Sporturi

Sportivii români s-au întors victorioși de la Cupa Mondială de Savate. ”Boxul francez” câștigă popularitate în țara noastră

Sportivii români români s-au întors cu medalii de la Cupa Mondială de Savate, eveniment care a avut loc la Plovdiv, Bulgaria. Turneul s-a încheiat pe 1 mai, iar delegația românească a fost compusă din juniori și seniori.
05.05.2022 | 15:41
Luptătorii români s-au întors cu 8 medalii de la Cupa Mondială de Savate, Plovidiv, 2022
ADVERTISEMENT

Pe data de 1 mai 2022, atunci când românii de pretutindeni sărbătoreau înnobilarea muncii, tinerii luptători, legitimați la Asociația Sportivă de Arte Marțiale “Dinastia Niță”, cucereau podiumul la Cupa Mondiala de Savate, eveniment desfașurat la Plovdiv, Bulgaria.

Opt medalii pentru luptătorii români, la Plovidiv

Sportivii au cucerit opt medalii în cadrul competiției: o medalie de aur, patru de argint și trei de bronz. Lotul a fost compus din patru juniori și patru seniori, îndrumați de antrenorul atestat internațional, campion mondial, Alexandru Niță.

ADVERTISEMENT

De asemenea aceștia au fost însoțiți de fondatorul asociației, campion al sportului de contact, Marius Vasile Niță.

Marius Vasile Niță susține sportul ca parte a vieții tinerilor și dintr-o altă perspectivă, cea de politician în plină ascensiune. În prezent, el are în vedere mai multe proiecte și ințiative ce au ca scop reprezentarea României la diverse evenimente sportive internaționale.

ADVERTISEMENT

”Asociația Sportivă de Arte Marțiale Dinastia Niță transmite felicitări tinerilor participanți pentru rezultatele obținute, de asemenea felicită întrega echipă de organizare a Cupei Mondiale de Savate pentru profesionalism și implicare”, se arată într-un mesaj adresat de fondatorul asociației.

Savate, stilul de luptă care s-a născut la periferia Parisului

Savate, cunoscut și sub denumirea de box francez, este un stil de arte marțiale în care mâinile și picioarele sunt folosite ca arme. Acesta îmbină elemente din din boxul englez cu tehnici de lovire cu piciorul.

ADVERTISEMENT

La origine, Savate a fost un stil de lupte de stradă practicat la Paris și care, ulterior, a devenit un sport. Inițial, în acest stil se foloseau cu precădere picioarele, el fiind asemănător cu celebrul Capoeira, practicat în Brazilia.

În 1845, un luptător de Savate a urcat pentru prima dată într-un ring profesionist și a înfruntat un boxer britanic pe nume Owen Swift. Francezul a suferit o înfrângere dură și ca urmare, a început să se antreneze și cu pumnii, inventând practic un nou stil de lupte, numit box francez.

ADVERTISEMENT

În 1924, Savate a devenit foarte popular, după ce practicanții acestuia au susținut o demonstrație la Jocurile Olimpice de la Paris.

Savate are câteva caracteristici care-l diferențiază față de alte sporturi de contact: practicanții poartă un echipament format din costume speciale ”integrale”, mănuși și pantofi de luptă.

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Vești bune pentru români. Ce pensie vor obține oamenii care încasează în prezent sub 3000 de lei
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant