Un apel la 112 semnala vineri seara prezenţa unor posibile resturi de drone pe teritoriul judeţului Galaţi, la mai puţin de o jumătate de kilometru de punctul de frontieră Giurgiuleşti, cu Republica Moldova. Imediat echipe operative ale MApN, SRI şi Ministerul de Interne au mers la faţa locului şi au confirmat că este vorba despre rămăşiţele unei drone ruseşti.
Specialiştii militari care au analizat resturile au concluzionat că este vorba despre o dronă care avea la bord încărcătură activă, aceasta urmând să fie detonată pe parcursul următoarelor ore.
Bucăţile de dronă au fost găsite pe un teren extravilan şi nu au pus în pericol locuinţele populaţiei care trăieşte în zonă.
“Din expertizările efectuate de investigatori, a rezultat că fragmentele provin de la un aparat de zbor fără pilot de proveniență rusească.
Pe baza procedurilor de expertiză și analiză efectuate, a fost identificată prezența la bordul aparatului de zbor a unei încărcături de luptă active, care urmează a fi detonată controlat la fața locului, pentru eliminarea oricărei stări de pericol la adresa populației locale, operația fiind în curs de desfășurare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
Acesta este primul incident cu dronă rusească pe teritoriul României, după ce Senatul a adoptat legile privind doborârea dronelor şi desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiunilor militare pe teritoriul României. Primul dintre aceste acte normative reglementează practic doborârea dronelor neautorizate care încalcă spațiul aerian al ţării noastre.
Anterior, generalul Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Armatei Române, atrăgea atenția cu privire la un vid legislativ pe aceast segment, acesta explicând că “nu aveam încă o bază legală clară nici pentru a doborî drone ostile, nici pentru a răspunde unor eventuale incursiuni pe teritoriul nostru național”.