Sport

Sportul din Rusia e la pământ după sancțiunile primite din cauza războiului din Ucraina. Măsurile luate de Federația Internațională de Motociclism

Războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina se răsfrânge și asupra sportului din Rusia, echipele de club și naționale fiind sancționate de federațiile europene.
06.03.2022 | 12:47
Sportul din Rusia e la pamant dupa sanctiunile primite din cauza razboiului din Ucraina Masurile luate de Federatia Internationala de Motociclism
Federația Internațională de Motociclism a anunțat oficial excluderea piloților din Rusia și Belarus din cursele pe care le organizează din cauza invaziei din Ucraina. Sursă foto: motogp.com
ADVERTISEMENT
06-03-2022
10:48

Rusia și Belarus dispar din motociclism

Federația Internațională de Motociclism a anunțat oficial excluderea piloților din Rusia și Belarus din cursele pe care le organizează din cauza invaziei din Ucraina.

Conform cotidianului As, este o măsură care momentan nu are un impact direct asupra Campionatului Mondial de MotoGP, pentru că nu există piloți de aceste țări, dar scoate Rusia din circuitul sporturilor cu motor.

Circuitul din Sankt Petersburg ajunsese să apară ca rezervă pe calendarul MotoGP, lucru care nu se va mai întâmpla atâta timp cât războiul va continua. Ultima cursă de motociclism care a avut loc în Rusia sub egida FIM a fost campionatul SBK, care a avut loc pe Moscow Raceway în 2013.

06-03-2022
10:35

Un pilot rus se revoltă împotriva sancțiunilor FIA

Pilotul rus Roman Rusinov, care concurează în Campionatul Mondial de anduranță, s-a arătat mâhnit de decizia FIA de a sancționa sportivii din Rusia ca urmare a războiului din Ucraina.

Federația Internațională de Automobilism le-a permis sportivilor ruși și bieloruși să concureze atâta timp cât semnează o declarație în care sunt de acord să nu arate niciun fel de relație cu țara lor și să fie neutri în privința invaziei.

”Refuz să accept condițiile discriminatorii ale FIA. Scopul oricărui sportiv este să asculte pe podium imnul țării sale. După zece ani de experiență internațională, echipa noastră a făcut asta de multe ori. Înălțăm steagul Rusiei și ascultăm și cântăm imnul Rusiei.

Pentru fanii mei, pentru prietenii mei și pentru onoarea sportului, nu voi semna documentul. Este mai bine să nu conduc deloc.

Acum luăm în considerare deja diferite opțiuni de dezvoltare a proiectelor de sport cu motor în țara noastră. Sper din tot sufletul să putem reveni la competiția internațională după ce vor reveni spiritul sportului și condițiile egale pentru toți participanții”, a declarat Rusinov, conform site-ului 20minutos.es.

03-03-2022
20:16

Krasnodar a suspendat contractul a opt jucători străini

Clubul Krasnodar a suspendat contractele a opt jucători străini, la doar 24 de ore după ce antrenorul german Daniel Farke a demisionat din funcție înainte să-și facă debutul după ce Rusia a invadat Ucraina.

Cei opt fotbaliști sunt francezul Remy Cabella, brazilienii Wanderson și Kaio, norvegianul Erik Botheim, columbianul Jhon Cordoba, suedezul Viktor Claesson, paraguayanul Junior Alonso și ecuadorianul Cristian Ramirez.

Krasnodar a anunțat că toți acești fotbaliști au părăsit Rusia sau sunt pe cale să o facă și vor trebui să aștepte rezilierea definitivă a contractului pentru a-și găsi un nou club. În lotul rușilor se mai află trei jucători străini, bielorusul Aleksandr Martynovich, polonezul Grzegorz Krychowiak și armeanul Eduard Spertsyan.

Din cauza problemelor de lot, Krasnodar nu a disputat meciul de campionat din weekend cu Lokomotiv Moscova.

03-03-2022
14:04

UEFA dă o lovitură grea Belarusului: „Nicio competiție nu se va mai disputa aici!”

UEFA e nemiloasă cu Belarus, după ce a izbucnit războiul în Ucraina, iar măsurile luate sunt foarte dure. După ce i-a dat o mână de ajutor Rusiei, Belarus a aflat că nu mai poate organiza vreun meci internațional pe teren propriu.

Acest lucru dă peste cap și planurile României. O selecționată de junioare ar fi trebuit să participe la un turneu în Belarus.

„UEFA a decis astăzi să sancționeze Belarus, țară care a facilitat accesul Rusiei în Ucraina.

Comitetul Executiv al UEFA s-a reunit astăzi și a decis că toate cluburile și echipele naționale din Belarus care concurează în competițiile UEFA vor fi obligate să joace meciurile de acasă pe teren neutru. În plus, niciun spectator nu va participa la meciurile în care echipele din Belarus sunt gazde.

Comitetul Executiv al UEFA va convoca noi ședințe extraordinare, în mod regulat și continuu, acolo unde este necesar, pentru a reevalua situația pe măsură ce evoluează și pentru a adopta decizii suplimentare, după caz.

În luna aprilie, selecționata U16 feminin a României ar fi trebuit să participe în Belarus la Turneul de Dezvoltare UEFA. Federația Română de Fotbal anunțase însă UEFA că nu se va mai prezenta la turneul respectiv”, scrie frf.ro.

03-03-2022
12:38

83 de sportivi ruși și belaruși, excluși de la Jocurile Paralimpice care încep vineri

Comitetul Paralimpic Internațional (CPI) a anunțat, joi, că sportivilor din Rusia și Belarus li s-a interzis prezența la Jocurile Paralimpice de la Beijing, care încep vineri, 4 martie, și se încheie pe 13 martie.

Același organism informase, miercuri, că respectivii se pot alinia la startul competiției, dar sub steag neutru. Ulterior, „mai multe comitete, echipe și sportivi” au amenințat că nu vor participa, a precizat Comitetul de organizare al evenimentului.

Președintele CPI, Andrew Parsons, a menționat numele a 83 de sportivi care sunt direct afectați de această decizie și reiterează că, dacă cele două țări ar concura la Beijing, cel mai probabil restul s-ar retrage și Jocurile Paralimpice nu ar mai fi viabile.

Dacă s-ar întâmpla acest lucru, impactul ar fi mult mai larg”, a avertizat Parsons, care regretă că războiul afectează evenimentul „în culise” și „multe guverne influențează evenimentul”, conform site-ului oficial.

Kremlin a reacționat după excluderea sportivilor ruși și belaruși de la competiția care începe vineri. „Este o rușine pentru Comitetul Paralimpic Internațional, nu găsesc alte cuvinte pentru a descrie această situație monstruoasă.

Condamnăm Comitetul pentru această decizie”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, reporterilor de la agenția de presă de stat TASS.

03-03-2022
10:48

FC Krasnodar a rămas fără antrenor. Daniel Farke a demisionat înainte să debuteze

Războiul din Ucraina l-a determinat pe Daniel Farke, tehnicianul german al rușilor de la FK Krasnodar, să ia o decizie radicală. Acesta semnase la începutul anului un contract valabil până în 2024, dar a demisionat din funcție înainte să-și facă debutul pe banca echipei.

Situația politică actuală, care a dus la cererea copiilor, soțiilor, familiilor și prietenilor noștri de a veni acasă, și pierderea tuturor perspectivelor sportive au condus acum la această decizie bine gândită.

Ne este foarte greu, pentru că am fost primiți cu multă căldură încă din prima zi. Am format într-un timp foarte scurt o mare comunitate cu naționalități diferite, care doreau să urmărească împreună obiective sportive – cu bucurie și distracție. Din păcate, latura serioasă a vieții ne-a ajuns din urmă”, și-a motivat Daniel Farke decizia, într-un interviu acordat pentru BBC.

02-03-2022
17:54

EA Sports a scos Rusia din FIFA 22

Compania de jocuri video EA Sports a anunțat că echipa națională a Rusiei și toate cluburile din această țară vor fi eliminate din FIFA 22, ca urmare a războiului din Ucraina.

”EA Sports este solidar cu poporul ucrainean și, ca atâtea voci din întreaga lume a fotbalului, solicită pace și încetarea invaziei Ucrainei.

