Sporturi

Sportivi, antrenori și oficiali care au murit din cauza coronavirusului. Doliu în Premier League: tatăl antrenorului de la Aston Villa a pierdut lupta cu temutul virus

28.05.2020 | 17:20
Sportivi antrenori si oficiali care au murit din cauza coronavirusului Doliu in Premier League tatal antrenorului de la Aston Villa a pierdut lupta cu temutul virus
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a anulat în această perioadă aproape în întregime competițiile și a dus la decesele multor nume importante din sportul mondial.

UPDATE: 28 mai, ora 17:20 / Clubul englez Aston Villa a anunțat că tatăl antrenorului Dean Smith a murit după ce a fost infectat cu coronavirus. Ron Smith avea 79 de ani și fusese depistat pozitiv în urmă cu 4 săptămâni.

ADVERTISEMENT

„Familia Aston Villa este tristă să anunțe că Ron Smith a murit la vârsta de 79 de ani. Ron, cel care trăia într-un azil după ce a fost diagnosticat cu demență în urmă cu 6 ani, a fost infectat cu coronavirus în urmă cu 4 săptămâni. După o perioadă scurtă petrecută în spital, el a decedat cu familia alături de el. Fan al lui Villa pe tot parcursul vieții, Ron a fost steward pe Villa Park timp de mulți ani și a transmis dragostea pentru club către copiii săi”, se arată în comunicatul clubului Aston Villa.


UPDATE: 16 mai, ora 15:50 / Medicul echipei de baschet masculin ȚSKA Moscova, Roman Abzhelilov, a pierdut lupta cu coronavirusul. Internat în spital la începutul lunii mai el a suferit complicații care i s-au dovedit fatale la numai 44 de ani.

ADVERTISEMENT

Pe pagina oficială a clubului a apărut un comunicat de presă: “Astăzi ne-a părăsit bunul și întotdeauna simpaticul nostru prieten, doctorul strălucitor și excelentul om de familie, Roman Abzhelilov. Corpul său a luptat cu disperare, dar nu a reușit să facă față complicațiilor de sănătate cauzate de infecția cu coronavirus.

Roman avea 44 de ani. El o lasă în urmă pe soția sa și cei doi copii.

Cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor săi. A fost o persoană minunată, este o mare pieredere pentru noi toți”.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 13 mai, ora 17:25 / Un luptător de sumo japonez, în vârstă de doar 28 de ani, a decedat din cauza infectării cu noul coronavirus. Kiyotaka Suetake, cunoscut în lumea sportului ca Shobushi, a fost depistat pozitiv la jumătatea lunii aprilie, iar starea s-a agravat pe zi ce trecea. Luptătorul a avut nevoie de tratament de urgență la terapie intensivă într-un spital din Tokyo, dar cu toate eforturile medicilor nu a mai putut fi salvat. Shobushi este primul caz de deces cauzat de COVID-19 în grupa de vârstă 20-30 de ani înregistrat în Japonia.


UPDATE, 6 mai, ora 9:35 / Real Madrid este din nou în doliu din cauza coronavirusului. Clubul spaniol a anunțat prin intermediul unui comunicat că Amador Suarez, în vârstă de 67 de ani, a decedat din cauza infecției cu COVID-19. Acesta a fost vicepreședinte al grupării de pe Bernabeu în perioada 2006-2009, timp în care a cucerit două  titluri de campion și o Supercupă a Spaniei.

ADVERTISEMENT

În urmă cu aproximativ o lună și jumătate, Real Madrid l-a pierdut și pe fostul președinte Lorenzo Sanz, care a decedat la vârsta de 76 de ani după ce se infectase cu noul virus care a făcut ravagii în întreaga lume.


UPDATE, 3 mai, ora 19:00 / Coronavirusul face o nouă victimă în rândul sportivilor. Alex Barbosa Pereira, cunoscut sub numele de Leco, fost jucător brazilian de futsal la Flamengo, Botafogo și Vasco da Gama, s-a stins din viață la vârsta de 45 de ani în urma infectării cu COVID-19, după două săptămâni în care s-a luptat în zadar cu boala. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a clubului Flamengo. Până în acest moment, în Brazilia s-au înregistrat peste 97.000 de cazuri de coronavirus, iar aproximativ 6.800 de persoane și-au pierdut viața.


