Sport

Sportivii vor fi izolați într-o bulă la JO de iarnă. Se știu normele de securitate pentru Beijing 2022

Sportivii care vor evolua la JO de iarnă de la Beijing, din februarie, au la dispoziție ghidul de securitate al competiției. Vaccinarea, urmărirea strictă a cazurilor de Covid și minimizarea interacțiunii fizice vor fi condițiile în care aceștia vor concura.
25.10.2021 | 18:34
Sportivii vor fi izolati intro bula la JO de iarna Se stiu normele de securitate pentru Beijing 2022
ADVERTISEMENT

Probabil că nu se putea găsi un moment mai puțin favorabil pentru China să organizeze o competiție majoră. Mai cu seamă că vorbim despre Jocurile Olimpice, fie ele de iarnă. Și aceasta pentru că toată această nebunie cu Covid-19, care a afectat întreaga planetă, a pornit tocmai de acolo.

Sigur, dacă ne luăm după raportările oficiale, lucrurile stau senzațional în China. Comisia Națională de Sănătate nu a raportat nici un deces cauzat de Covid din 26 ianuarie încoace. Iar autoritățile de la Beijing fac din modul în care gestionează pandemia un motiv de mândrie. La fel și în ceea ce privește toleranța față de cei care nu respectă regulile.

ADVERTISEMENT

Dacă este așa sau nu, n-avem cum să aflăm. Cert este că JO de iarnă se apropie și, logic, se pune deja la punct logistica întrecerii. Inclusiv în ceea ce privește măsurile de siguranță sanitară.

Sportivii vor fi izolați la sosirea în China

Organizatorii, alături de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și Comitetul Internațional Paralimpic (IPC) au oferit luni prima versiune a ghidurilor de participare la competiție. Se precizează încă din start că a sosirea în China sportivii și oficialii vor intra într-o ”bulă închisă”.

ADVERTISEMENT

Infrastructura urmează să fie disponibilă în perioada 23 ianuarie 2022-13 martie 2022. În condițiile în care Jocurile Olimpice de iarnă se vor derula între 4 și 20 februarie, iar cele Paralimpice între 4 și 13 martie. Acolo sportivii vor locui și vor mânca și vor putea să o părăsească, pentru antrenamente, concurs sau în alte scopuri, numai în condițiile indicate de organizatori. În plus, li se specifică să nu intre în contact cu persoane din afara acelei bule.

Regulile principale sunt cele deja cunoscute de la Tokyo. Cu precizarea că a fost eliminată carantina pentru sportivii care au programul de vaccinare complet. La acest capitol, sunt admise și excepții, fie că vorbim despre sportivi sau staff. În sensul că sunt exceptați de la regula impunerii vaccinului sau carantinei pentru cei care pot face dovada că nu li se recomandă vaccinarea din motive medicale.

ADVERTISEMENT

În rest, cei care nu au program complet cu 14 zile înainte de sosirea în China, vor trebui să sta în carantină 21 de zile! Totodată, organizatorii anunță ”protocoale” stricte pentru identificarea persoanelor care au Covid-19. Pentru a-i izola pe aceștia și a putea depista persoanele care au intrat în contact direct.

Reguli speciale pentru participanți

Normele publicate luni mai prevăd:

  • înregistrarea datelor de sănătate într-o aplicație cu 14 zile înainte de călătorie
  • sportivii trebuie să efectueze două teste PCR nazofaringiene în cele 96 de ore anterioare zborului. Acesta trebuie să fie direct către Beijing
  • controale zilnice. Dacă vreunul dintre sportivi a fost bolnav, trebuie să furnizeze și un certificat de recuperare.
  • dacă o persoană este depistată pozitiv în timpul Jocurilor, pacienții asimptomatici vor fi izolați, iar cei simptomatici, spitalizați. Printre serviciile puse la dispoziție acestor sportivi sunt trei mese pe zi, wi-fi, haine de schimb, dar și consiliere psihologică.
  • toți participanții vor beneficia de asigurare medicală și repatriere.
ADVERTISEMENT

Organizatorii precizează că nerespectarea acestor reguli poate atrage sancțiuni. Și vorbim despre simplu avertisment, amendă, descalificare temporară sau permanentă de la Jocurile Olimpice. Evident, în funcție de gravitatea abaterii.

Ghid special pentru oficiali și jurnaliști

De precizat și faptul că există două ghiduri. Unul pentru sportivi și echipele acestora și altul pentru restul participanților. Fie că vorbim despre membri delegațiilor, jurnaliști sau personalul organizatorilor. Și aceasta pentru că la Tokyo, persoanele din categoria a doua au  fost considerate principala sursă de răspândire a bolii.

Este sau nu Covid-19 în China? Maratonul Beijing, anulat

Exact în ziua în care au fost publicate aceste ghiduri, organizatorii Maratonului Beijing au anunțat că ediția din acest an a fost amânată. Însă fără a se oferi și o nouă dată pentru organizarea evenimentului care era programat pe 30 octombrie. Și aceasta după ce o altă competiție de gen, programată ieri la Wuhan, a fost anulată.

„Maratonul va fi amânat pentru a preveni riscul de transmitere a epidemiei și pentru a proteja efectiv sănătatea și siguranța sportivilor, personalului și locuitorilor din Capitală”, se arată în comunicatul organizatorilor cursei de la Beijing. China a raportat astăzi 39 de noi infecții locale legate de un focar început de un grup de turiști.

ADVERTISEMENT