News

Specialiștii din România se tem de al doilea val de coronavirus. „Poate face ravagii fără un vaccin”

16.06.2020 | 17:00
Specialistii din Romania se tem de al doilea val de coronavirus  Poate face ravagii fara un vaccin
ADVERTISEMENT

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, susține cu tărie prelungirea stării de alertă pentru a nu scăpa lucrurile de sub control.

România nu a scăpat de noul coronavirus, cu toate că oamenii par să uite că au de respectat mai multe reguli de distanțare socială.

ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează că o ignorare a acestor măsuri, precum portul de măști chirurgicale sau păstrarea distanței dintre oameni poate duce la o recidivă a epidemiei de Covid-19.

Specialiștii se tem că un al doilea val de Covid-19 poate face ravagii în România

„Suntem la o creştere pe care trebuie să o luăm în seamă şi asta dacă ne raportăm la faptul că starea de alertă, în opinia mea ca şi epidemiolog, trebuie prelungită. De va fi prelungită pe două săptămâni sau pe mai mult, să zicem că nu are cea mai mare importanţă în momentul acesta, dar cu siguranţă că trebuie prelungită, pentru că altfel lucrurile pot să fie scăpate de sub control”, a explicat Popovici, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Epidemiologul a comparat pandemia de coronavirus cu un război și nu crede că e momentul de armistiții sau permisii.

„Cu toţii ne dăm seama că suntem într-un război global. Lipseşte doar componenta militară. Componentele sociale, de sănătate, economice şi toate celelalte sunt prezente. Şi totuşi, într-un război din acesta global unii vor un fel de permisie pentru a merge în vacanţă, alţii vor un armistiţiu pentru ca să meargă la mall. Arată că practic nu înţeleg deloc situaţia sau aproape deloc situaţia în care ne aflăm.

ADVERTISEMENT

Noi practic la ora actuală avem cele două variante : varianta A, să spunem, în care măsurile sunt corecte şi populaţia urmează măsurile şi această variantă înseamnă număr scăzut de infecţii şi varianta B în care măsurile sunt insuficiente sau măsurile sunt corecte, dar nu sunt urmate de populaţie şi asta înseamnă număr crescut de infecţii. Varianta C nu există. (…) Nu se poate fenta situaţia în niciun fel, pentru că acest virus te taxează”, a completat Popovici.

Popovici explica în urmă cu o zi că România riscă să se confrunte cu o revenire în forță a noului coronavirus. Conform unor estimări ale specialistului, în luna august țara noastră riscă să aibă 1.400 de cazuri grave în secția de Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT

Profesorul se teme că al doilea val de coronavirus ar putea face revagii în lipsa unui vaccin și a unor măsuri clare: „Se preconizează un potenţial al doilea val, care nu ştim cât de mare va fi. Reamintesc că la gripa spaniolă al doilea val pandemic a fost cel care a făcut ravagii, nu primul. Iar noi vom intra în al doilea sezon de iarnă cu o populaţie foarte puţin imunizată şi fără un vaccin”.

ADVERTISEMENT
Tags: