales în industria jocurilor de noroc. Recunoașterea facială este una dintre utilizările IA și nu este greu de imaginat cum este folosită, dar la fel de importantă este și depistarea timpurie a jucătorilor dependenți de joc sau a jucătorilor falși, care se bazează pe IA. O nouă latură este și veșnica dispută între jucătorul rău, care folosește IA și sistemul de apărare al aparatului, care se bazează tot pe IA. E un fel de luptă a titanilor… Oricum, IA este abia la începutul călătoriei sale prin domeniile industriale și cred că va avea o importanță din ce în ce mai mare.

Interesant este și faptul că aceast criză a scos la lumină și un alt aspect, Realitatea Virtuală…

– Cum aproape toate competițiile sportive s-au amânat ori s-au anulat, casele de pariuri sportive nu au mai avut obiectul muncii și chiar dacă oamenii doreau să parieze, nu mai aveau pe ce bază s-o facă…
Ei bine, aici s-a văzut cât de importante sunt competițiile de sporturi virtuale, care, pe unele platforme online, au înlocuit complet sporturile tradiționale și astfel, doritorii au putut paria.
De altfel, importanța realității virtuale este atât de mare, încât se discută ca la Jocurile Olimpice de la Tokyo să se introducă și o competiție de sport virtual.

FANATIK este, în primul rând, o publicație online dedicată sportului. Ce personalități sportive au participat la evenimentele pe care le-ați organizat?

– Noi nu organizăm evenimente promoționale, dar la Galele Anuale ale Premiilor Industriei de Gambling din România au fost mai mereu prezente vedete, atât din lumea sportului, cât și din alte domenii. Pot menționa aici că au participat cam toți luptătorii de K1 din țara noastră, dar și piloți de raliu și fotbaliști…

Până la începutul crizei, fotbaliștii frecventau, des, cazinourile?

– Nu pot să-mi permit o asemenea afirmație, dar, cu siguranță, sunt multe vedete, din toate domeniile, care sunt încântate de jocurile de noroc. Nu vă pot divulga numele acestora, pentru că ar contrazice regulamentul de protejare a datelor personale, dar și regulamentul sălilor de joc.

Cât de ușor poate fi atras un investitor, într-o asemenea afacere?

– Ca în orice domeniu, depinde de cifra de afaceri, de business plan, de procentul din piață și de notorietate. Este un domeniu economic care se comportă la fel ca și celelalte. Ca să atragi investitori trebuie, în primul rând, să fii serios. Totuși, o legislatie bună, încurajatoare, poate duce la un apetit crescut al celor care doresc să investească în această ramură, care reprezintă, în primul rând divertisment, dar a devenit demult și o parte a industriei noastre, dar și a celei de peste hotare.

Mihnea Popescu-Grisogono, un „Senior NATO”, în spațiul gamblingului

Interlocutorul nostru, Mihnea Popescu-Grisogono, este un pionier în domeniul gamblingului. A organizat peste 150 de evenimente internaționale în întreaga lume, dintre care peste 70% au fost dedicate jocurilor de noroc. În același timp, domnia sa a fost invitat ca vorbitor principal sau moderator la o mulțime de evenimente internaționale, dedicate, în mare parte, jocurilor de noroc.

Mihnea Popescu-Grisogono deține un master în știință, în Aeronautică și un master executiv Senior NATO și a fost ales „Omul Anului”, de către Institutul Biografic American, în 2004 și inclus în catalogul „Who’s Who Contemporary”. De asemenea, este fondatorul și președintele „Casino Life&Business Magazine”, prima revistă de jocuri de noroc din Europa Centrală și de Est.

Publicația a fost nominalizată, în două rânduri, drept „Cea mai bună revistă de jocuri online” din lume, la International Gaming Awards de la Londra și a fost premiată, de două ori, la secțunea „Cea mai bună revistă iGaming din regiune”, la CEEGC Budapesta.

După ce a acoperit toate canalele media și social media, publicația a devenit partener media la cele mai importante târguri de jocuri din lume, inclusiv la „ICE” de la Londra și la „G2E”, de la Las Vegas.

ADVERTISEMENT