News

Speranțe pentru persoanele infectate cu HIV. Încă două persoane s-au vindecat de cumplita boală

11.03.2021 | 18:43
Sperante pentru persoanele infectate cu HIV Inca doua persoane sau vindecat de cumplita boala
Speranțe pentru persoanele infectate cu HIV. Două persoane vindecate au fost prezentate de oamenii de știință Foto: Africa CDC
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au venit cu vești bune pentru persoanele infectate cu virusul HIV. Astfel, un bărbat din Londra a devenit a doua persoană din lume vindecată printr-un tratament cu celule stem, iar în Argentina a fost descoperită o persoană care s-a vindecat de infecție pe cale naturală.

Dacă tratamentul administrat în primul caz este unul destul de riscant și este văzut ca unul de ultimă instanță, cazul femeii din Argentina dă noi speranțe pentru găsirea unui leac.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință sunt convinși că soluția pentru eradicarea virusului este înțelegerea și reproducerea modului în care funcționează organismul acestor persoane care nu au nevoie de antiretrovirale pentru a se vindeca.

„Pacientul londonez”, a doua persoană vindecată vreodată de HIV prin tratament cu celule stem

Un bărbat în vârstă de 40 de ani din Londra este considerat a doua persoană din lume care s-a vindecat de HIV. Adam Castillejo rămâne liber de virus la 30 de luni după ce a oprit terapia antiretrovirală, au spus medicii.

ADVERTISEMENT

Un tratament cu celule stem la care a fost supus pentru un cancer l-a vindecat și de HIV, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet.

Prima persoană vindecată de HIV a fost Timothy Brown, cunoscut inițial doar ca „pacientul din Berlin”, în 2011. El a primit un tratament similar și a devenit liber de virus după trei ani și jumătate. Deși a scăpat de HIV, Brown a fost ucis de leucemie, 12 ani mai târziu.

ADVERTISEMENT

Donatorii celulelor stem primite de Castillejo au o genă rară care le oferă protecție împotriva HIV.

Adam Castillejo, cunoscut în comunitatea medicală drept „pacientul londonez”, nu are nicio sarcină virală activă detectabilă în sânge, material seminal sau țesut. El a fost declarat liber de virus acum puțin peste un an.

ADVERTISEMENT

Potrivit oamenilor de știință, transplanturile de celule stem par să oprească capacitatea virusului de a se replica în interiorul corpului prin înlocuirea propriilor celule imune ale pacientului cu cele donatoare care rezistă infecției.

Testele efectuate asupra lui Castillejo sugerează că 99% din celulele sale imune au fost înlocuite cu cele donatoare.

Profesorul Ravindra Kumar Gupta de la Universitatea din Cambridge, a declarat: “Vorbim cu aproape certitudine de vindecare de HIV. Suntem la doi ani și jumătate de remisie fără antiretrovirale”, relatează The Independent. “Descoperirile noastre arată că succesul transplantului de celule stem ca tratament pentru HIV poate fi reprodus.”

Cu toate acestea, tratamentul cu celule stem este agresiv și a fost utilizat în principal pentru a trata cancerele pacientului, nu HIV.

Medicamentele pentru infecția cu HIV existente rămân extrem de eficiente și permit persoanelor care trăiesc cu HIV să ducă o viață lungă și sănătoasă.

Prof. Gupta a spus că tratamentul este „utilizat doar ca ultimă soluție pentru pacienții cu HIV care au, de asemenea, afecțiuni maligne hematologice care pun viața în pericol. Prin urmare, acesta nu este un tratament care ar fi oferit pe scară largă pacienților cu HIV care urmează un tratament antiretroviral de succes”.

De asemenea, nu există nicio certitudine absolută că infecția cu HIV nu va mai reveni, deoarece are încă rămășițe ale virusului în corp.

O femeie din Argentina s- vindecat în mod natural de infecția cu HIV

Încă o persoană care se vindecă în mod natural de infecția cu HIV a fost descoperită de oamenii de știință din Argentina, creând speranțe pentru un viitor leac.