UPDATE, 18 aprilie, ora 11:47 / Eddie Cotton, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri de box din SUA, care a condus și celebrul meci dintre Mike Tyson și Lennox Lewis, a murit din cauza coronavirusului, informează agenția EFE.


UPDATE, 17 aprilie, ora 18:45/ Valentin Podean, fost mijlocaș la Poli Timișoara și Lugoj, a murit de coronavirus la 49 de ani, conform publicației Redeșteptarea.


UPDATE, 17 aprilie, ora 14:50/ Leeds United a anunțat, printr-un comunicat emis pe site-ul oficial, decesul lui Norman Hunter, fost campion mondial cu Anglia în 1966. Fostul fundaș, care a evoluat 15 ani la Leeds, a încetat din viață la 76 de ani.

Norman Hunter a fost transportat la spital săptămâna trecută, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19 și, în ciuda faptului că a luptat cu virusul și a eforturilor depuse de medici, a pierdut bătălia în această dimineață.

Tragica veste lasă un mare gol în familia Leeds United, dar moștenirea sa nu va fi uitată niciodată. Gândurile noastre se îndreaptă spre familia și prietenii săi în aceste momente dificile”, se arată în comunicatul emis de Leeds.


Sportivi, oficiali și antrenori morți de coronavirus

Primul caz de deces confirmat de coronavirus în lumea sportului a avut loc în China, țară de unde a izbucnit pandemia actuală, pe 12 februarie. Qiu Jun, un bodybuilder foarte apreciat în Asia, a decedat la 72 de ani, la patru zile după ce a fost internat la Terapie Intensivă.

În ciuda situației disperate de la acel moment de la Wuhan, Qiu Jun a refuzat să urmeze recomandările autorităților, mergând zilnic la sala de forță fără măști sau mănuști de protecție.

La sfârșitul lunii februarie, primul caz de deces provocat de coronavirus în fotbal a fost confirmat. Jucătoarea Elham Sheikh, din Iran, a murit la doar 23 de ani. Fosta componentă a echipei naționale a decedat la 10 zile din momentul internării în spital.

Cea mai tânără persoană decedată, în lumea sportului, din cauza COVID-19 a fost înregistrată în Spania. Francisco Garcia a fost antrenor la centrul de copii și juniori la clubul Atletico Portada Alta, din regiunea Malaga, și a murit la 21 de ani.

La jumătatea lunii martie, Ahmad Tahari, fost antrenor de futsal și director sportiv al Federației Iraniene de Fotbal, a decedat din cauza coronavirusului, la patru luni după ce suferise o intervenție chirurgicală.

Real Madrid, două Ligi ale Campionilor cu Lorenzo Sans în conducere

Italia a devenit, în a doua jumătate a lunii martie, țara europeană cel mai afectată de pandemia de coronavirus, iar efectele au apărut și în lumea sportului.

Andrea Micheli, fost președinte de club la formațiile din Serie C Pizzighettone și Pergolettese, a încetat din viață la 37 de ani, după două săptămâni în care a fost internat în spital din cauza infectării cu coronavirus.

Pe 22 martie, Lorenzo Sans, fost președinte la Real Madrid în perioada 1995 – 2000, a decedat la 76 de ani.

Cu Lorenzo Sans în conducere, clubul „Blanco” a cucerit două Ligi ale Campionilor și a obținut semnătura unor fotbaliști precum Roberto Carlos, Clarence Seedorf sau Nicolas Anelka.

În Spania, regiune unde situația provocată de coronavirus a devenit dramatică spre sfârșitul lunii martie, au mai fost confirmate decesele lui Benito Joanet (84 de ani), fost antrenor la Deportivo la Coruna, Hercules, Mallorca sau Espanyol, și Jose Luis Capon (72 de an), fotbalist la Atletico Madrid în perioada 1970 – 1980, cu 13 selecții la prima reprezentativă iberică.

Avram Goia, fost atacant la Olimpia Satu Mare, a decedat, în Spania, la 61 de ani.

Tom Dempsey, fost mare jucător de fotbal american, a decedat la 73 de ani, la aproximativ două săptămâni după ce a fost depistat pozitiv cu coronavirus.

ADVERTISEMENT