News

Spitalele pentru pacienţii non-COVID se redeschid în două etape. Ce condiții trebuie îndeplinite

Ministrul Sănătății a anunțat că spitalele se vor deschide pentru pacienții non-COVID, dar se ține cont de numărul de paturi ocupate și de incidența cazurilor din fiecare județ.
27.05.2021 | 22:27
Spitalele pentru pacientii nonCOVID se redeschid in doua etape Ce conditii trebuie indeplinite
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut anunțul așteptat de mulți români. Cât de curând spitalele se vor redeschide pentru pacienții non- COVID în două etape.

Planul de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă va fi modificat pentru a se putea îmbunătăți asistența medicală acordată pacienților non-COVID și a celor care au virusul SARS-Cov-2. Toate modificările vor fi publicate în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Spitalele pentru pacienții non-COVID se redeschid în două etape

Ioana Mihăilă a declarat că redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID va fi făcută în două etape.

“În etapa 1, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi COVID sunt:

ADVERTISEMENT

O rată de incidență la nivelul județului mai mică de la 1 la mie și o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, pentru pacienții confirmați cu COVID, sub 50%.

Etapa a doua de scădere, care urmează după un minim de 30 de zile și în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidență la nivelul județului este mai mică de 0,5, iar rata de ocupare a paturilor este sub 50%.

ADVERTISEMENT

În etapa a doua de scădere procentul paturilor destinate pacienților COVID scade cu 30% pentru spitalele înalt specializate şi cu până la 15% pentru celelalte”, a spus Ioana Mihăilă.

Paturile pentru pacienții cu COVID vor fi păstrate

Ministrul Sănătății a declarat că nu se va renunța la paturile pentru pacienții infectați cu virusul SARS-Cov-2. 

ADVERTISEMENT

“Vream ca fiecare spital să poată să îngrijească pacienții care s-au internat în spitalul respectiv pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării, să nu fie nevoiți să-i transfere. 

Trebuie să avem un plan de revenire la situația anterioară dacă vom cunoaște o accelerare a pandemiei. Nu cred – și nimeni cred că nu crede – că există posibilitatea reală să mai atingem intensitatea valurilor doi și trei din toamnă și din iarnă”, a mai spus Ioana Mihăilă.

În prima etapă DSP-urile au dreptul de a aproba reducerea numărului de paturi de până la 50% pentru spitalele de Pneumoftiziologie și de Boli Infecțioase. Pentru spitalele care nu sunt specializate în tratarea pacienților cu COVID-19 reducerea numărului de paturi se face până la 30%.

 

 

ADVERTISEMENT