Speranțe renăscute pentru un vaccin împotriva coronavirusului. AstraZeneca a reluat testele clinice în SUA

Adrian Ilie   
în HotNews
25/10/2020, 10:26
Speranțe renăscute pentru un vaccin împotriva coronavirusului. AstraZeneca a reluat testele clinice în SUA
Cât va costa vaccinul anti-Covid în Uniunea Europeană. Sursa foto: Hepta

Compania farmaceutică AstraZeneca a reluat testele clinice pentru vaccinul creat pentru imunizarea împotriva coronavirusului. Luni sau marți și compania Johnson & Johnson va relua testele, informează Reuters, preluată de Agerpres.

AstraZeneca își suspendase pe 6 septembrie studiul clinic din Statele Unite, după ce fusese raportat un caz grav de afecțiune neurologică la unul dintre participanții la testele din Marea Britanie, specialiștii bănuind că a fost vorba de mielită transversă.

Tot din cauza îmbolnăvirii unui subiect al testării, a fost suspendat și studiul clinic al companiei Johnson & Johnson,  în cursul săptămânii trecute.

AstraZeneca testează vaccinul în trei țări

Stoparea cercetărilor celor două companii provocase îngrijorare în condițiile în care cele două companii se aflau într-un stadiu avansat al cercetărilor și au semnate contract cu mai multe guverne pentru vaccinul împotriva COVID-19.

Alte temeri au fost exprimate în legătură cu procesul de validare al vaccinului, validare care trebuie făcută de Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) din Statele Unite. Unii experți au invocat faptul că validarea ar putea fi făcută la presiune politică, situație care ar crește numărul americanilor care ar ezita să se vaccineze împotriva coronavirusului, deja estimat la un sfert de populație.

Odată cu reluarea acestui proces, sper că mesajul comunicat publicului este acela că sunt urmate procedurile la cel mai înalt standard etic şi că nu există interferenţe cu reglementările FDA”, a afirmat Matthew Hepburn, director în cadrul Operation Warp Speed, un parteneriat public-privat pentru accelerarea eforturilor de dezvoltare a vaccinurilor.

Vaccinul AstraZeneca este realizat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Oxford și testele sunt realizate în mai multe țări: Africa de Sud, Brazilia și Marea Britanie. Un voluntar din Brazilia a murit, însă autoritatea de sănătate publică din Brazilia, ANVISA, a precizat că testul poate continua. Surse citate de ziarul brazilian O Globo au afirmat că voluntarul primise un placebo, nu vaccinul supus testării.

Închide ×