Sport

Sport și pentru persoanele cu dizabilități! Proiectul inovator lansat de Caiac Smile și modalitatea prin care asociația vine în sprijinul oamenilor mai puțin norocoși

Caiac Smile a lansat un proiect inovator pentru persoanele cu dizabilități din România, facilitându-le integrarea în societate.
08.02.2025 | 06:00
Sport si pentru persoanele cu dizabilitati Proiectul inovator lansat de Caiac Smile si modalitatea prin care asociatia vine in sprijinul oamenilor mai putin norocosi
Caiac Smile, activități sportive și educaționale pentru persoanele cu dizabilități - Hochei adaptat FOTO: Caiac Smile
ADVERTISEMENT

Sportul unește oamenii, indiferent de clasa socială sau alte probleme cu care individul se confruntă de-a lungul vieții. Caiac Smile a lansat un proiect unic în România, menit să aducă laolaltă persoanele cu dizabilități, care primesc o șansă de a-și facilita integrarea în societate.

Sport și pentru persoanele cu dizabilități! Proiectul inovator lansat de Caiac Smile și modalitatea prin care asociația vine în sprijinul oamenilor mai puțin norocoși

Cheile Grădiștei va găzdui începând cu data de 2 februarie așa-zisele tabere de viață activă, organizate de Asociația Club Sportiv Caiac SMile din Satu Mare. Persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora, vor avea șansa de a participa la diverse acțiuni sportive.

ADVERTISEMENT

Aceste acțiuni au menirea de a oferi persoanelor cu dizabilități șansa de a se reintegra în societate, sportul fiind principalul factor care contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și nu numai. Asociația a introdus hocheiul adaptat în catalogul de activități sportive.

Provocările de natură fizică, mentală și socială sunt bine gândite de echipa clubului sportiv Caiac SMile, iar prin introducerea noului sport pe gheață, aceștia mizează pe creșterea încrederii în sine și a rezilienței tuturor persoanelor cu diferite forme de dizabilități.

ADVERTISEMENT

Echipamente aduse în premieră în România au fost deja testate de 20 de copii cu dizabilități locomotorii, iar distracția pe gheață a fost una emoționantă. Acestor copii li s-au alăturat și sportivi de performanță ai echipei de hochei Corona Brașov.

Cât timp vor fi derulate aceste tabere

Pârtia de la Cheile Grădiștei Fundata și patinoarul olimpic al complexului (zilnic între orele 11:00 și 15:00) vor găzdui aceste tabere până la data de 1 martie, iar acolo vor fi antrenori și voluntari care vor oferi suport continuu pentru desfășurarea într-un regim sigur a tuturor activităților.

ADVERTISEMENT

Persoanele cu diverse dizabilități vor avea astfel ocazia de a se afirma, de a socializa și a dobândi încredere. Ce este cu adevărat impresionant este faptul că acest program evoluează dincolo de componenta sportivă și este mai degrabă o platformă de dezvoltare personală și educațională. Schi, patinaj și hocheiul vor fi sporturile disponibile pentru aceste tabere.

ADVERTISEMENT

La prima activitate de acest gen au luat parte și oameni importanți din sfera socială și sportivă a României. Cel mai important nume prezent la primul eveniment de acest gen a fost Ana Maria Popescu (ex. Brânză), multipla campioană olimpică și vicepreședinta Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Jurnalistul Alex Dima a fost și el prezent, alături de Mirela Retegan (fondatoarea fenomenului Zurli) și ministrul economiei Ștefan Radu Oprea.

Peste 3.000 de persoane cu dizabilități au trăit experiențe de neuitat cu ajutorul Caiac SMile

Cei de la Caiac SMile se pot lăuda cu un „portofoliu” impresionant în ceea ce privește oferirea de experiențe de neuitat pentru persoanele cu dizabilități din România. Peste 3.000 de persoane au luat parte la astfel de tabere, iar personalul contribuie mult la această experiență.

Schiul este un sport care pentru multe persoane care au probleme de sănătate pare de neatins. Prin intermediul președintelui Ionuț Stancovici, dar și a instructorilor dedicați, schiul nu mai are niciun secret, indiferent de dizabilitate.

Angela Kohan, Adrian Cherecheș, Bogdan Cioltea și Vasile Bota completează un staff extraordinar, aceștia fiind primii și singurii monitori de schi în scaun rulant din România, lucru care face acest proiect și mai special.

Acești oameni speciali au demonstrat, prin povestea lor de viață, că totul este posibil. „Alături de acești oameni minunați, am descoperit că sportul și socializarea pot schimba viața unei persoane cu nevoi speciale. Puterea pe care o avem de a le reda libertatea de mișcare, de a-i scoate din zona de confort și de a le arăta că viața se trăiește afară este un lucru cu adevărat extraordinar.

Chiar dacă nevoile lor nu se rezumă doar la planul sportiv, continuăm să folosim acest aspect important care face minuni. Pentru a le arăta că suntem alături de ei, indiferent de nevoile pe care le au, proiectele din acest an s-au adaptat și mai bine la cerințele lor, și am reușit să includem și componenta  profesională, alături de cea educațională și socială.

De acum înainte, vor învăța în taberele Caiac SMile cât de frumos și simplu pot să ducă o viață activă, având informații valoroase de la instructori de viață independentă în scaun rulant”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele asociației.