O perfuzie pusă greșit la Spitalul Clinic de Urgență Craiova a dus la complicații majore pentru o fetiță. Astfel, instituția medicală ar putea fi nevoită să plătească 300.000 de euro familiei, daune morale.
Fetița s-a născut în septembrie 2018, perfect sănătoasă, arată datele din dosarul înregistrat pe rolul instanței în 2021, consultate de craiovajust.ro. Totuși, s-a înregistrat o singură problemă.
Înainte de a se naște, s-a constatat prezența unui chist pe ovare, astfel că s-a intervenit laparoscopic pentru a-l extirpa. Imediat, cea mică a fost mutată într-un alt salon, după care i s-a prescris un tratament intravenos. Atunci, asistentele au montat greșit perfuzia.
Această greșeală a fost constatată abia a doua zi, când mama fetiței a observat că piciorul stâng al copilului a devenit de trei ori mai mare. Perfuzia a fost montată pe lângă venă, astfel că cea mică a suferit o infecție nosocomială, în urma infectării cu E-coli.
Mama copilei a cerut transferul la București, la Spitalul Marie Curie, unde i s-au făcut mai multe investigații și i s-a administrat un antiobiotic. Din nefericire, infecția ajunsese deja la nivelul creierului, cauzând meningo-encefalită și hidrocefalie, cu consecințe neurologice severe și ireversibile.
Acum, fetița este încadrată în grad de handicap grav, nu se poate deplasa, nu spune decât câteva cuvinte, are întârzieri neuro-motorii majore și are nevoie permanent de supraveghere și ajutor.
„În urma depăşirii procesului inflamator-infecţios, a rămas cu sechele neurologice, diagnosticul prezent fiind următorul: “sechele meningoencefalită cu E-coli. Hidrocefalie secundară cu ventricul IV izolat operată. Șunt ventriculo-peritoneal revizuit în ian. 2022. Strabism Paralitic OD. Pareză de n. III. Epilepsie de cauză structurală. Întârziere în dezvoltarea neuro-motorie […] Referitor la legătura de cauzalitate, conform raportul de expertiză, toată această patologie este urmarea erorilor produse la data de 15.09.2018 în condițiile efectuării tratamentului”, au arătat magistrații.
În acest fel, autoritățile au decis ca spitalul să plătească familiei daune de 300.000 de euro. Unitatea medicală a făcut contestație, iar dacă sentința va fi menținută, reprezentanții vor să dea în judecată asistenta care a comis eroarea.
„La momentul actual, aşteptăm decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitoare la acest caz. Dacă Înalta Curte va menţine hotărârea Curţii de Apel Craiova, Spitalul Judeţean va plăti daunele şi se va îndrepta împotriva asistentelor care au efectuat manevra medicală”, a declarat Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova.