News

Spitalele rămân iar fără echipamente de protecție. ”De intrat vom intra! Din bandaje, cârpe ne facem echipament”

14.08.2020 | 14:51
Spitalele raman iar fara echipamente de protectie De intrat vom intra Din bandaje carpe ne facem echipament
ADVERTISEMENT

Pe măsură ce numărul pacienților cu COVID-19 din spitale, personalul medical începe să se confrunte din nou cu lipsa echipamentelor medicale necesare. La spitalul din Târgu Cărbunești, echipamentele mai ajung pentru câteva zile, iar conducerea spitalului face apel la donații, informează Digi24.

Personalul spitalului încearcă să stea cât mai mult în combinezoane pentru a nu fi nevoie să utilizeze unul  nou de fiecare dată când intră în saloanele în care se află pacienții cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Medicii ies din combinezoane transpirați, cu urme pe față de la echipamentul de protecție purtat timp de șase ore, timp în care nu mănâncă, nu beau și nu merg la toaletă. ”Suntem epuizati și dacă se întâmplă ceva și nu am alt om, intru iar”, spune un medic de la Târgu Cărbunești (Gorj).

Spitalul din Târgu Cărbunești speră la donații

Materialele de protecție sunt pe terminate, în condițiile în care spitalul rămâne aglomerat. „Am înțeles că în magazia spitalului nu mai e niciun echipament! Ce consumăm săptămâna asta, dacă nu primim săptămâna viitoare, nu o să avem cu ce să ne îmbrăcăm! Da, e criză. Sunt mulți pacienți, se intră de multe ori”, a declarat Tatiana Neamțu, medic-șef la Cardiologie.

ADVERTISEMENT

Întrebată ce vor face dacă nu vor primi echipamentele necesare, Tatiana Neamțu a răspuns: ”Nu m-am gândit. De intrat vom intra! Acasă nu o să stăm. Sau afară…Din bandaje, cârpe ne facem echipament!

Deși respiră cu greu în combinezoane, medicii încearcă să le utilizeze cât mai mult timp pentru a face economie. „Tura care intră să se ocupe de tot ceea ce e nevoie prelungește această perioada pentru că nu știm cât de mult se va prelungi perioada în care o să fie nevoie de aceste echipamente și încercăm să le economisim cât de mult putem”, spune Mariana Văduva, șefa secției ATI.

ADVERTISEMENT

Constantin Târziu, managerul spitalului, a făcut un apel la donații de echipament. „Cine vrea să doneze îl rugăm frumos și este binevenit, pentru că perioada de vară am crezut că e una de relaxare și pentru pregătire pentru următoarele luni de toamnă, când s-a zis că va fi un alt val”,  a spus managerul.

Pacienţii văd eforturile pe care le fac medicii, asistentele şi infirmierele.

Vin de dimineață la noi și mai ies la ora 01:00. Le simt când vin aici și ne iau tensiunea, ne fac electrocardiograma și ne dau medicamentele, cum efectiv își trag respirația. Se sufocă, vedem cum le curge transpirația pe față!” relatează o pacientă.

ADVERTISEMENT

În schimb, alți pacienți nu îşi dau seama că dacă pleacă pozitivi din spitale ar mai putea infecta şi alte persoane, care ajung tot în unităţile sanitare.

Păi, m-am făcut bine! M-am făcut bine, nu mă simt bolnav, mă duc acasă la familia mea, la copiii mei”, spune un pacient care și-a cerut externarea.

ADVERTISEMENT