Sport

La mulți ani și multe performanțe, România! Ei sunt sportivii care ne-au făcut mândri în 2021

Pe 1 decembrie, România sărbătorește 103 ani de la Marea Unire. Deși suntem în plină pandemie, sportivii noștri ne-au făcut mândri și în 2021. Mai jos, suntem bucuroși să vă reamintim performanțele acestora.
30.11.2021 | 23:21
La multi ani si multe performante Romania Ei sunt sportivii care neau facut mandri in 2021
La mulți ani și multe performanțe, România! Ei sunt sportivii care ne-au făcut mândri în 2021. FOTO: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România serbează pe 1 decembrie 2021 103 ani de la Marea Unire și, deși suntem în al doilea an al pandemiei, am avut și motive de bucurie. Totul datorită sportivilor noștri care au obținut performanțe remarcabile.

Participând în număr mare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar și la restul competițiilor organizate pe parcursul anului, românii au avut ocazia să strălucească, și nu la una, ci la foarte multe discipline.

ADVERTISEMENT

Românii care ne-au făcut mândri în 2021. Patru medalii câștigate la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Vremurile în care România se clasa pe podium în clasamentul pe medalii la finalul Jocurilor Olimpice au apus, dar sportivii noștri au reușit să țină totuși steagul sus și să nu se întoarcă cu mâna goala nici anul acesta, de la competiția desfășurată în Japonia.

La Tokyo, sportivii tricolori au obținut patru medalii, una de aur și trei de argint, clasându-se pe locul 46 în clasamentul general. Cea mai bună performanță a fost obținută la canotaj, în proba de dublu vâsle feminin, acolo unde Nicoleta-Ancuța Bodnar și Simona Radiș au terminat cursa pe prima treaptă a podiumului.

ADVERTISEMENT

Băieții au încercat să țină și ei aproape și au adus argintul la patru rame fără cârmaci și dublu rame prin echipajul format din Mihăiță Vasile Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari, respectiv tandemul Marius Cozmiuc – Ciprian Tudosă.

Ultima, dar nu cea din urmă este Ana Maria Popescu. Legendara scrimeră a reușit să cucerească argintul la spadă feminin și să își treacă astfel în palmares a treia medalie olimpică din carieră.

ADVERTISEMENT

Simona Halep a fost suplinită cu brio în circuitul WTA

Simona Halep, cea mai bine clasată jucătoare în ierarhia mondială, a avut un sezon de uitat. Măcinată de accidentări, dubla câștigătoare de Grand Slam nu a reușit să câștige niciun titlu în 2021. Chiar și așa, România nu încheie anul fără titluri WTA.

Două bucureștence ne-au reprezentat cu brio în tenisul feminin. Pe 25 aprilie, Sorana Cîrstea a reușit să cucerească al doilea ei titlu din carieră. A 38-a jucătoare a lumii s-a impus în finala de la Istanbul. Câteva luni mai târziu, pe 11 iulie, Gabriela-Elena Ruse a bifat prima ei performanță în circuitul WTA, atunci când s-a impus la turneul de la Hamburg.

ADVERTISEMENT

Natația românească are viitor: David Popovici și Robert Glință

David Popovici (24 de ani) și Robert Glință (17 ani) reprezintă viitorul românesc al natației. Deși nu au obținut medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cei doi au realizat totuși performanțe în 2021. Luna noiembrie a fost de bun augur pentru ambii înotători, care au participat la Campionatele Europene în bazin scurt.

Glință a cucerit aurul în proba de 100 metri spate și bronzul în proba de 50 metri spate, în timp ce Popovici a luat medalia de aur la 200 metri liber. Nu a fost singurul rezultat important al sportivului de la Dinamo, care, în iulie, la CE de natație, a cucerit patru medalii, dintre care trei de aur, și a doborât recordurile de viteză în probele de 100 și de 200 de metri liber.

Primele victorii românești în UFC

Anul acesta, România a scris istorie în cușca de UFC, cea mai prestigioasă promoție de MMA din lume. Nicolae Negumereanu a devenit primul luptător de la noi din țară care reușește să câștige un meci în compania lui Dana White. Brașoveanul a avut două lupte anul acesta, în iunie și în octombrie, și a reușit să iasă victorios de fiecare dată.

Diana Belbiță a spart și ea gheața tot în acest an și a reușit să fie prima femeie din România care câștigă o luptă în UFC. „Prințesa Războinică” a învins-o în luna iulie pe Hannah Goldy, rezultat care i-a adus și un contract nou cu Ultimate Fight Championship.

„Stejarii”, în ascensiune

Anul se încheie bine și pentru „stejari”. Naționala de rugby a României termina 2021 pe locul 15 în clasamentul mondial. Victoria cu Tonga, din luna noiembrie, scor 32-20, a dus la această performanță.

Astfel, rugbyștii noștri sunt foarte aproape de cea mai bună clasare a lor din istorie, locul 13, pe care s-au aflat în perioada noiembrie 2004 – martie 2005. În sportul cu balonul oval, România a stat mai bine decât în 2021 ultima dată în urmă cu patru ani, atunci când „stejarii” au ocupat poziția a 14-a.

Ana Maria Bărbosu, următoarea „zeiță” a gimnasticii românești

Ana Maria Bărbosu nu s-a lăsat mai prejos nici în 2021. Câștigătoare a șase medalii la Campionatele Europene din 2020, gimnasta în vârstă de 2021 a încheiat în forță și anul acesta.

La finalul lunii noiembrie, Bărbosu a participat la Top Gym, o competiție destinată junioarelor din întreaga lume. Gimnasta noastră, în vârstă de doar 15 ani, a strălucit din nou și a reușit să câștige medaliile de aur la toate aparatele la care a participat. Sportiva din Focșani a încheiat pe prima treaptă a podiumului la paralele, bârnă, individual și cu echipa.

  • 7 este locul obținut de România în clasamentul națiunilor care au cucerit titluri WTA în 2021
  • 4 medalii a câștigat țara noastră la Jocurile Olimpice de la Tokyo
ADVERTISEMENT