Sporturi

Sportivii, front comun după uciderea lui George Floyd! Anthony Joshua a mărșăluit în cârje împotriva rasismului. Foto și video

07.06.2020 | 11:10
Sportivii front comun dupa uciderea lui George Floyd Anthony Joshua a marsaluit in carje impotriva rasismului Foto si video
ADVERTISEMENT

Sportivii din SUA au făcut front comun după uciderea lui George Floyd. Crima i-a şocat pe americani, iar oamenii au protestat violent în mai multe oraşe. În tot acest timp, nume grele din sportul de peste Ocean au postat diverse mesaje dure împotriva rasismului.

UPDATE, 7 iunie, ora 11:10/ Uciderea lui George Floyd provoacă în continuare manifestații de amploare în întreaga lume. Sâmbătă, a fost rândul englezilor să iasă pe străzi pentru a protesta împotriva rasismului, iar printre cei care au mărșăluit în orașul Watford s-a numărat și cunoscutul pugilist Anthony Joshua.

ADVERTISEMENT

„Nu mai putem rămâne tăcuți” a spus Anthony Joshua, în timp ce mergea în cârje alături de mii de britanici pe străzile orașului natal Watford în cadrul mișcării „Black Live Matters.”

Anthony Joshua a mărșăluit în cârje pe străzile din Watford, protestând împotriva rasismului. foto: www.thesun.co.uk

Faimosul pugilist, care câștigă spre 100 de milioane de dolari doar din bursa unui singur meci, a făcut o paralelă între pandemia de coronavirus și rasism.

ADVERTISEMENT

„Astăzi ne alăturăm miilor de protestatari din Marea Britanie și a multor sute de mii de pe tot globul. Suntem uniți împotriva virusului care a decisiv în luarea de vieți, viețile tinerilor, bătrânilor, bogaților și chiar săracilor. Un virus care se răspândește în toate sectoarele comunităților noastre, sport, educație, biserici, divertisment, mass-media și chiar guvern. Nu doar în Marea Britanie, ci în întreaga lume. Virusul a fost declarat pandemic. A scăpat de sub control! Și nu vorbesc, de fapt, despre Covid-19.

Discursul lui Anthony Joshua în fața mulțimii adunată pe străzile din Watford. foto: www.thesun.co.uk

Virusul la care mă refer se numește rasism! Cât timp vom permite ca rasismul să se răspândească prin comunitățile noastre – și acum suntem în comunitate – și ne afectează viața fără a folosi vaccinul pe care îl avem deja în posesia noastră!? Care este soluția? Eu și tu. Voi sunteți vaccinul. Eu sunt vaccinul. Nu mai putem! De azi înainte, nu mai putem sta pe loc și să rămânem tăcuți în privința crimelor fără sens și ilegale”, a fost discursul lui Anthony Joshua.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 3 iunie, ora 12:00/ Floyd Mayweather s-a ținut de cuvânt și a achitat în întregime costurile funeraliilor lui George Floyd, americanul de culoare ucis de un polițist în Minneapolis în timpul unei arestări. Pugilistul a trimis familiei lui George Floyd un cec în valoare de 88.500$, informația fiind confirmată de impresarul Leonard Ellerbe pentru postul de televiziune ESPN.

Floyd Mayweather a plătit 88.500$ pentru funeraliile lui George Floyd. foto: www.thesun.co.uk

UPDATE, 2 iunie, ora 17:00/ Şi jucătorii de la Chelsea au decis să ia atitudine în cazul morţii lui George Floyd. În timpul antrenamentului de marţi, elevii lui Frank Lampard au îngenuncheat, formând totodată şi litera H din corpurile lor, de la Human. Ruben Loftus-Cheek a pus poza pe Twitter, scriind: “Când e prea mult e prea mult. Suntem toţi oameni. Şi împreună suntem mai puternici.

ADVERTISEMENT
Chelsea în genunchi pentru George Floyd. Foto: Corriere dello Sport-Stadio.it

UPDATE, 2 iunie, ora 15:01 / Floyd „Money” Mayweather s-a oferit să plătească funeraliile lui George Floyd: „probabil se va supăra pe mine pentru că am spus acest lucru, însă da, el va plăti cu adevărat pentru funeralii”, a declarat Leonard Ellerbe, preşedintele societăţii Mayweather, pentru postul de televiziune ESPN


UPDATE, 2 iunie, ora 9:50 / Jucătorii lui Liverpool s-au alăturat altor nume mari din sportul mondial care cer să se facă dreptate în cazul uciderii lui George Floyd. Fotbaliștii lui Jurgen Klopp s-au adunat pe „Anfield” și au îngenuncheat la mijlocul terenului ca un semn de solidaritate și pentru a-și exprima susținerea față de mișcarea „Black Lives Matter”.

Jucătorii lui Liverpool cer și ei să se facă dreptate în cazul uciderii lui George Floyd. foto: Instagram

ȘTIRE INIȚIALĂ, 31 mai, ora 13:58

Uciderea lui George Floyd i-a impresionat pe sportivii din SUA

Săptămâna trecută, George Floyd a fost ucis de un poliţist în Minneapolis, după ce acesta i-a presat gâtul cu genunchiul timp de minute bune. Decesul bărbatului a provocat un val de proteste în SUA, mai ales în comunităţile afro-americane.

Sportivii nu au rămas impasibili şi au postat diverse mesaje pe reţelele de socializare, cel mai tulburător fiind al lui Cori Gauff. Jucătoarea de tenis în vârstă de 16 ani s-a filmat purtând un hanorac negru, în timp ce stătea cu mâinile întinse.

“Din acest motiv îmi folosesc vocea ca să lupta contra rasismului. Sunt eu următoarea?”, a fost mesajul lui Cori Gauff. În clipul video, sportiva a folosit imaginea lui George Floyd, dar şi a altor persoane de culoare care au fost ucise în ultimii ani.

Mesajul lui LeBron James a adus aminte de un scandal din NFL

La scurt timp după uciderea lui George Floyd, LeBron James a postat un mesaj pe contul personal de Instagram. Starul din NBA a făcut o paralelă între poliţistul ucigaş şi Colin Kaepernick, care i-a şocat pe americani când a îngenuncheat, în semn de protest, în timpul intonării imnului SUA la un meci din NFL.

“Acum înţelegeţi? Sau este în continuare neclar”, a scris LeBron James. Baschetbalistul a susţinut că gestul lui Colin Kaepernick a fost făcut tocmai pentru ca oamenii de culoare să nu mai fie ucişi pe străzi din cauza rasismului.

Serena Williams: “Nu-mi găsesc cuvintele”

Serena Williams a postat un mesaj video tulburător în care un copil afro-american izbucnea în plâns din cauza rasismului. Sportiva a explicat că a rămas fără cuvinte din cauza tragediei din Minneapolis.

“Nu-mi găsesc cuvintele pentru a spune sau a exprima cât de tristă mă simt, dar ea le-a găsit (n.r. se referă la fata din clipul video). Ea le-a găsit pentru mulţi dintre noi. Mulţi sunte amorţiţi, rămaşi fără cuvinte. Sunt nişte clipe grele. Mulţi dintre noi am fost învăţaţi să ne rugăm, iar eu continui să fac asta pentru cei care au fost răniţi/ucişi sau doar traumatizaţi de felul în care alţi oameni îi tratează. Cea mai rea parte este că nu e nou ce se întâmplă”.

 

View this post on Instagram

 

I can’t and still can’t find the words to say or express how sad I feel…. but she found them for me. She found them for so many of us. A lot of us are numb… lost for words… I know I am. This is a difficult time. A lot of us growing up were taught to pray “Let thy kingdom come,” this is what I continue to pray for in addition to so many that have been hurt/killed, or simply traumatized by how people of a different color are treated. The worst part is this is nothing new, “it’s just filmed.” I’m with a heavy heart. I’m lost for words. Video from @wealth

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams) on

Odell Beckham Jr.: “Mă rog pentru pace”

Multe dintre oraşele din Statele Unite ale Americii au fost martore la proteste violente, iar acest lucru l-a făcut pe Odell Beckham Jr. să tragă un semnal de alarmă pe contul personal de Twitter. Vedeta lui Cleveland Browns i-a îndemnat pe oameni la pase şi să încerce să aleagă partea celor care caută o soluţie.

“În acest punct alegei dacă vrei să te alături celor care caută o soluţie sau celor care vor să rămână o parte a problemei. Alegerea este a ta. Hai să facem alegerea corectă pentru copiii noştri. Mă rog pentru pace şi pentru rezolvare”, a scris Odell Beckham Jr..

Ulterior, sportivul a mai transmis un mesaj. “Cea mai tristă parte este faptul că lumea nu se va schimba niciodată. Există prea multă ură”.

“Am condus 15 ore pentru a ajunge lângă oamenii mei. Am 23 de ani, nu am toate răspunsurile, dar știu că vocea noastră trebuie auzită. Sunt un om de culoare și vreau să scot în evidență neregulile din sistem, alături de ceilalți membri ai comunității. Știu că toți simțim la fel în acest clipe” – Jaylen Brown (Boston Celtics)

Mesaj şi din Bundesliga: “Dreptate pentru George”

Weston McKennie a evoluat în meciul Schalke – Werder Bremen 0-1 purtând o banderolă pe care scria “Dreptate pentru George”. La finalul partidei din Bundesliga, fotbalistul gazdelor a explicat, vizibil emoţionat, de ce a ales acest mesaj.

“Mă simt atât de bine când pot să atrag atenția asupra unei probleme atât de importante prin meseria pe care o fac. Trebuie să ne strigăm crezul, iar eu cred că e timpul să fim auziți. Dreptate pentru George Floyd, spuneți nu rasismului”, a declarat Weston McKennie.

ADVERTISEMENT