News

Speranța de viață în România a scăzut cu 1,4 ani în pandemie. Este a doua cea mai mică din Europa

Pandemia a afectat speranța de viață în România. Este a doua cea mai mică din Europa, scăzând cu 1, 4 ani, adică dublu față de media europeană, 0, 7 ani. Înaintea noastră se situează vecinii bulgari.
13.12.2021 | 22:43
Speranta de viata in Romania a scazut cu 14 ani in pandemie Este a doua cea mai mica din Europa
Speranta de viata in Romania, a doua cea mai mică din UE. Sursa foto: The Romania Journal
ADVERTISEMENT

Un raport al Stării de Sănătate în Uniunea Europeană, făcut public, luni, 13 decembrie 2021, arată că pandemia a dus la scăderea speranței de viață în multe țări, dar mai ales în Bulgaria și România.

Din 2020 și până acum, speranța de viață din țara noastră s-a micșorat până la 1,4 ani, adică a ajuns la 74,2 ani. Până în anul 2019, România avea ca speranță de viață 75,6 ani.

ADVERTISEMENT

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații în România

De asemenea, s-a constatat că, în ultimul timp, femeile trăiesc cu opt ani mai mult decât opusul lor, bărbații.  Mai exact, o femeie poate atinge vârsta de 78,4 ani, iar un bărbat 70,5 ani, mai arată raportul Stării de Sănătate în UE.

Diferența de longevitate de viață, dintre bărbații și femeile din România, este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Țările din UE cu cea mai mare speranță de viață

Norvegia-83,3 ani, Islanda- 83,1 ani și Irlanda-82,8 ani sunt țările cu cea mai mare speranță de viață din UE. Cea mai mică se află în: Lituania, cu 75,1 ani, România cu 74,2 ani și Bulgaria cu 73,6 ani.

Chiar dacă a rămas printre cele mai mici din UE, speranța de viață la nivel național a devenit mai mare cu peste 4 ani, în intervalul 2000 -2019.

ADVERTISEMENT

Cauzele scăderii speranței de viață în România

Există și explicații ale scăderii speranței de viață din țară. Printre acestea se află bolile de tip cardiovascular sau cancerul.

O altă cauză este salariul mic al românului care nu-i permite să aibă grijă de sănătate într-un mod corespunzător. Înainte de sosirea pandemiei, într-un raport din 2019 al Stării de Sănătate în UE, din intervalul 2000-2017, se arăta că la noi în țară există una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile din UE.

ADVERTISEMENT

În 2000-2017, rata de mortalitate infantilă națională era 6,7 la 1 000 de născuţi vii, în timp ce media UE era de 3,6 . Experții care au contribuit la realizarea raportului arată că echipamentele medicale insuficiente, dar și numărul mic de personal medical au dus la apariția unei astfel de rate.

Există o diferență de speranță de viață în ceea ce privește și studiile. Anume, bărbații care nu aveau o pregătire foarte mare de studii nu trăiau mai mult de 10 ani, comparativ cu cei cu studii superioare.

În ceea ce privește femeile, cele cu studii mai puține s-a considerat că supraviețuiesc mai puțin cu patru ani decât cele cu o pregătire profesională mai amplă. Tot în raportul din 2019, s-a descoperit că tuberculoza este o altă boală care duce la scăderea speranței de viață în România.

ADVERTISEMENT