News

Spitalizările bolnavilor de Covid-19, costuri uriașe. 200.000 de lei, cea mai mare notă de plată în România

Spitalizările pacienților infectați cu Covid-19 reprezintă costuri uriașe pentru statul român. În perioada pandemiei, cea mai mare notă de plată a unui bolnav infectat cu SARS-CoV-2 s-a ridicat la 200.000 de lei.
23.11.2021 | 10:16
Spitalizarile bolnavilor de Covid19 costuri uriase 200000 de lei cea mai mare nota de plata in Romania
ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 nu reprezintă doar o tragedie la nivel uman prin zecile de mi de pierderi de vieți omenești, ci și o ”tragedie” financiară.

Miile de pacienți aflați în spitalele din țară costă statul sume impresionante. Fiecare clipă petrecută pe un pat dintr-o unitate medicală rereprezintă cheltuieli uriașe.

ADVERTISEMENT

Pacienții internați cu Covid-19, costuri uriașe în spitale. Cea mai mare notă de plată: 200.000 de lei

În perioada crizei sanitare, în România, cea mai mare factură de plată pentru un pacient cu Covid-19 s-a ridicat la 200.000 de lei. Anunțul a fost făcut de Radu Vasile, liderul Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România.

”Costurile cu pacienţii cu Covid-19 sunt enorme. Cei cu boli cronice gem pe-acasă şi noi ne mâncăm toţi banii cu COVID-19. Dacă aţi vedea facturile! Pacient cu COVID-19 care a rezistat la ATI două luni şi apoi a murit. Vă spun sincer că sunt îngrozit.

ADVERTISEMENT

Aceste costuri, la un moment dat, le vom plăti. Şi când accesul bolnavilor cronic va fi liber, nu vor mai fi bani. Nu mai punem la socoteală costurile cu utilităţile spitalelor – gaze, energie şi aşa mai departe, care au crescut şi ele foarte mult în ultimul timp”, spune liderul de sindicat, conform Adevărul.

Pacientul care a necesitat această sumă uriașă este un bărbat, nevaccinat, care a stat două luni la Terapie Intensivă, acolo unde, din păcate, a și murit.

ADVERTISEMENT

Beatrice Mahler: ”O zi la ATI costă cam 7.000 de lei pe pacient”

Medicul de la Institutul ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler, dezvăluie că o zi petrecută la Anestezie și Terapie Intensivă de un pacient costă cam 7.000 de lei. Alți 2.500 de lei costă o zi pentru un pacient care este internat pe secţie.

”Durata medie de spitalizare la noi la ATI în luna octombrie a fost de 6 zile, iar de la începutul anului până în octombrie a fost de 9 zile. Explicaţia faptului că în octombrie a fost o durată mai scurtă este aceea că pacienţii au venit în stare foarte gravă şi de regulă au decedat”, a spus managerul. Iar pe secţie sau la ATI un pacient poate sta şi câte o lună. Dar discuţia nu ar trebui purtată la nivel de bani.

ADVERTISEMENT

Întrebarea care se pune este cât îl costă pe pacient să se recupereze după ce a trecut printr-o formă severă de COVID? Câte alveole pulmonare pierde – pe care nu i le mai redă nimeni cu toţi banii din lume –, câţi neuroni pierde dacă avem o afectare neuronală, câte sinapse se pierd, câţi nefroni din rinichi se pierd? Aceste costuri nu pot fi cuantificate. Dar, pentru noi, aceste celule, alveole, nefroni, neuroni sunt esenţiale pentru că nu putem merge mai departe cu aceeaşi calitate a vieţii. Pentru mine, ca pacient, asta ar conta”, spune managerul.

România, peste 20.000 de pacienți în spitalele COVID

La finalul lunii octombrie, în perioada cea mai grea a valului 4 din pandemia de Covid-19, România avea peste 20.000 de persoane internate în spitalele de profil.

Dintre acestea, aproape 1.900 erau pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. În prezent, situația s-a mai ameliorat. Avem circa 11.000 de internați și sub 1.600 de bolnavi în stare gravă la ATI.

ADVERTISEMENT
Tags: