ADVERTISEMENT
News

Spitalul Căi Ferate Witting, victima unui atac al hackerilor. Au fost criptate datele unității sanitare

Spitalul CF Witting din București este victima unui atac de tip ransomware al unor hackeri, aceștia criptând datele din unitatea spitalicească.
Autor: Rareș Mușătoiu | 22.07.2021 | 22:43
Spitalul Căi Ferate Witting, victima unui atac al hackerilor. Au fost criptate datele unității sanitare
Spitalul Căi Ferate Witting, victima unui atac al hackerilor. Au fost criptate datele unității sanitare foto: Facebook

În luna martie a acestui an, hackerii au lansat mai multe atacuri cibernetice la adresa registrului național de vaccinare.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, băncile au fost țintele unor atacuri cibernetice, fiind puse în pericol conturile cetățenilor, aceștia primind un mesaj ce pare a fi trimis de către bancă referitor la o presupusă plată, iar odată accesat, acesta copia datele bancare introduse de către persoană.

Spitalul Căi Ferate Witting, victima unui atac ransomware. Au fost criptate bazele de date

Spitalul Căi Ferate Witting s-a confruntat joi cu un atac cibernetic. Hackerii au criptat bazele de date ale unității spitalicești și au solicitat o recompensă pentru a le decripta. Instituția a refuzat și a continuat să își desfășoare activitatea folosindu-se de către registrele fizice, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Serviciul Român de Informații în cooperare cu CERT-RO și Spitalul Clinic numărul 1 Căi Ferate Witting din Capitală au investigat un atac cibernetic cu aplicația ransomware PHOBOS, aceasta vizând serverele unității spitalicești, conform unui comunicat al instituției, citat de către Antena 3.

După ce au criptat datele, atacatorii au cerut plata unei răscumpărări pentru ca aceasta să fie decriptată, plată ce nu a fost realizată de către instituția afectată. Activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor fizice.

ADVERTISEMENT

SRI amintește că acest atac cibernetic este similar cu unul din vara anului 2019. Atunci, patru spitale ale căror infrastructură IT nu era protejată în acel moment de către un antivirus, au fost afectate și ele de către PHOBOS.

Pentru a preveni genul acesta de atacuri de tip ransomware, experții Centrului Național CYBERINT și CERT-RO recomandă implementarea unor măsuri și politici de securitate, precum:

ADVERTISEMENT
  • Utilizarea unei soluții antivirus actualizate;
  • Dezactivarea serviciului RDP de pe toate stațiile și serverele din rețea;
  • Actualizarea sistemelor de operare și a tuturor aplicațiilor utilizate;
  • Schimbarea frecventă a parolelor tuturor utilizatorilor, respectând recomandările de complexitate;
  • Verificarea periodică a tuturor utilizatorilor înregistrați, pentru a identifica utilizatorii noi, adăugați în mod nelegitim;
  • Realizarea unor copii de siguranță a datelor critice pe suporți de date offline;
  • Păstrarea datelor criptate în eventualitatea în care ar putea apărea o aplicație de decriptare în mediul online.
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!