Sporturi

Sportivi celebri care încasează sume record de la Nike. Simona Halep este printre ei

07.11.2018 | 10:30

Gigantul american de echipament sportiv Nike este cel care a încheiat contracte de sponsorizare cu nume mari din lumea sportului mondial. Pe lista celor mai bine plătiți sportivi din lume de către Nike figurează fotbaliști, baschetbaliști, tenismani, jucători de golf sau de baseball, toți primind sume considerabile în urma înțelegerilor încheiate, unii dintre ei pe durata multor ani, alții, cum este fostul star NBA Michael Jordan, pe viață.

Ilie Năstase primul sportiv care a semnat cu Nike. Brandul american și-a luat acest nume în 1971 și tenismanul român a fost primul sportiv din lume care a semnat
Ilie Năstase primul sportiv care a semnat cu Nike. Brandul american și-a luat acest nume în 1971

Nike a apărut pe piața mondială în 1964 sub numele de Blue Ribbon Sports, abia în 1971 schimbându-și numele după cel al zeiției Victoriei la greci, o alegere care s-a dovedit inspirată, pentru că astăzi Nike este în primele 25 de companii ca bogăție în lume și se bate cu Adidas pentru titlul de cel mai bun producător de echipament și aparat sportiv. Onoarea de a fi fost primul sportiv care a semnat cu Nike i-a revenit românului Ilie Năstase, la acea vreme numărul 1 mondial al tenisului masculin.

Sportivi celebri de la Nike în grupul cărora se află acum și Simona Halep

Pe acest sinoptic de nume celebre se regăsește începând cu anul 2018 și liderul mondial al tenisului feminin, Simona Halep, care a încheiat un contract de 1,7 milioane dolari, unul dintre cele mai mici, în raport cu alte sportivi și sportivi, confirmând astfel declarația fostului jucător de tenis Victor Hănescu, acesta spunând că sportivii din România vor fi totdeauna marginalizați, tratați altfel decât ar merita, pentru că provin de unde provin.

De departe capul de afiș al acestei liste este fostul star NBA de la Chicago Bulls. Acesta s-a retras din activitate în 2003, însă contractul său cu Nike se derulează și se va încheia doar atunci când sportivul va trece în neființă. Suma pe care o primește anual cel care a fost supranumit Air Jordan este absolut incredibilă și, într-adevăr, în raport cu aceasta sponsorizarea Simonei Halep pare plata unei pungi de semințe.

Michael Jordan, contract de nabab pe viață

Michael Jordan primește nu mai puțin de 60 de milioane de dolari în fiecare an, el continuând să rămână unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei proveniți din lumea sportului, întrucât cu celelalte companii cu care mai are semnate înțelegeri ajunge la un venit anual de 80 de milioane dolari, în condițiile în care el nu mai este un jucător activ de 15 ani! Însă s-a luat în calcul și enormul beneficiu al companiei în urma vânzărilor pantofilor de sport Air Jordan, totalul încasărilor începând din 1985 fiind de 2,2 miliarde dolari.

Pe locul doi figuează un alt nume legendar, jucătorul de golf Tiger Woods, dar și în cazul său, deși câștigă din colaborarea cu Nike mulți bani, suma primită e de trei ori mai mică decât a lui Michael Jordan. Tiger Woods încasează de la gigantul american de echipament sportiv 20 de milioane de dolari anual. Woods și-a început colaborarea cu Nike în 1996 și atunci a semnat pentru cinci ani, încasând 40 de milioane dolari pentru toată perioada. Acum are semnat pe cinci ani, 20 de milioane anual, ceea ce îl plasează pe locul secund.

Roger Federer s-a despărțit în vară de americani

Urmează cinci sportivi care primesc de la Nike suma de 10 milioane dolari anual. Aceștia sunt jucătorii de tenis Roger Federer și Rafael Nadal, baschetbalistul LeBron James, jucătorul de golf Rory McIllroy, fostul iubit al jucătoarei de tenis Caroline Wozniacki, cu care trebuia să se și căsătorească, precum și jucătorul de baseball Derek Jeter. În cazul lui Federer formularea corectă, începând din această vară este a primit, pentru că elvețianul a șocat când a anunțat despărțirea de Nike și semnarea unui contract pe 10 ani cu japonezii de la Uniqio, care la 37 ani îi dau 300 de milioane dolari, fără obligația de a se afla pe teren.

Contractul lui Roger Federer a fost pe  un deceniu și anual elvețianul a primit 10 milioane de dolari. Rivalul său la supremația mondială ani buni a fost spaniolul Rafa Nadal, aproape imbatabil pe suprafețele de zgură. În 2008, când era în mare formă, a semnat pe zece ani cu Nike, urmând a primi 10 milioane de dolari anual. Anul acesta i-a expirat înțelegerea, dar americanii i-au propus un nou contract, pe durata a trei ani.

Și LeBron James are contract până la moarte cu Nike

LeBron James este perla din ultimii ani a baschetului din NBA. Transferat în această vară la Los Angeles Lakers, multipla campioană a NBA care a intrat în ultimii ani într-un accentuat con de umbră, LeBron James este în legătură cu Nike încă din 2004, când a semnat pe șapte ani, pentru 93 de milioane dolari. După ce acel contract a expirat a prelungit pentru un deceniu, dar valoarea a crescut la total la 100 de milioane. Din 2015 Nike și-a asigurat o legătură pe viață cu LeBron James, al doilea în această postură după Michael Jordan. Suma ar putea fi de câteva sute de milioane dolari, dar să nu uităm că și modelele de încălțări sportive ale lui LeBron au adus un venit de minim 400 de milioane companiei Nike.

LeBron James este al doilea sportiv cu contract pe viață la Nike, anual încasând 10 milioane dolari
LeBron James este al doilea sportiv cu contract pe viață la Nike

Maria Șarapova a fost jucătoarea de tenis care a avut cel mai mare contract cu Nike. Nu mai puțin de 8,5 milioane dolari a primit rusoiaca anual până la finalul lui 2018. În total a încasat peste 70 de milioane din această înțelegere. Însă englezii susțin că Nike nu îi va oferi prelungirea contractului, după ce Maria a fost protagonista unui scandal de dopaj, care i-a adus și o suspendare destul de însemnată ca durată și după ce rezultatele ei la revenirea în competiții au fost departe de performanțele din trecut.

Maria Șarapova nu va continua cu Nike

Șarapova este una dintre sportivele care chiar a dat lovitura financiar vorbind din contractele cu sponsorii, pentru că din cele 290 de milioane de dolari câștigate de-a lungul timpului 230 provin din aceste contracte și doar restul din turneele câștigate, inclusiv cele de Grand Slam. Maria era convinsă că americanii au trecut peste episodul cu dopajul, din moment ce nu au reziliat imediat după ce a fost suspendată și făcea de curând aprecieri măgulitoare la adresa Nike.

“Chiar am crescut cu Nike, încă de când eram o adolescentă. Personal, a fost o experiență din care am învățat multe, încă din prima zi. Mereu am fost impresionată de cum funcționează totul, de tehnologie, de evoluția produsului și de cultură.

Sunt atâtea piese în acest puzzle, care trebuie îmbinate cu mult efort și coordonare. Aceste lucruri nu încetează să mă uimească. E extraordinar să fii în culise la un brand așa puternic. Colaborarea cu Cortez a fost foarte specială pentru mine. E un stil pe care l-am promovat încă de când eram copil, iar acum am avut șansa să fiu designer”.

Cristiano Ronaldo pierde totul dacă va fi găsit vinovat de viol

Tot 8,5 milioane a primit și un alt baschetbalist de renume din NBA, Kevin Durant, care a dat dovadă de loialitate față de Nike, pentru că a refuzat 10 milioane în plus de la Adidas pentru a trece în tabăra colosului german la care fusese și Simona Halep până la începutul acestui an. Kevin Durant a ales un contract de 60 de milioane dolari cu Nike în locul unuia de 70 cu Adidas.

Cu opt milioane de dolari anul se situează pe locurile 9-10 un alt star din NBA, Kobe Bryant și jucătorul lui Juventus, portughezul Cristiano Ronaldo, însă în cazul său americanii au anunțat că dacă va fi găsit vinovat în cele trei acuzații de viol aduse de trei femei diferite sau măcar într-una din acestea lui Cristiano i se va rezilia contractul.

Ce alte mari staruri au mai lucrat cu Nike

Și alți mari jucători de fotbal au fost în strânsă legătură cu Nike: Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Neymar, Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Francesco Totti, Andres Iniesta, dar numărul sportivilor care au semnat cu compania americană este foarte mare. Din lumea tenisului mai amintim pe Serena Williams, Sloane Stephens, Petra Kvitova, Viktoria Azarenka, Caroline Garcia, Madison Keys, Juan Martin Del Potro sau Nick Kyrgios.