News

Spitalele din București, sufocate de explozia cazurilor de Covid-19: Matei Balș și Victor Babeș, niciun loc la terapie intensivă 

03.07.2020 | 08:31
Spitalele din Bucuresti sufocate de explozia cazurilor de Covid19 Matei Bals si Victor Babes niciun loc la terapie intensiva
ADVERTISEMENT

Creșterea uriașă a cazurilor de coronavirus din ultimele zile agravează situația spitalelor din București, acolo unde locurile de la terapie intensivă sunt tot mai puține.

Două dintre cele mai importante unități în lupta cu Covid-19, ”Matei Balș” și ”Victor Babeș”, nu mai au, la ora actuală, niciun loc liber ATI.

ADVERTISEMENT

Situația s-a agravat de la o zi la alta și la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, unde mai este un singur loc liber pentru pacienții SARS-CoV-2.

Spitalele din București, afectate de creșterea cazurilor Covid-19: Matei Balș și Victor Babeș, niciun loc la terapie intensivă 

Conform datelor furnizate joi, 2 iulie, de Grupul de Comunicare Strategică, în România erau internați la terapie intensivă 237 de pacienți, în creștere accelerată față de ultimele zile.

ADVERTISEMENT

Dintre aceștia, peste 30 sunt în cele trei spitale din Capitală: Institutul Matei Balș, Spitalul Victor Babeș și Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”. În acest moment, în toate cele trei unități medicale, în terapie intensivă sunt în total 34 de pacienți.

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balș” din Capitală spune că unitatea pe care o conduce e ocupată la nivel de ATI și s-ar putea extinde, însă duce lipsă de personal.

ADVERTISEMENT

”În acest moment toate cele 20 de paturi de la terapie intensivă sunt ocupate. Avem un potențial de extindere la 60 de paturi de ATI, dar nu avem personal. Este un deficit de personal de ATI în toată țara.

Ar fi nevoie de un asistent de ATI la 2 paturi, un medic la 2-3 paturi și o infirmieră la cinci paturi. Și personalul acesta este pe tură. Noi trebuie să acoperim 24 de ore. Deci e nevoie de mai multe ture”, a declarat Adrian Streinu-Cercel pentru RoHealthReview.ro.

ADVERTISEMENT

Situație critică și la Victor Babeș

Și la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” situația este gravă, cele 9 locuri de la ATI fiind ocupate, în ciuda faptului că procentul celor care ajung în această zonă nu este unul ridicat.

”Toate paturile din terapie intensivă din spitalul nostru sunt ocupate în acest moment. Sunt ocupate de câteva săptămâni bune. Avem 9 paturi în secția de terapie intensivă, așa sunt dotate toate spitalele de boli infecțioase din țară.

Toți acești 9 pacienți din terapie intensivă au o stare critică. Din peste 2.500 de persoane internate în spital în decursul celor 3-4 luni de zile, toate cu COVID, în terapie au ajuns 10% dintre ele, poate chiar mai puțin.

Ventilatoarele sunt egale cu numărul de paturi și sunt toate funcționale”, a declarat dr. Emilian Imbri, manager Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” pentru sursa citată.

La Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din cele 6 locuri de la ATI, 5 sunt ocupate în prezent. Situații ceva mai bune sunt raportate la Spitalul Colentina, unde sunt ocupate 13 din cele 36 de paturi, și la Spitalul ROL 2, unde sunt 10 locuri ocupate din cele 24 disponibile la ATI.

ADVERTISEMENT