News

Spitalele din România pot primi peste 3.000 de ucraineni răniți. Câte locuri sunt disponibile în fiecare județ

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că au fost identificate 3.152 locuri în spitalele din România care pot fi folosite de cei răniți în luptele care se poartă în Ucraina.
01.03.2022 | 17:00
Spitalele din Romania pot primi peste 3000 de ucraineni raniti Cate locuri sunt disponibile in fiecare judet
ADVERTISEMENT

Luptele care se poartă în Ucraina au dat naștere unei crize umanitare care a ajuns și la granițele României. Pe lângă ajutorul oferit refugiaților și celor care sunt implicați direct în conflict, au fost făcute și precizări despre răniții ucraineni care ar putea fi tratați în spitalele din țara noastră.

România poate primi peste 3.000 de răniți

Alexandru Rafila a declarat marți, 1 martie, că ministerul pe care îl conduce a făcut o analiză a numărului de paturi din spitalele românești care pot fi folosite pentru răniții ucraineni,citat de Antena 3.

ADVERTISEMENT

“Am inventariat lista spitalelor și a locurilor pentru fiecare specialitate în care ar putea să fie tratate persoanele rănite în Ucraina”, a explicat Rafila.

În urma acestui inventar, în spitalele din țara noastră pot fi primiți 3.152 persoane rănite, după cum explică ministrul. În plus, acesta a subliniat că aceste locuri sunt disponibile atât civililor, cât și personalului medical.

ADVERTISEMENT

În plus, Alexandru Rafila a ținut să sublinieze faptul că mare parte din aceste paturi se află în spitalele aflate în județele de la granița cu Ucraina. De asemenea, o proporție importantă se află în centrele universitare.

“Remarcați un număr mare de paturi alocate în județe care fac graniță cu Ucraina – Satu Mare 276, Maramureș – 141, Suceava – 101, Iași – 120, Vaslui – 256. Deci un număr mare de paturi în județele de graniță cu Ucraina și, bineînțeles, în centrele universitare, Bucureștiul având peste 570 de paturi alocate acestei categorii”, a mai adăugat ministrul sănătății.

ADVERTISEMENT

În timpul conferinței de presă, Alexandru Rafila a vorbit și despre numărul de răniți care pot fi internați în diferite secții. Astfel, România pune la dispoziție 224 paturi în secțiile de neurologie și 1073 la chirurgie generală

De asemenea, sunt disponibile alte 254 la Chirurgie ORL, alte 80 în cele de chirurgie oro-maxilo-facială, 382 la Oftalmologie, 70 la chirurgie toracică, 639 la ortopedie, 268 la chirurgie pediatrică și 77 la politraume.

ADVERTISEMENT

Pe lângă locurile din spitalele din România, Ministerul Sănătății a început și o campanie de încurajare a donării de sânge, anunțând că a fost extins programul centrelor de transfuzie.

“Centrele de Transfuzie Sanguină din întreaga țară își stabilesc programul în timpul săptămânii până la ora 17.30. Vă așteptăm să donați sânge pentru militarii și cetățenii răniți în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei. Printr-un gest simplu puteți ajuta la salvarea unei vieți!”, au scris oficialii ministerului pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT