News

Spitalul din Făgăraș refuză preluarea bolnavilor de COVID-19 din județul Brașov. Ministerul Sănătății amenință cu sancțiuni penale

01.04.2020 | 17:50
Spitalul din Fagaras refuza preluarea bolnavilor de COVID19 din judetul Brasov Ministerul Sanatatii ameninta cu sanctiuni penale
ADVERTISEMENT

Spitalul Municipal din Făgăraş refuză internarea pacienților infecți cu coronavirus din județul Brașov invocând faptul că acest lucru ar introduce boala într-o comunitate în care virusul nu există. În replică, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și Grupul de Comunicare Strategică au afirmat că refuzul de interna pacienți cu COVID-19 de către spitalele-suport în combaterea epidemiei reprezintă o faptă penală.

Refuzul, motivat de lipsa infectărilor în oraș

Decizia de a refuza internările a fost luat în Consiliul de Administrație al spitalului din Făgăraș, a anunțat Agepres, invocându-se faptul că includerea acestei unități pe lista spitalelor-suport ar contraveni ”spiritului Ordonanței Militare nr.6”, referitoarea la intrarea în carantină a orașului Suceava, și principiului potrivit căruia virusul trebuie izolat, nu diseminat.

ADVERTISEMENT

”Nu înţelegem de ce acest virus trebuie “importat” de la Braşov la Făgăraş, unde nu există pacienţi confirmaţi cu acest virus. Cerem ministrului Sănătăţii să revină asupra deciziei. Acest mesaj este adresat prim-ministrului României, pentru a opri acele persoane din conducerea judeţeană care au luat această decizie şi l-au indus în eroare pe ministrul Sănătăţii. Cer să oprească această incompetenţă şi iresponsabilitatea acestor domni – preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea şi prefectul judeţului, Cătălin Văsii – care se fac responsabili de acte cu caracter criminogen, dacă acest ordin va fi aplicat la Făgăraş”, a spus Mariana Câju, președintele CA al Spitalului Municipal Făgăraș.

Câju a precizat că spitalul își va desfășura activitatea în mod normal, fiind internați toți pacienții care nu sunt infectați cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Noi nu vom primi niciun pacient infectat cu acest virus transferat de la niciun spital din Braşov (…) De asemenea, le solicit angajaţilor Spitalului Făgăraş să rămână la locul de muncă”, a mai afirmat Mariana Câju.

În replică, autoritățile a avertizat conducerea spitalului că riscă să fie sancționată penal dacă va merge până la capăt cu refuzul.

ADVERTISEMENT

Este un ordin care se aplică, nu se fac excepții. Nerespectarea ordinelor în timpul stării de urgență intră sub incidența legii penale, în funcție de încadrarea faptei, având în vedere OUG 1/1999 și Codul Penal”, au transmis Grupul de Comunicare Strategică și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citați de Digi24.ro.