Sporturi

Sportivii români s-au întors victorioși de la Cupa Mondială de Savate. ”Boxul francez” câștigă popularitate în țara noastră

Sportivii români români s-au întors cu medalii de la Cupa Mondială de Savate, eveniment care a avut loc la Plovdiv, Bulgaria. Turneul s-a încheiat pe 1 mai, iar delegația românească a fost compusă din juniori și seniori.
05.05.2022 | 15:41
Luptătorii români s-au întors cu 8 medalii de la Cupa Mondială de Savate, Plovidiv, 2022
ADVERTISEMENT

Pe data de 1 mai 2022, atunci când românii de pretutindeni sărbătoreau înnobilarea muncii, tinerii luptători, legitimați la Asociația Sportivă de Arte Marțiale “Dinastia Niță”, cucereau podiumul la Cupa Mondiala de Savate, eveniment desfașurat la Plovdiv, Bulgaria.

Opt medalii pentru luptătorii români, la Plovidiv

Sportivii au cucerit opt medalii în cadrul competiției: o medalie de aur, patru de argint și trei de bronz. Lotul a fost compus din patru juniori și patru seniori, îndrumați de antrenorul atestat internațional, campion mondial, Alexandru Niță.

ADVERTISEMENT

De asemenea aceștia au fost însoțiți de fondatorul asociației, campion al sportului de contact, Marius Vasile Niță.

Marius Vasile Niță susține sportul ca parte a vieții tinerilor și dintr-o altă perspectivă, cea de politician în plină ascensiune. În prezent, el are în vedere mai multe proiecte și ințiative ce au ca scop reprezentarea României la diverse evenimente sportive internaționale.

ADVERTISEMENT

”Asociația Sportivă de Arte Marțiale Dinastia Niță transmite felicitări tinerilor participanți pentru rezultatele obținute, de asemenea felicită întrega echipă de organizare a Cupei Mondiale de Savate pentru profesionalism și implicare”, se arată într-un mesaj adresat de fondatorul asociației.

Savate, stilul de luptă care s-a născut la periferia Parisului

Savate, cunoscut și sub denumirea de box francez, este un stil de arte marțiale în care mâinile și picioarele sunt folosite ca arme. Acesta îmbină elemente din din boxul englez cu tehnici de lovire cu piciorul.

ADVERTISEMENT

La origine, Savate a fost un stil de lupte de stradă practicat la Paris și care, ulterior, a devenit un sport. Inițial, în acest stil se foloseau cu precădere picioarele, el fiind asemănător cu celebrul Capoeira, practicat în Brazilia.

În 1845, un luptător de Savate a urcat pentru prima dată într-un ring profesionist și a înfruntat un boxer britanic pe nume Owen Swift. Francezul a suferit o înfrângere dură și ca urmare, a început să se antreneze și cu pumnii, inventând practic un nou stil de lupte, numit box francez.

ADVERTISEMENT

În 1924, Savate a devenit foarte popular, după ce practicanții acestuia au susținut o demonstrație la Jocurile Olimpice de la Paris.

Savate are câteva caracteristici care-l diferențiază față de alte sporturi de contact: practicanții poartă un echipament format din costume speciale ”integrale”, mănuși și pantofi de luptă.

ADVERTISEMENT