Fotbal international

Sportul din Armenia, îndoliat de conflictul Nagorno-Karabah! Fotbalişti, pe lista victimelor de pe front

31.03.2021 | 17:27
Sportul din Armenia indoliat de conflictul NagornoKarabah Fotbalisti pe lista victimelor de pe front
ADVERTISEMENT

Toamna anului trecut a dus la intesificarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan din Nagorno-Karabah. Timp de aproape două luni, cele două ţări s-au aflat în stare de război, cu numeroase victime. Pe lista celor care şi-au pierdut viaţa s-au numărat şi sportivi.

Înainte de Armenia – România, meci din preliminariile CM 2022, FANATIK îţi prezintă poveştile triste ale sportivilor care au murit pe front, în conflictul Nagorno-Karabah. Războiul a reînceput pe 27 septembrie 2020 şi a durat până pe 10 noiembrie 2020, destul timp cât să dea viaţa a sute de mii de oameni peste cap.

ADVERTISEMENT

Sportivi din Armenia, printre victimele conflictului Nagorno-Karabah

Imediat după primele ciocniri de-a lungul liniei Nagorno-Karabah, Armenia şi autoproclamata Republică Arțah au introdus legea marţială şi mobilizarea totală, ceea ce a însemnat că orice bărbat peste 18 ani a fost fost chemat să-şi apere ţara.

Printre cei care au răspuns prezent s-a numărat şi Gagik Abrahamian, portar de 18 ani la echipa a doua a celor de la Pyunik Erevan. Fotbalistul s-a stins din viaţă, cu arma în mână, pe 31 octombrie 2020, la o lună după declanşarea conflictului.

ADVERTISEMENT

Artsrun Badalian, preşedintele Asociaţiei Armene a Avocaţilor Sportivi, anunţa, într-un material apărut în France Football, că aproape 30 de sportivi s-au înrolat şi au luptat în războiul Nagorno-Karabah. “Din păcate nu toţi s-au întors de pe front”.

La fel a fost cazul lui Liparit Dashtoian, fotbalist care jucase ultima oară pentru echipa a doua a lui Alashkert, fostă adversară a celor de la FCSB în Europa League. Mijlocaşul a fost ucis la 22 de ani, iar fostul său club a anunţat teribila veste.

ADVERTISEMENT

“Dashtoian a intrat pe lista eroilor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Odihneşte-te în pace, soldat” – anunţul lui Alashkert

Victime şi în tabăra Azerbaidjanului. Fotbalist ucis în a doua zi a conflictului

Pe lângă Gagik Abrahamian şi Liparit Dashtoian, conform presei armene, alţi cinci tineri fotbalişti au murit în timpul conflictului Nagorno-Karabah. Victime au fost şi în rândul fotbaliştilor din Azerbaidjan, iar un caz elocvent în acest sens este Ilgar Burcaliev.

Fotbalistul, junior la Zira şi în naţionala U18 a Azerbaidjanului, a fost ucis pe 28 septembrie 2020, în ziua a doua a conflictului Nagorno-Karabah, la vârsta de 19 ani. Fostul său club l-a comemorat la primul meci din campionat, iar suporterii au afişat un baner pe care se aflau şi numele a doi copii, care au fost ucişi în bombardamente.

ADVERTISEMENT

Fake news în vremea războiului

La începutul lunii octombrie 2020, o ştire făcea înconjurul lumii. Varazdat Haroyan, căpitanul naţionalei Armeniei, luase decizia să plece pe front, în momentul când negocia transferul la AEL Larissa. Totul s-a dovedit a fi doar un fake news.

“Nu ştiu de unde a pornit acest zvon. Poate de la Larissa, după ce oficialii clubului au fost nemulţumiţi că nu l-au putut semna”, anunţa imediat impresarul fundaşului. Fotbalistul a semnat până la urmă cu Tambov, echipă din prima ligă a Rusiei, iar în această iarnă a ajuns la Astana.

Cum a pornit conflictul Nagorno-Karabah

Conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan provine din disputa cu privire la teritoriul Nagorno-Karabah şi a început pe finalul anului 1987. Este considerat primul conflict interetnic din spaţiul ex-sovietic, după ce Republica Sovietică Socialistă Armenească a revendicat teritorii care făceau parte din teritoriul Armeniei istorice, însă acestea fuseseră atribuite Republicii Sovietice Socialiste Azerbaidjan.

Primul război Nagorno-Karabah a avut loc între 1988 şi 1994, cu peste 35.000 de victime. În mai 1994, Armenia şi Azerbaidjan au semnat un acord de încetare a focului, iar Republica Karabahului de Munte (Republica Arţah) şi-a obţinut independenţa de facto, însă a rămas de jure ca parte a Azerbaidjanului.

ADVERTISEMENT
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru...
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru crimă. Nimeni nu i-a reclamat dispariţia
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea...
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea să se întâmple în ring! FOTO La final, era de nerecunoscut
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie...
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la adresa jucătorilor lui Becali
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul...
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul celebru pe care l-a considerat iubirea vieții ei
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv...
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv nu ne iese”. Trucul de care trebuie să ții cont
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română