News

Spitalele au ajuns să facă ventilație și în afara secțiilor de terapie intensivă. Mahler: ”Un loc liber la ATI se ocupă în câteva minute”

31.07.2020 | 16:39
Spitalele au ajuns sa faca ventilatie si in afara sectiilor de terapie intensiva Mahler Un loc liber la ATI se ocupa in cateva minute
ADVERTISEMENT

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta” din București, a afirmat că pacienții cu coronavirus sunt rotiți între secția în care sunt internați inițial și cea de terapie intensivă din cauza aglomerării. Mahler a precizat, la Digi24, că sunt situații în care ventilarea se face pe secții, nu la ATI.

Medicul a explicat că Institutul se confruntă cu o creștere a cazurilor pe care trebuie să le trateze, secția de ATI fiind tot timpul plină. Beatrice Mahler a precizatcă de două săptămâni nu mai există locuri libere la terapie intensivă, un loc disponibil fiind ocupat în numai câteva minute

ADVERTISEMENT

E nevoie de paturi de terapie intensivă, de aparatură, dar și de resursă umană specializată, care trebuie să fie și la nivelul asistentelor, nu doar a medicului. Acum, la <Marius Nasta> – de două săptămâni nu avem paturi de ATI. Când se eliberează un pat, se ocupă în următoarele minute”, a declarat Beatrice Mahler.

Prin rotație la terapie intensivă

Practic, se face o rotirea a pacienților în funcție de starea lor de sănătate. ”Pacientul care are cea mai mare nevoie de asistență în terapie e admis în terapie, iar cel care este cel mai bine de la ATI se mută pe secție. E un schimb de pacienți cu prioritizarea celui care are cea mai mare nevoie”, a exemplificat șefa Institutului  ”Marius Nasta”.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, Institutul nu a trebuit să ceară transferul unui pacient la un alt spital din cauză că nu sunt locuri libere la ATI sau că nu  poate fi tratat eficient pe secție, însă acest lucru se datorează specializării personalului  în pneumologie.

La <Marius Nasta>, medicii știu să facă ventilație non-invazivă în secție, dacă pacientul are celelalte funcții compensate. Partea ventilatorie poate fi asigurată pe secție până la un anumit tip de aparat. Sunt șase pacienți critici la ATI și cinci cu forme severe de afectare, dar care sunt în secție și beneficiază acolo de suport respirator și de terapie”, a precizat Beatrice Mahler.

ADVERTISEMENT

Ea a adăugat că, deși situația este încă sub control, volumul de muncă s-a triplat în ultima săptămână.