O investigație a celor de la Daily Mail, care citează mai multe documente secrete, susține că o directoare din cadrul BBC a fost, în fapt, o spioană pentru regimul comunist în timpul Războiului Rece. Cei de la BBC au transmis că este pentru prima oară când aud aceste acuzații și spun că vor declanșa propria anchetă.
Terézia Javorská, directoarea de la Londra a secției slovace a BBC World Service, a furnizat informații despre sursele jurnaliștilor și despre metodele folosite de radiodifuzor pentru a relata “evoluțiile din URSS” și din alte țări din blocul estic, inclusiv conferințele Partidului Comunist, scriu cei de la Daily Mail.
De asemenea, aceasta ar fi spionat refugiații politici care au fugit de persecuțiile din spatele Cortinei de Fier, mulți dintre ei lucrând pentru BBC sau contribuind la BBC. Experții în securitate, citați de publicația londoneză, consideră că acesta este primul caz cunoscut de infiltrare a unui agent comunist în interiorul BBC de la începutul Războiului Rece.
Rolul secret al lui Javorská presupunea întâlniri clandestine cu cei care se ocupau de ea, în cadrul cărora aceasta folosea pungi M&S pentru a semnala un potențial pericol, făcea schimb de cuvinte codate despre regizori de film și aranja întâlniri la operă prin trimiterea de semnale ascunse în cărți poștale.
Potrivit sursei citate, aceasta și-a impresionat pe șefii, care i-au lăudat “aptitudinea de a se comporta conspirativ” și informațiile “foarte interesante” pe care le-a furnizat.
Foști jurnaliști BBC, care au lucrat sub comanda lui Javorská, au declarat pentru Mail că nu au bănuit niciodată că ambițioasa lor șefă, o persoană care mergea regulat la biserică și care locuia într-un apartament din Kensington, ar fi fost spion. Totuși, aceștia și-au amintit că ea s-a opus adesea difuzării de reportaje care includeau opinii critice la adresa regimului comunist din Cehoslovacia.
Cu numele de cod Vora, Javorská, născută în Cehoslovacia, a fost de acord să își trădeze noua țară și colegii din “motive ideologice și sentiment patriotic”, potrivit unor dosare recent desecretizate ale Arhivei Serviciului de Securitate a Războiului Rece al statului ceh, obținute de Mail, și pe baza cărora au fost scoși la iveală alți spioni al KGB.
Fiica unui fermier slovac, Javorská s-a mutat în Marea Britanie în august 1969, inițial ca “au pair” (tineri care se stabilesc într-o țară ca parte a unei familii, ajutând în schimb cu treburile casnice sau cu grija noilor născuți), înainte de a urma o diplomă în științe sociale la Universitatea din Londra. După absolvirea studiilor, în 1976, s-a angajat la BBC, iar mai târziu a devenit șefa secției slovace, care lucra alături de departamentul ceh.
Foștii colegi au descris-o ca fiind “atrăgătoare și voluptoasă”, dar au spus că naționalismul său feroce și maniera sa stridentă au făcut-o să fie nepopulară pentru mulți din redacție. În ciuda faptului că se bucura de o situație financiară foarte bună în Marea Britanie, ea a continuat să simpatizeze în secret cu regimul comunist cehoslovac, considerând că sistemul social cehoslovac era “mult mai echitabil decât cel din țările capitaliste”, se arată în dosarele deseretizate.
Un agent al puternicului StB ceh, Serviciului de Securitate al Statului, detașat la Londra, a recrutat-o după ce a întâlnit-o la o petrecere de cocktail la mijlocul anilor ’80. O telegramă secretă trimisă șefilor săi de la Praga nota: “Ea are acces la informații interne referitoare la modul în care mass-media britanică prezintă țările socialiste din blocul de est și la știri politice”, se mai arată în documentele desecretizate, ce menționează și aptitudinile și legăturile cu persoanele importante din presa britanică.
Inițial, Javorská a avut un ‘conflict interior’ cu privire la oportunitatea de a colabora cu serviciul de informații ceh. Era vorba, pe de o parte de dorința de a-și servi patria, dar și, pe de altă parte, de ‘justificarea rațională a riscurilor’, mai ales din cauza maniei spionajului din mass-media britanică după expulzarea a doi agenți cehoslovaci din Marea Britanie în 1984.
O notă din decembrie 1985 nota însă că, după ce a fost convinsă de șeful ei, ea s-a dovedit “dispusă să îndeplinească sarcinile noastre”.
Acesta adăuga: “Până în prezent, am avut 13 întâlniri cu ea, în timpul cărora ne-a transmis informații despre emigranții adversari cehoslovaci din țară și despre activitățile acestora, precum și despre situația din secțiile cehă și slovacă ale BBC.
De asemenea, ne-a transmis informații care au fost folosite de către [Departamentul cehoslovac de contrainformații externe] și care au fost evaluate ca fiind foarte interesante.”
Javorská a fost, de asemenea, învățată ce să spună pentru a evita suspiciunile atunci când era interogată de agenții de contrainformații britanici cu privire la contactele ei cu Ambasada Cehoslovaciei din Londra, unde se aflau sub acoperire diplomatică cei care îi coordonau activitatea.
În dosare se arată: “Când a fost interogată, Javorska a urmat instrucțiunile ofițerului care o manevra și a menționat doar acele persoane cu care a avut contact la evenimentele oficiale organizate de ambasadă. Ea nu a avut niciun contact cu ofițerul ei de legătură la niciunul dintre aceste evenimente”.
Șefii ei au promovat-o la gradul de agent în august 1987, în cadrul unei reuniuni în care a fost ‘lăudată pentru modul în care a abordat comunicarea sub acoperire, pentru condițiile sale prealabile pentru munca de informații și pentru informațiile furnizate până în prezent’.
Ea “s-a angajat verbal să colaboreze în mod conștient cu serviciile de informații cehoslovace” pentru încă cel puțin trei ani și “a promis că își va trata rolul cu seriozitate și că va respecta principiile comunicării sub acoperire”, se mai arată în documentele citate, care fac referire la informațiile furnizate de aceasta ca fiind foarte interesante și cunoscute doar de un “număr foarte limitat de persoane”.
Când agentul ei de legătură s-a întors la Praga, ea i-a dat două cărți, Yes Minister și Yes Prime Minister, bazate pe serialul de comedie BBC. Înlocuitorul acestuia, Jan Pavlicek, a fost expulzat din Marea Britanie în aprilie 1989 pentru spionaj, iar șase luni mai târziu regimurile comuniste din Europa de est s-au prăbușit, punând capăt rolului agentului Vora.
Cu secretul ei încă ascuns colegilor, ea a continuat să conducă secția slovacă a BBC până la închiderea acesteia în 2005, mai scriu cei de la Mail.
Terézia Javorská excela la comunicarea prin “semnale secrete”. Astfel, cei de la Mail scriu că uneori se întâlnea cu agentul de legătură în foaierul Teatrului Național de Film din Londra, purtând o geantă M&S în mâna dreaptă, dacă nu existau pericole și întâlnirea putea avea loc, sau în mâna stângă, dacă exista un potențial pericol.
De asemenea, cei doi făceau schimb de cuvinte de cod – agentul îl întreba dacă există vreun film al regizorului ceh Jiří Menzel, iar ea îi răspundea: “Mă îndoiesc, dar s-ar putea să fie ceva de Forman”, iar el îi răspundea: “I-am văzut filmul Amadeus”.
De asemenea, aceasta a organizat întâlniri peste hotare la Opera din Budapesta și la biserica Breitenfeld din Viena, trimițând cărți poștale codificate care prezentau o scenă din Londra în timpul zilei la o adresă din Praga administrată de agenția de spionaj StB și semnată “Libuše”.
Data la care dorea să se întâlnească era ascunsă în numărul de litere din salutul final, care indica numărul de săptămâni mai târziu când urma să ajungă. Șefii spionajului au lăudat “caracterul ei puternic și inteligent” și “aptitudinea de a îndeplini sarcini de informații”.
Dosarele notează: “La întâlnirile cu ofițerul care se ocupa de ea, ea a adoptat pe deplin un mod de comunicare conspirativ, inclusiv date alternative de întâlnire și semnale secrete”.
În 1990, Terézia Javorská a condus un turneu de promovare a BBC în noua Cehoslovacie liberă și, într-un articol ulterior, a sugerat că reportajele BBC din timpul Războiului Rece au contribuit la democratizarea acestei țări.
Profesorul Anthony Glees, expert în informații și securitate de la Universitatea din Buckingham, susține că un agent în cadrul BBC era extrem de valoros. “Ea ar fi fost un atu foarte important pentru comuniști într-un moment critic al Războiului Rece, când Uniunea Sovietică încerca să își mențină controlul asupra statelor sale satelit.
În calitate de jurnalistă BBC, ar fi fost de încredere, dar în tot acest timp ea trăda jurnaliști și alți disidenți care criticau comunismul, punându-i potențial în pericol. De asemenea, ea avea potențialul de a influența producția BBC într-o perioadă în care World Service era crucial pentru toți cei care doreau să vadă prăbușirea comunismului și o Europă mai bună, deoarece, spre deosebire de mass-media controlată de stat din spatele Cortinei de Fier, aceasta putea raporta criticile la adresa regimurilor represive.
Agentul Vora arată că aceste regimuri nu voiau doar să își controleze propria presă, ci și pe a noastră”, declarat acesta.
Javorská a rămas în apartamentul ei din Kensington, care acum valorează 1,5 milioane de lire sterline, până acum trei ani, când a fost rănită într-un accident de mașină și acum se află într-un azil de bătrâni. Familia ei a refuzat să comenteze informațiile publicate de Mail, iar un purtător de cuvânt al BBC a declarat: “Este prima dată când BBC aude de aceste acuzații istorice, pe care le vom lua în serios. BBC World Service este recunoscut pe scară largă pentru că a fost o sursă cheie de știri imparțiale pe parcursul Războiului Rece și dincolo de acesta”.