News

Spirite încinse la summit-ul UE. Premierul Italiei, către cel al Olandei: ”O să fii erou câteva zile”. Gest nervos al lui Macron

20.07.2020 | 07:42
Spirite incinse la summitul UE Premierul Italiei catre cel al Olandei O sa fii erou cateva zile Gest nervos al lui Macron
ADVERTISEMENT

S-au încins spiritele la summit-ul UE organizat în ultimele zile la Bruxelles. Tensiunea sporită a negocierilor a adus dispute aprinse între mai mulți lideri ai Uniunii.

Duminică, în Capitala Belgiei au avut loc discuții în grupuri restrânse, iar acestea nu au fost lipsite de reacții mai acide din partea unor premieri și șefi de state importanți.

ADVERTISEMENT

Mărul discordiei se pare că a fost mult discutatul plan de relansare economică de 750 de miliarde de euro, unul pe care nu toate țările UE îl acceptă în forma sa actuală.

Discuții aprinse la summit-ul UE. Tensiuni între premierul Italiei și cel al Olandei: ”O să fii erou câteva zile”

În noaptea de duminică spre luni au avut loc o serie de discuții în grup restrâns între liderii UE. Acestea nu au fost lipsite de tensiuni, în încercarea fiecărei părți de a-și impune punctul de vedere.

ADVERTISEMENT

Șeful de stat francez, Emmanuel Macron ar fi ”bătut cu pumnul în masă” duminică, în cea de-a treia zi a reunii maraton la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles dedicată planului de relansare economică a UE, pentru a denunţa reaua voinţă a unora din omologii săi, scrie Digi24.

Se pare că ținta președintelui Macron au fost aşa-numitele state ”frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria) alături de Finlanda, foarte rezervate în privinţa acestui plan.

ADVERTISEMENT

A fost dur cu incoerenţele lor“, a spus un membru al delegaţiei franceze. Ieşirile preşedintelui francez au fost raportate presei de alte delegaţii. ”S-a spus totul într-un mod caricaturizat”, s-a plâns însă consilierul francez.

Dialog aprins între liderii din Italia și Olanda

În discuțiilor din noaptea de duminică spre luni, premierul italian Giuseppe Conte l-a avertizat pe omologul său olandez Mark Rutte în privința riscului de a bloca un acord.

ADVERTISEMENT

”Poate că în țara ta o să fii erou pentru câteva zile, dar după câteva săptămâni, vei fi arătat cu degetul de toți cetățenii europeni pentru blocarea unui răspuns european adecvat și eficient”, i-ar fi spus Conte lui Rutte, potrivit oficialului italian.

În aceeași intervenție, premierul italian a spus că dacă UE înregistrează un eșec în privința obținerii unui acord la acest summit, costul real al planului de relansare ar putea fi de două sau chiar de trei ori mai mare.

Iohannis: ”România s-au mişcat într-un mod rezonabil”

În ceea ce priveşte România, președintele Klaus Iohannis consideră că lucrurile s-au negociat bine până acum, dar atrage atenţia că, până nu se negociază tot, nimic nu este, de fapt, negociat. Preşedintele s-a declarat, duminică, „moderat optimist” în legătură cu viitorul negocierilor şi a subliniat că toate statele doresc încheierea unui acord.

”Iată că, după două zile şi două nopţi de negocieri, din păcate încă nu s-a putut ajunge la un acord pe viitorul exerciţiu financiar şi pe fondurile de revigorare, relansare economică. Vestea bună din toată negocierea, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte să ajungem la un acord” a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, duminică.

ADVERTISEMENT