Femeia în vârstă de treizeci de ani, din orașul Esperanza, nu are niciun virus cauzator de boală sau „intact”, la opt ani după ce a fost diagnosticată.

Un grup de oameni de știință de la Harvard a anunțat miercuri descoperirea la o reuniune internațională importantă a experților în HIV.

Cunoscută doar ca „pacientul Esperanza”, ea este a doua persoană care nu are virus intact despre care s-a discutat în ultimele luni. Prima, Loreen Willenberg, 67 de ani, din San Francisco, a fost descoperită în august.

Descoperirea ar putea aduce un remediu potențial mai aproape de cei 38 de milioane de oameni care trăiesc cu infecția cauzatoare de SIDA la nivel mondial.

„Găsirea unui pacient cu această capacitate naturală de vindecare funcțională [fără virus care se poate reproduce] este bună, dar găsirea încă unuia înseamnă mult mai mult”, a spus dr. Natalia Laufer, medicul pacientului și cercetător HIV în Buenos Aires, citată de Daily Mail.

Pacienta, al cărei fost iubit a murit de SIDA, a fost diagnosticată cu HIV în 2013. Actualul ei iubit și copilul nou-născut sunt amândoi HIV-negativi, a spus dr. Laufer.

Cele două femei – Pacientul Esperanza și Willenberg – sunt exemple extreme ale unui grup rar de persoane cunoscute sub numele de controlori de elită, care nu au luat niciodată terapie antiretrovirală pentru a combate virusul și care nu prezintă semne ale virusului în sângele lor.

În mod normal, atunci când o persoană devine infectată cu HIV, virusul se atașează de ADN-ul celulelor sale imunitare, reproducându-se acolo.

Dar pentru unul din 200 de oameni, controlorii de elită, cea mai mare parte a virusului se instalează în părți inactive ale genomului, cunoscute sub numele de „deșerturi genetice”, fără a provoca daune. Virusul rămas este eliminat de sistemul imunitar al organismului.

Virusul HIV dăunează capacității oamenilor de a combate alte infecții, cu cea mai severă și mortală etapă cunoscută sub numele de SIDA.

Medicamentele antivirale actuale asigură sănătatea sistemului imunitar al pacienților seropozitivi pentru a reduce riscul ca boala să avanseze, dar sunt costisitoare.

Descoperirea argentiniencei, a spus profesorul Xu Yu, cercetător HIV la Institutul Ragon, Facultatea de Medicină Harvard, și înțelegerea modului în care organismele controlorilor de elită se confruntă cu virusul „deschide o ușă către un potențial tratament”.

Lucrarea anunțată la Conferința privind retrovirusurile și infecțiile oportuniste oferă cele mai convingătoare dovezi până în prezent că oamenii de știință fac progrese semnificative către o vindecare a HIV.

Chiar la locul unde se stabilește materialul genetic HIV în corp arată oamenii de știință, care au mai spus că imitarea tiparului în controlorii de elită poate fi cheia.

Speranțele pentru un nou tratament au crescut în ultimele luni după ce un studiu efectuat pe mai mult de 10.000 de persoane a identificat un grup de controlori de elită în Republica Democrată Congo.

„Găsirea unui grup mare de controlori de elită HIV în RDC este semnificativă, având în vedere că HIV este o afecțiune cronică pe tot parcursul vieții, care progresează de obicei în timp”, a declarat directorul Tom Quinn al Centrului Johns Hopkins pentru Sănătate Globală.

Dr. Quinn a spus că au existat cazuri anterioare în care virusul nu a progresat la un număr mic de oameni, dar frecvența ridicată din RDC a sugerat că se întâmplă ceva la un nivel fiziologic care nu este aleatoriu.

„Comunitatea globală de cercetare are de făcut mai mult, dar valorificarea a ceea ce învățăm din acest studiu și împărtășirea acestuia cu alți cercetători ne apropie de noi tratamente care ar putea elimina HIV”, a spus Mary Rodgers, om de știință principal și autor al studiului publicat în The Lancet’s EBioMedicine.

ADVERTISEMENT