Sport

Prezența sportivului transgender Lia Thomas în întrecerile feminine de înot a stârnit furia organizațiilor de femei din SUA: ”Acel bărbat este un trișor”

Sportivul transgender Victoria Lia Thomas a declanșat furia în rândul organizațiilor de femei din SUA după ce a fost acceptat în întrecerile feminine de înot din cadrul Campionatelor Universitare.
19.03.2022 | 11:46
Prezenta sportivului transgender Lia Thomas in intrecerile feminine de inot a starnit furia organizatiilor de femei din SUA Acel barbat este un trisor
Organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor din SUA au protestat împotriva sportivului transgender Lia Thomas, proaspăt campion universitar în întrecerile feminine de înot. Sursa foto: Fox News
ADVERTISEMENT

Scandal în America. Prezența sportivului transgender Lia Thomas în întrecerile feminine de înot din cadrul Campionatelor Universitare de la Atlanta a indignat organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor din SUA.

Will Thomas şi-a sexul, se numeşte Lia, și a primit permisiunea de a concura în întrecerile feminine de înot

Până în urmă cu doi ani Will Thomas era bărbat din punct de vedere anatomic. Sportivul a decis, însă, să-și schimbe sexul și numele și a cerut Federației Universitare din SUA să fie acceptat în întrecerile feminine de înot.

ADVERTISEMENT

Concurând sub numele Victoria Lia Thomas, sportivul transgender a câștigat cursa de 500 de yarzi din cadrul Campionatelor Universitare ale Statelor Unite de la Atlanta.

Thomas le-a învins categoric pe Virginia Cavaliers Emma Weyant sosită a doua la mai mult de o secundă și Longhorns Erica Sullivan, clasată a treia la peste două secunde în urma lui Thomas. Vicecampioana olimpică de la Tokyo, Brooke Forde, a încheiat întrecerea pe locul 4.

ADVERTISEMENT
Sursa foto: Fox News

Succesul Liei Thomas a fost umbrit de reacția vehementă a organizațiilor care apără drepturile femeilor din SUA. Acestea au ieșit în stradă, au afișat mesaje de susținere a sportivelor femei și au purtat tricouri cu mesajul: ”Acel bărbat este un trișor”. De asemenea, acestea au amintit că Thomas a concurat în trecut și în întrecerile masculine de înot, fără succes însă.

”Există un bărbat, pe nume Will Thomas, care şi-a schimbat numele în Lia Thomas, care concurează la înot feminin. Nu există absolut nicio explicație fezabilă ca un bărbat să concureze într-o cursă de înot feminin.

ADVERTISEMENT

Nu este corect. Acel bărbat este un trișor. Prezența lui în întrecerile feminine este un act de lașitate gravă din partea NCAA (National Collegiate Athletic Association, Federația sportivă universitară din SUA – n.r.).

Mai mult, prezența sportivilor transgenderi ar putea avea un impact nedrept și potențial dăunător asupra școlilor și elevilor-sportivi care intenționează să concureze în campionatele de înot feminin NCAA”, a declarat Kellie-Jay Keen, şefa organizaţiei Standing for Women, pentru Fox News.

ADVERTISEMENT
Sursa foto: Fox News

Lia Thomas nu este singurul sportiv transgender acceptat în întrecerile feminine de înot la Campionatele Universitare din SUA. Iszac Henig concurează în proba de 50 metri liber.

Laurel Hubbard, primul sportiv transgender acceptat în întrecerile Jocurilor Olimpice

Solicitările sportivilor transgenderi de a concura în întreceri feminine s-au înmulțit în ultimii ani, iar la JO de la Tokyo, un halterofil neozeelandez a fost primul transgender din istoria Jocurilor Olimpice.

Gavin Hubbard a concurat până în 2013 în întrecerile masculine de haltere. Atunci a decis să facă o operație de schimbare de sex și a devenit Laurel Hubbard și a devenit eligibilă pentru întrecerile feminine în 2015.

Laurel Hubbard la JO de la Tokyo. Sursa foto: AP Photo/Seth Wenig

Laurel a fost inclusă în lotul sportivilor care au reprezentat țara de la Antipozi în întrecerile olimpice de haltere, la categoria +87 de kilograme, încheind pe ultimul loc.

ADVERTISEMENT