News

Spitalul SPP la care se tratează Klaus Iohannis, vulnerabil la infecțiile nosocomiale. Câți bani se cheltuiesc pentru cumpărarea de echipamente biomedicale

SPP a demarat mai multe achiziții pentru dotarea laboratoarelor din cadrul centrului medical cu echipamente ce reduc riscul de infecții nosocomiale.
15.05.2023 | 12:16
Spitalul SPP la care se trateaza Klaus Iohannis vulnerabil la infectiile nosocomiale Cati bani se cheltuiesc pentru cumpararea de echipamente biomedicale
Președintele României, Klaus Iohannis, dar și alți demnitari primesc asistență medicală la Centrul Medical al SPP Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Centrul Medical din cadrul Serviciului de Protecție și Pază asigură asistenţa medicală în spital pentru preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi pentru prim-ministrul Guvernului României. Microstructura a fost denumită “Serviciul de asistenţă medicală spitalicească pentru misiuni”, funcționează în cadrul Spitalului Militar Central din București, iar proiectul a fost elaborat de SPP și Ministerul Sănătății.

SPP va cumpăra echipamente pentru dotarea laboratorului de microbiologie

Serviciul de asistenţă medicală spitalicească pentru misiuni ar putea desfăşura activităţi medicale specifice şi în cazul asistenţei medicale pe timpul activităţilor în cadrul programelor de parteneriat, al misiunilor umanitare, al misiunilor externe şi al schimburilor de delegaţii cu parteneri externi; asigură asistenţa medicală spitalicească pentru personalul participant la misiuni medico-militare în ţară şi străinătate, dar și pentru demnitarii români şi membrii delegaţiilor străine.

ADVERTISEMENT

De asemenea, serviciul asigură asistenţa medicală spitalicească în cazul situaţiilor deosebite – calamităţi naturale, dezastre, alte situaţii de criză precum şi apărarea statului de drept şi ordinii constituţionale. Pe 7 mai 2023, SPP a publicat un anunț de participare la o licitație în urma căreia se va atribui contractul „Echipamente pentru laboratorul de microbiologie”, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultate de FANATIK.

„Contractul are ca obiect furnizarea de echipamente pentru laboratorul de microbiologie aferente obiectivului de investiții ” Consolidarea capacității laboratorului de analize al Centrului Medical din cadrul Serviciului de Protecție și Pază pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale – SALUS”, prin PNRR/2022/C12/MS/I2.4/Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, se menționează la descrierea achiziției.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală estimată a contractului pentru produse biomedicale este de 2.444.014,56 lei, urmând a fi achiziționate produse ca agitator pentru laborator, aparate dezinfecție și sterilizare, analizor microbiologie, analizor automat detecție patogeni, sistem automat de detecție și cuantificare încărcătură microbiologică, sistem automat de prelucrare probe încărcătură microbiologică, cabinet cu flux laminar de protecție microbiologică, echipament pentru separarea probelor biologice.

Vor fi dotate laboratoarele de biochimie și cel de probe biologice

Cu trei săptămâni înainte, pe 14 aprilie 2023, SPP a mai publicat două anunțuri de participare care vizează atribuirea unor contracte pentru dotarea Centrului Medical. Primul, numit „Echipamente pentru laboratorul de biochimie”, face parte din același proiect pentru echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale și are o valoare totală estimată de 8.121.550 lei.

ADVERTISEMENT

Produsele ce vor fi cumpărate de SPP sunt sistem de măsurare pentru igiena radiațiilor, sistem automat de înaltă precizie pentru identificare și separare mixuri de probe biologice, sistem automat pentru determinarea gradului de toxicitate al diverselor metale din probe biologice, nișă chimică pentru reactivi, analizor electroforeză capilară cu soft de analiză date integrat, sistem automat procesară rapidă probe biologice, miniechipament pentru separarea probelor biologice.

Celălalt anunț de participare publicat de SPP pe platforma consultată de FANATIK este pentru participarea la o licitație în urma căreia se va atribui contractul „Echipamente pentru laboratorul de probe biologice” și are o valoare totală estimată la 1.750.862,8 lei. Pe lista produselor se află analizoare automate de imunologie, de coagulare, de biochimie și de hematologie, frigidere, precum și un congelator de -20 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

SPP va cheltui 2,5 milioane de euro pentru laboratoarele spitalului

Valoarea totală a celor trei achiziții efectuate de SPP pentru Centrul medical, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale, este de 12.316.427,36, adică de aproximativ 2,5 milioane euro. În ianuarie și februarie 2021, SPP a parafat mai multe contracte, cu diverși furnizori, în cadrul achiziției “Contract de furnizare echipamente și consumabile de laborator”.

„Se vor achiziționa diverse echipamente și consumabile pentru dotarea unui laborator de analize COVID -19”, se menționează la descrierea achiziției. Este vorba despre echipamente de decontaminare, lămpi UV, complet analiză pentru microbiologie moleculară plus kiturile aferente, hote de siguranță microbiologică, scanere termice, alte consumabile și materiale de laborator.

Valoarea totală a contractului a fost de 2.965.154,80 lei. La începutul pandemiei de coronavirus, pe 4 noiembrie 2020, SPP a semnat un alt „Contract de furnizare echipamente de laborator”, în valoare de 1.361.116,15 lei, acestea urmând a fi folosite pentru dotarea unui laborator de analize COVID-19.

ADVERTISEMENT