Inspectorii sanitari au fost şocaţi când au intrat în subsolul Spitalului Judeţean Constanţa. Ce au găsit acolo depăşeşte cele mai negre coşmaruri: şobolani morţi şi vii, mizerie acumulată în ani de zile, ţevi sparte şi chiar structura de rezistenţă a clădirii este afectată.
Focarul de infecţie din subsolul celui mai mare spital din Constanţa este un pericol real pentru pacienţi şi medici, avertizează inspectorii sanitari. Pusă în faţa evidenţelor șefa serviciului administrativ al Spitalului Judeţean și-a dat demisia.
„Ne-am îngrozit! Este o colcăială de mizerie moştenită nu de un an, doi, ci de zeci de ani de zile. Din punct de vedere al igienei, este jale! E nenorocire! Şobolani morţi, vii, resturi, pamperşi, ţevi colmatate, sparte”, a declarat Raluca Vericeanu, manager Spitalului Judeţean Constanța.
Situaţia este atât de gravă, încât autorităţile vor face un raport de expertiză pentru a vedea dacă a fost afectată structura de rezistenţă a spitalului. „Se lucrează zi și noapte. Până marți apa va fi evacuată, după care se va face un raport de expertiză să vedem dacă a fost afectată structura spitalului”, a spus Florin Mitroi, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
Controlul a venit în urma sesizărilor făcute de mai multe cadre medicale, care s-au plâns de mirosuri puternice, greu de suportat, mai ales în zona Unităţii de Primiri Urgenţe.
„Aveam un miros pregnant, inclusiv pe holul de la direcţie, iar Anatomo-Patologia şi Urgenţa au sesizat acest aspect. Este venită o echipă de la RAJA, care vidanjează, s-a scos apa, iar cu târnăcoape, lopeţi se scoate mizeria, rezidurile şi resturile de acolo. Se vor lua şi alte măsuri”, a explicat managerul spitalului constănţean.
Directorul medical al spitalului, dr. Camer Salim, a confirmat că în ultima vreme se simţea un miros ciudat pe holurile şi în saloanele clinicii şi, oricât de multă dezinsecţie au făcut, nu au scăpat de ţânţari, fapt care i-a ridicat semne de întrebare.