News
notix pixel id

Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, în vizorul DNA! Procurorii anchetează mai multe fapte de corupție

26.03.2021 | 16:16
Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, în vizorul DNA! Procurorii anchetează mai multe fapte de corupție
Dosarul vizează achiziția supraevaluată a unor echipamente medicale. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane implicate într-un dosar ce vizează achizițiile supraevaluate de la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov.

Potrivit comunicatului transmis cu puțin timp în urmă, printre inculpați se numără un consilier judeţean, un consilier local, un referent de specialitate, administratorul unei firme private prin care s-au derulat achiziții, precum şi fostul manager al unităţii sanitare.

Din probele administrate în cauză a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziţie s-ar fi realizat în mod fraudulos, mai ales că investiţia nu era necesară și a fost mult supraevaluată. În plus, respectivul aparat medical nu a fost niciodată pus în funcțiune.

ADVERTISEMENT

Fapte de corupție la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov. Mai multe persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA

Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală mediatizată prin comunicatele menţionate mai sus şi vizează presupusa atribuire frauduloasă, de către conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, societăţii omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unui contract de achiziţie echipamente medicale supraevaluate şi care nu erau necesare.

În schimb, persoanele cu ascendent şi influenţă asupra conducerii spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei favorizate.

ADVERTISEMENT

Anterior, din cauza iniţială, a mai fost disjuns un dosar penal, în care procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov şi a unui om de afaceri, administrator în fapt al SC CHANTEL SANTE SRL”, informează DNA.

Concret, în perioada iulie 2019 – septembrie 2020, inculpatul Kadas Iluna Marius Andrei (n.r. la data faptelor consilier judeţean şi preşedinte al comisiei pentru sănătate, protecţia copilului şi a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov și președinte al Consiliului de Administrație al spitalului) ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct, suma de 5.000 euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta ar fi pretins indirect, prin intermediul inculpatului Popa Marius Cristian (n.r. la data faptelor consilier local în municipiul Săcele) suma de 20.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa pe care a pretins că o are asupra managerului Ionescu Ramona Delia şi asupra referentului Nedelea Gheorghe, ambii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov.

Influenţa s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri (n.r. ce avea ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice) un contract privind achiziţia unui robot pentru dezinfecţia cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condiţiile în care valoarea de piaţă a produsului era cuprinsă între 285.000 lei şi 380.000 lei).

ADVERTISEMENT

Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov ar fi efectuat, către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menţionat mai sus”, au precizat procurorii.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri