News

Spital francez ținut ostatic de hackeri. Suma halucinantă pe care o cer pentru deblocarea aplicațiilor medicale

Pirații cibernetici au lansat un atac informatic asupra unui spital din Franța care deservește o zonă cu o populație de 600.000 de locuitori. A fost declanșată o anchetă
22.08.2022 | 23:33
Spital francez tinut ostatic de hackeri Suma halucinanta pe care o cer pentru deblocarea aplicatiilor medicale
Spitalul a fost atacat în noaptea de sâmbătă spre duminică Foto: Joel Saget/AFP
ADVERTISEMENT

Un spital situat la sud-est de Paris este victima unui atac cibernetic în curs de desfășurare din weekend, cu întreruperi ale serviciilor de urgență și intervențiilor chirurgicale, deoarece hackerii cer o răscumpărare de 10 milioane de dolari pentru a anula atacul digital.

Spital francez ținut ostatic de hackeri

Centrul spitalicesc CHSF din Corbeil-Essonnes, la sud-est de capitala Franței, este victima unui atac informatic care a început sâmbătă noaptea târziu.

ADVERTISEMENT

Hackerii au cerut o răscumpărare de 10 milioane de dolari – în engleză – pentru oprirea atacului ransomware.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă privind spargerea sistemului informatic al spitalului și tentativă de extorcare din partea unui grup organizat.

ADVERTISEMENT

Potrivit parchetului, ancheta este condusă de Direcția Centrul de Combatere a Criminalității Digitale (C3N) a jandarmilor.

Acest ultim atac cibernetic vizează din nou un spital – un sector care a fost ținta atacurilor ransomware de câteva luni.

ADVERTISEMENT

Spitale sub focul atacurilor cibernetice din martie

În aprilie anul trecut, sistemele informatice a nouă spitale din regiunea Grand Est a Franței au fost compromise de hackeri, iar în martie, un spital din Ajaccio a fost, de asemenea, victima unui atac cibernetic ransomware.

În 2021, spitalele din departamentele Landes, Haute-Garonne și Pyrénées-Atlantiques au fost, de asemenea, victime ale atacurilor cibernetice, perturbând sau oprindu-le serviciile IT.

ADVERTISEMENT

Spitalul CHSF din Essonne – care are o capacitate de 1.000 de paturi pentru a oferi îngrijiri medicale pentru o populație de aproape 600.000 de locuitori din zona metropolitană a Parisului – a declanșat duminică o așa-numită operațiune de urgență „plan alb” pentru a se asigura că serviciile de sănătate ar putea fi menținut, relatează RFI.

Spitalul spune că atacul a făcut inaccesibile „toate software-urile de afaceri ale spitalului, sistemele de stocare – în special imagistica medicală – și sistemul de informații referitoare la admiterea pacienților”.

Autoritatea Națională pentru Securitatea și Apărarea Sistemelor Informaționale (Anssi) a fost „alertată rapid… și a fost identificat un tip de ransomware”.

Persoanele care au nevoie de tratament la spital au fost redirecționate către alte spitale publice din regiunea Ile-de-France.

Însă, pentru pacienții deja internați la CHSF, „serviciile medicale și tehnice – în special biologia medicală – funcționează deocamdată, dar într-un mod degradat”.

ADVERTISEMENT
Tags: