News

Bugetarii din acest departament vor avea o creștere a salariilor cu 15 %. Te afli printre ei?

12.08.2019 | 17:59
Bugetarii din acest departament vor avea o crestere a salariilor cu 15  Te afli printre ei

Surpriză făcută de guvernul României, care printr-o ordonanță publicată vineri în Monitorul Oficial a decis și mărirea salariilor pentru o anumită categorie de angajați. Este vorba despre creșterea salariilor angajaților din Ministerul Finanțelor Publice (MFP), instituție condusă de președintele executiv al PSD, Eugen Orlando Teorodorovici.

Creștere de salarii pentru bugetarii de la Ministerul Finanțelor Publice

Este vorba despre un spor pentru condiții vătămătoare, prezent și alte instituții de stat, de care vor beneficia angajații din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Practic, bugetarii de la MFP vor primi o mărire de 15% la salariu.

Prevederea susține că: “Aşa cum rezultă din funcţiile Ministerului Finanţelor Publice, această instituţie gestionează domeniul financiar-fiscal al României, urmărind asigurarea funcţionalităţii întregului sistem organizaţional al statului, prin instituirea cadrului legal pentru colectarea veniturilor publice şi urmărirea cheltuielilor astfel încât să determine stabilitatea bugetară şi, pe cale de consecinţă, a echilibrului social şi economic, elemente care privesc securitatea naţională. Pentru îndeplinirea acestor atribuții, la nivelul Ministerului Finanţelor există format un corp de funcționari de elită cu o experiență semnificativă în domeniul financiar-fiscal al României, al elaborării și avizării proiectelor de acte normative în diferite domenii de activitate, precum și litigiile de contencios administrativ, în special în cele având ca obiect reprezentarea Statului în diferite categorii de litigii de o importanță deosebită”, se arată în acea notă de fundamentare.

Angajații de la Minisetrul Finanțelor Publice, conduși de Eugen Teodorovici, vor avea un salariu sporit
Angajații de la Minisetrul Finanțelor Publice, conduși de Eugen Teodorovici, vor avea un salariu sporit *foto: hepta.ro

De ce vor primi sporuri angajații de la Ministerul Finanțelor Publice

Prin nota de fundamentare, cei de la MFP se plânăg de faptul că există un deficit de 7,5% de personal, motiv pentru care s-a constatat un grad de încărcare de 134%. Acesta a fost un motiv suficient pentru ca guvernanții să le acorde un bonus lunar de 15%, mai ales că MFP nu vrea să riște să piardă experții: “Pe ansamblu, la nivelul M.F.P. a rezultat un grad de încărcare mediu de 134%, rezultat atât pe baza unor referențiale, cat și pe baza raționamentului profesional. Menținerea unui grad de încărcare excedentar poate genera riscuri privind fluctuația personalului, pierderea expertizei deja pe domenii deficitare, diminuarea eficientei sistemului de control intern, prejudicii financiare si/sau de imagine pentru minister”, informează documentul.

Un alt motiv pentru bonus este că, potrivit sursei citate, personalul calificat demisionează după câţiva ani, pentru a căuta alte oportunităţi de dezvoltare a carierei. Astfel, un bonus de 15% ar fi menit să țină specialiștii la instituția publică: „Începând cu 1 ianuarie 2018, la nivelul aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice acest fenomen a luat amploare printr-o creștere exponențială a migrării angajaților bine pregătiți din diferite domenii de activitate ale instituției (ex. buget, economic, juridic, achiziții publice, etc.) către alte instituții publice unde pachetul salarial a devenit mai atractiv, ulterior intrării în vigoare a Legii – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. La toate nivelurile din aparatul propriu al ministerului se regăsesc oameni bine pregătiţi şi dedicaţi, mai mult de 90% din aceștia având o diplomă universitară, în domeniul științelor economice, științe juridice și alte domenii. Experiența dovedește că un angajat se formează la locul de muncă, în medie, în aproximativ 7 ani”, mai spune MFP.

Tags: