Spectacol de tradiții și obiceiuri, la Vatra Dornei! Sute de turiști s-au adunat în orașul din județul Suceava pentru a-și petrece Crăciunul sau Revelionul în zona montană, dar și pentru a nu rata celebrul festival.
La Vatra Dornei, pe 28 și 29 decembrie a avut loc Festival de Datini și Obiceiuri Populare de Iarnă din Bucovina, “Porniți plugul, Feți Frumoși! “. În prima zi, pe 28, spectacolul s-a desfășurat în spatele cazinoului, la Târgul de iarnă, unde turiștii găseau de la vin fiert, păstrăv afumat, turtă dulce, până la obiecte de decorat sau suveniruri.
Târgul este amenajat la baza parcului, la doar câteva sute de metri de pârtia Vatra Dornei. Turiștii și localnicii s-au bucurat de zăpadă, astfel că pârtia a fost plină în acest weekend.
Mare spactacol a fost și pe 29 decembrie, în centrul Vatra Dornei. Primăria a oprit circulația pe strada Mihai Eminescu, pentru ca Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de iarnă, ajuns la ediția XXVII, să se desfășoare ca la carte.
Mai exact, strada a fost închisă câteva ore pentru formațiile participante, peste 15 la număr, venite din județele Suceava, Bistrița, Bacău, Botoșani și Iași. Deschiderea a făcut-o un grup de copii, colindători, urmați de parada de trăsuri, cai, boi cu plugul și mai apoi trupele de urători. Sute de persoane s-au înghesuit să vadă costumațiile urătorilor, dar și ce momente au pregătit. Cei prezenți au putut admira costume populare, măști, dar și tradiții ca jocul caprei, căiuților și ursului.
După reprezentație, fiecare trupă a fost premiată pentru activitatea sa de-a lungul anilor.
Obiceiul umblatului cu Ursul este întâlnit în Moldova, de Anul Nou. Un flăcău este cel care interpretează Ursul, el purtând pe cap și corp blana unui animal. În dreptul urechilor, masca are ciucuri roșii. Jocul Ursului este condus de un “Ursar”. Aceștia sunt însoțiți de muzicanți care bat la tobe sau fluieră. Pe acest fundal, Ursul mormăie și imită pașii animalului de pădure, tăvălindu-se pe jos, sau călcând apăsat pe tălpi. Semnificația este purificarea și fertilizarea solului în anul nou ce vine.
În Bucovina, una din tradițiile care se păstrează este pe 31 decembrie, pe înserat, când grupuri de flăcăi merg la “urât”. Aceștia respectă datinile și obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă, mai exact poartă măști și merg la urat, pe la case.
În Bucovina, flăcăii interpretează personaje mascate ca ursul, capra, căiuții, urâții, frumoșii, ursarii, moșul și baba, etc. În noaptea de 31 decembrie, până spre dimineața lui 1 ianuarie, grupurile merg la urat din poartă în poartă. Aceștia le urează oamenilor sănătate în Noul An, bucurii, belșug. Colindătorii primesc în dar colaci, vin, cârnați, dulciuri, fructe și bani.
Plugușorul, Sorcova, Capra sau umblatul cu Ursul se numără printre cele mai frumoase obiceiuri de Anul Nou, tradiții păstrate din strămoși în România.