News

Spectacolele au fost interzise, dar restricţiile aplicate în săli – relaxate. Paradoxul unei legi făcute pe genunchi

07.10.2020 | 15:19
Spectacolele au fost interzise dar restrictiile aplicate in sali  relaxate Paradoxul unei legi facute pe genunchi
ADVERTISEMENT

Un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Culturii prevede relaxarea condițiilor în care pot avea loc spectacolele sau concertele. Ordinul a fost adoptat în condițiile în care acestea au fost interzise complet în mai multe centre culturale ale țării, precum București sau Iași.

Modificarea cea mai importantă este reducerea distanțării fizice standard în sălile de specacole de la 2 metri la un  singur metru. Măsura vizează atât sălile cu locuri pe scaune, cât și pe cele în care sunt amplasate scaune mobile sau cu gradene.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, reducerea distanțării fizice nu va însemna întotdeauna un acces mai mare la concerte sau spectacole deoarece este menținută limita maximă de 500 de persoane prezente la un eveniment,  astfel că, în teorie, beneficiarele măsurii sunt doar sălile mici.

Durată maximă pentru spectacole

Ordinul impune și o restricție nouă care va afecta mai multe categorii de spectacole. Până acum, spectacolele trebuiau să se desfășoare fără pauze, însă ordinul apărut ieri în Monitorul Oficial adaugă o condiție suplimentară, anume ca durata să nu depășească două ore.

ADVERTISEMENT

Măsura va afecta în mod special teatrele de operă care vor fi nevoite să-și limiteze sever repertoriul, în condițiile în care o mare parte a operelor au o durată care trece de două ore putând trece, în unele cazuri, și de 4 ore, fără pauze.

„Relaxarea” de care ar beneficia artiștii este practic anulată de situația epidemiologică din mai multe orașe, care a determinat comitetele județele pentru situații de urgență să dispună închiderea teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole.

ADVERTISEMENT

Spectacole interzise în București și Iași

Chiar începând de astăzi, o asemenea măsură intră în vigoare în București, ca urmare a deciziei adoptate de către Comitetul Muncipal pentru Situații de Urgență, în condițiile în care rata infectărilor din ultimele 14 zile a ajuns la 1,86 la mia de locuitori.

Teatrele se vor închide, de mâine, și cinematografe și spectacole, tot”, a anunțat prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, precizând că măsura este valabilă cel puțin 7 zile, până când rata infectărilor va coborî sub 1,5 la 1.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

Și în Iași spectacolele au fost interzise începând de luni cel puțin până pe 12 octombrie. Autoritățile locale se pregătesc să facă față unei situații cu risc epidemiologic mare, anume pelerinajul la moaștele Cuvioasei Paraschiva. Deocamdată, la pelerinaj va fi permis accesul doar al localnicilor.

ADVERTISEMENT
Tags: