News

Spitalul Urziceni, unitate medicală COVID-19 doar în teorie! Spitalul nu are nici măcar un medic de boli infecțioase

12.06.2020 | 14:47
Spitalul Municipal Urziceni este spital COVID-19 numai pe hârtie. Sursa foto - spitalul-urziceni.ro
ADVERTISEMENT

Spitalul Urziceni a fost declarat unitate medicală COVID-19 doar în teorie! În realitate, acesta nu poate să primească pacienți infectați cu coronavirus dintr-un motiv cât se poate de simplu. Spitalul traversează o lipsă acută de personal specializat, adică medici care să acorde ajutor celor bolnavi.

Spitalul Urziceni, unitate medicală COVID-19 doar în teorie!

La puțin timp după ce virusul a izbucnit în Țăndărei și la doar câteva zile după ce comuna Bărbulești situată la câțiva kilometri distanță a devenit focar, spitalul Municipal din Urziceni a fost transformat prin Ordin al Ministerului Sănătății în unitate suport COVID-19.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au gândit simplu problema – centrul medical din Urziceni ar fi urmat să preia din avalanșa de pacienți de la Spitalul Județean de Urgență Slobozia și Spitalul Municipal Anghel Saligny din Fetești. Doar că planurile inițiale au fost date peste cap de o problemă pe alocuri amuzantă.

Spitalul nu are medic epidemiolog și nici de boli infecțioase

Deocamdată, spitalul din Urziceni nu poate să primească nici măcar un pacient bolnav de COVID-19, în ciuda faptului că, din punct de vedere organizatoric, unitatea medicală corespunde cerințelor impuse de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

De un singur lucru ar mai avea nevoie spitalul din Urziceni, și anume de medici care să acorde tratament bolnavilor de coronavirus. Concret, la momentul actual, din organigrama spitalului lipsește tocmai specialistul în Boli Infecțioase.

Culmea, acest medic este și cel care supraveghează starea de sănătate a pacienților și stabilește schema de tratament. De altfel, discutăm despre un amestec de antivirale specifice HIV, hidroxiclorochină (antimalaric), azitromicină (antibiotic) și un antiinflamator puternic, ceea ce presupune un dozaj exact, un dozaj pe care îl poate face numai un specialist.

ADVERTISEMENT

„Da, informația dumneavoastră este corectă. În acest moment în Spitalul din Urziceni nu există medic de boli infecțioase. Fără un astfel de medic, fără un medic infecționist nu se pot trata pacienții de coronavirus. Vorbim despre un tratament pe care numai el îl poate gestiona”, a declarat exclusiv pentru FANATIK purtătorul de cuvânt al spitalului Victor Tăuleanu

„Într-adevăr, există o problemă în ceea ce privește lipsa medicilor la Spitalul Urziceni… Se fac eforturi pentru ca situația să se remedieze. Se poartă discuții, astfel încât medicii să ia în calcul desfășurarea activității și la Urziceni!”, a recunoscut situația și prefectul județului Ialomița, Tonița Manea.

ADVERTISEMENT

Cert este că, în prezent, conducerea Spitalului Municipal Urziceni, cât DSP Ialomița încearcă de zor să regleze problema. Astfel, aceștia au apelat la medicul infecționist care își desfășoară activitatea la Spitalul Municipal Anghel Saligny.

Doctorului de la Fetești i s-a propus să efectueze două gărzi pe săptămână și la Spitalul Urziceni. „Se poartă negocieri cu medicii pe care inten­ționăm să-i aducem la Urziceni… Sperăm ca în săptămânile viitoare situația să intre în normal și spitalul să poată avea capacitatea de a trata pacienții bolnavi de COVID-19…” a adăugat prefectul județului Ialomița.

Vă readucem aminte că Urziceniul rămâne un punct roșu pe harta coronavirusului din România. Aproxi­mativ 200 de cazuri din cele 396 înregistrate la în­ceputul săptămânii erau depistate pe raza acestui municipiu. Comuna Bărbulești a rămas fruntașă, aici fiind înregistrate cele mai multe situații.

 

ADVERTISEMENT