Fotbal international

Sportul din Armenia, îndoliat de conflictul Nagorno-Karabah! Fotbalişti, pe lista victimelor de pe front

31.03.2021 | 17:27
Sportul din Armenia indoliat de conflictul NagornoKarabah Fotbalisti pe lista victimelor de pe front
ADVERTISEMENT

Toamna anului trecut a dus la intesificarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan din Nagorno-Karabah. Timp de aproape două luni, cele două ţări s-au aflat în stare de război, cu numeroase victime. Pe lista celor care şi-au pierdut viaţa s-au numărat şi sportivi.

Înainte de Armenia – România, meci din preliminariile CM 2022, FANATIK îţi prezintă poveştile triste ale sportivilor care au murit pe front, în conflictul Nagorno-Karabah. Războiul a reînceput pe 27 septembrie 2020 şi a durat până pe 10 noiembrie 2020, destul timp cât să dea viaţa a sute de mii de oameni peste cap.

ADVERTISEMENT

Sportivi din Armenia, printre victimele conflictului Nagorno-Karabah

Imediat după primele ciocniri de-a lungul liniei Nagorno-Karabah, Armenia şi autoproclamata Republică Arțah au introdus legea marţială şi mobilizarea totală, ceea ce a însemnat că orice bărbat peste 18 ani a fost fost chemat să-şi apere ţara.

Printre cei care au răspuns prezent s-a numărat şi Gagik Abrahamian, portar de 18 ani la echipa a doua a celor de la Pyunik Erevan. Fotbalistul s-a stins din viaţă, cu arma în mână, pe 31 octombrie 2020, la o lună după declanşarea conflictului.

ADVERTISEMENT

Artsrun Badalian, preşedintele Asociaţiei Armene a Avocaţilor Sportivi, anunţa, într-un material apărut în France Football, că aproape 30 de sportivi s-au înrolat şi au luptat în războiul Nagorno-Karabah. “Din păcate nu toţi s-au întors de pe front”.

La fel a fost cazul lui Liparit Dashtoian, fotbalist care jucase ultima oară pentru echipa a doua a lui Alashkert, fostă adversară a celor de la FCSB în Europa League. Mijlocaşul a fost ucis la 22 de ani, iar fostul său club a anunţat teribila veste.

ADVERTISEMENT

“Dashtoian a intrat pe lista eroilor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Odihneşte-te în pace, soldat” – anunţul lui Alashkert

Victime şi în tabăra Azerbaidjanului. Fotbalist ucis în a doua zi a conflictului

Pe lângă Gagik Abrahamian şi Liparit Dashtoian, conform presei armene, alţi cinci tineri fotbalişti au murit în timpul conflictului Nagorno-Karabah. Victime au fost şi în rândul fotbaliştilor din Azerbaidjan, iar un caz elocvent în acest sens este Ilgar Burcaliev.

Fotbalistul, junior la Zira şi în naţionala U18 a Azerbaidjanului, a fost ucis pe 28 septembrie 2020, în ziua a doua a conflictului Nagorno-Karabah, la vârsta de 19 ani. Fostul său club l-a comemorat la primul meci din campionat, iar suporterii au afişat un baner pe care se aflau şi numele a doi copii, care au fost ucişi în bombardamente.

ADVERTISEMENT

Fake news în vremea războiului

La începutul lunii octombrie 2020, o ştire făcea înconjurul lumii. Varazdat Haroyan, căpitanul naţionalei Armeniei, luase decizia să plece pe front, în momentul când negocia transferul la AEL Larissa. Totul s-a dovedit a fi doar un fake news.

“Nu ştiu de unde a pornit acest zvon. Poate de la Larissa, după ce oficialii clubului au fost nemulţumiţi că nu l-au putut semna”, anunţa imediat impresarul fundaşului. Fotbalistul a semnat până la urmă cu Tambov, echipă din prima ligă a Rusiei, iar în această iarnă a ajuns la Astana.

Cum a pornit conflictul Nagorno-Karabah

Conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan provine din disputa cu privire la teritoriul Nagorno-Karabah şi a început pe finalul anului 1987. Este considerat primul conflict interetnic din spaţiul ex-sovietic, după ce Republica Sovietică Socialistă Armenească a revendicat teritorii care făceau parte din teritoriul Armeniei istorice, însă acestea fuseseră atribuite Republicii Sovietice Socialiste Azerbaidjan.

Primul război Nagorno-Karabah a avut loc între 1988 şi 1994, cu peste 35.000 de victime. În mai 1994, Armenia şi Azerbaidjan au semnat un acord de încetare a focului, iar Republica Karabahului de Munte (Republica Arţah) şi-a obţinut independenţa de facto, însă a rămas de jure ca parte a Azerbaidjanului.

ADVERTISEMENT