Sport

Sportivii din Rusia și Belarus vor putea juca la Wimbledon 2023. Care sunt condițiile

Turneul de la Wimbledon, singurul dintre cele de Grand Slam care au interzis anul trecut participarea jucătorilor din Rusia și Belarus, a ridicat embargoul pentru 2023.
31.03.2023 | 15:49
Sportivii din Rusia si Belarus vor putea juca la Wimbledon 2023 Care sunt conditiile
Jucătorii și jucătoarele din Rusia și Belarus vor putea participa la Wimbledon 2023. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 2022, Wimbledon și organizatorul turneului de Grand Slam, Lawn Tennis Association, au interzis jucătorilor din Rusia și Belarus să participe la întreceri ca urmare a războiului din Ucraina. Și aceasta în condițiile în care decizia a dus la amenzi pentru LTA și la eliminarea punctelor obținute la competiție din clasamentele mondiale.

Sportivii din Rusia și Belarus sunt acceptați la Wimledon 2023 cu statut neutru

Tenisul s-a numărat printre disciplinele care au găsit o soluție de compromis în ceea ce privește sancțiunile aplicate sportivilor ca urmare a conflictului din Ucraina. Nu însă și în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Și a fost un Wimbledon 2022 fără jucătorii din aceste țări. Sau, fără marea lor majoritate. Căci, să nu uităm, Elena Rybakina, câștigătoarea turneului feminin, este născută la Moscova.

Ea a putut lua parte la turneu pentru că reprezintă, din 2018, Kazakhstanul. Lucru care nu a împiedicat propaganda rusă să se laude cu succesul acesteia.

ADVERTISEMENT

Discuțiile pe marginea unui embargo și-n 2023 au fost aprinse în Marea Britanie. Iar jucătorii, fie că vorbim despre Medvedev, numărul 5 ATP, ori Sabalenka, a doua în ierarhia WTA, au avut reacții pline de fair-play.

”Îmi doresc să joc, dar voi respecta decizia organizatorilor”, a spus, recent, rusul. În timp ce sportiva din Belarus a amintit trăirile sale din 2022: ”Reacția oamenilor nu a fost întotdeauna ok. M-a durut. Dar aceste lucruri nu sunt sub controlul meu. Eu nu le-am făcut rău ucrainenilor. Nu este vina mea”.  

ADVERTISEMENT

Acum, cei doi, ca și toți conaționalii lor, au primit vestea cea mare din parte organizatorilor. Care au anunțat că interdicția nu mai este valabilă pentru ediția 2023.

”Intenția noastră actuală este să acceptăm înscrieri de la jucători ruși și belarusi. Sub rezerva acestora să concureze ca sportivi „neutri” și să respecte condițiile impuse.

ADVERTISEMENT

Acestea vor interzice exprimarea spijinului pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, indiferent de formă. Dar și interzicerea accesului jucătorilor care primesc finanțare din partea statelor.

Inclusiv sponsorizarea de către companiile operate sau controlate de state”, se precizează în comunicatul făcut public de către organizatori.

Cum explică organizatorii schimbarea

Oficialii Lawn Tennis Association (LTA) au luat această decizie ca urmare a faptului că riscau să piardă calitatea de membru ATP, WTA și ITF. Iar acest lucru ar fi vizat nu doar turneul de la Wimbledon, ci și evenimentele de la Queen’s, Eastbourne, Birmingham și Nottingham.

Ian Hewitt, președintele All England Club, a declarat: ”Continuăm să condamnăm în totalitate invazia ilegală a Rusiei și sprijinul nostru din toată inima rămâne alături de poporul Ucrainei.

A fost o decizie incredibil de dificilă, care nu a fost luată cu ușurință sau fără o mare atenție pentru cei care vor fi afectați. Considerăm că, luând în considerare toți factorii, acestea sunt cele mai potrivite aranjamente pentru Campionatele din acest an.

Suntem recunoscători pentru sprijinul Guvernului, deoarece noi și colegii noștri părți interesate din tenis am abordat această problemă complexă și am convenit asupra condițiilor pe care le considerăm viabile.

Dacă circumstanțele se schimbă semnificativ între acum și începerea Campionatului, vom lua în considerare și vom răspunde în consecință.”

ADVERTISEMENT