În conformitate cu partenerii noștri de la FIFA și UEFA, EA Sports a inițiat procese pentru a elimina echipa națională a Rusiei și toate cluburile ruse din produsele EA Sports FIFA, inclusiv: FIFA 22, FIFA Mobile și FIFA Online.

De asemenea, evaluăm în mod activ modificările asociate la alte domenii ale jocurilor noastre. Vom ține comunitățile noastre la curent cu orice acțiuni întreprinse și le mulțumim jucătorilor pentru răbdare pe măsură ce lucrăm la aceste actualizări”, se arată într-un comunicat al EA Sports.

02-03-2022
15:37

Rusia și Belarus, sancționate de Comitetelor Olimpice Europene

Comitetul Olimpic European, din care face parte şi Mihai Covaliu, preşedintele COSR, s-a reunit în regim de urgenţă și a decis că sportivii şi oficialii din Rusia şi Belarus nu vor mai participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European de Iarnă din 2022, care va avea loc la Vuokatti, Finlanda, în perioada 20-25 martie.

”EOC recunoaşte că declaraţia CIO impune măsuri excepţionale pentru organizatorii de evenimente care urmează să aibă loc într-un termen foarte scurt. Pentru a proteja bunăstarea acestor tineri sportivi, precum şi pentru a proteja integritatea evenimentului, EOC consideră că sportivii ruşi şi belaruşi nu ar trebuie să concureze la FOTE Vuokatti în nicio calitate.

EOC ia această decizie cu reticenţă din cauza vârstei tinere excepţionale a sportivilor afectaţi. Cu toate acestea, este o dilemă care nu poate fi rezolvată”, se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al EOC.

01-03-2022
18:33

Federațiile de atletism și tenis, sancțiuni pentru Rusia și Belarus

World Athletics, federaţia internaţională de atletism, a exclus sportivii din Rusia şi Belarus din competiţiile internaţionale organizate sub egida sa, iar federația internațională de tenis a exclus echipele celor două țări din întrecerile sale.

”Consiliul World Athletics a convenit astăzi să impună sancţiuni împotriva federaţiilor membre ale Rusiei şi Belarusului, ca o consecinţă a invaziei Ucrainei. Toţi sportivii, personalul suport şi oficialii din Rusia şi Belarus vor fi excluşi de la toate evenimentele World Athletics Series, cu efect imediat.

Evenimentele viitoare includ Campionatele Mondiale de Atletism Oregon 22, Campionatele Mondiale de Atletism în sală Belgrad 22 şi Campionatele Mondiale de Atletism pe şosea Muscat 22, care încep vineri, în Oman.

Consiliul a convenit, de asemenea, să ia în considerare măsuri suplimentare, inclusiv suspendarea federaţiei din Belarus, la reuniunea programată săptămâna viitoare (9-10 martie).

Federaţia Rusă de Atletism (RusAF) a fost suspendată din atletismul mondial din 2015, din cauza încălcărilor regulamentelor antidoping şi, prin urmare, nu este eligibilă în prezent să găzduiască evenimente World Athletics sau să trimită echipe la campionate internaţionale.

Procesul de atlet neutru autorizat (ANA) rămâne în vigoare, dar sportivii ruşi care au primit statutul ANA pentru 2022 sunt excluşi de la evenimentele World Athletics Series viitoare.

Aceasta înseamnă că tuturor sportivilor ruşi ANA sau belarusi acreditaţi în prezent pentru Campionatele Mondiale de Atletism pe şosea Muscat 22 şi Campionatele Mondiale de Atletism în sală Belgrad 22 (18-20 martie) le vor fi retrase acreditarea şi înscrierile le vor fi refuzate, la fel ca în cazul personalului suport şi oficialilor”, a precizat World Athletics.

Și federația internațională a luat măsuri drastice, astfel că Rusia nu-și va putea apăra titlurile pe echipe câștigate anul trecut în Cupa David și Billie Jean KIng Cup.

”ITF condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia și facilitarea acesteui lucru de către Belarus. Pe lângă anularea tuturor evenimentelor ITF din acele țări, Consiliul ITF a anunțat astăzi suspendarea imediată a Federației Ruse de Tenis (RTF) și a Federației de Tenis Belarus (BTF) de la calitatea de membru ITF și de la participarea la competițiile internaționale pe echipe”, se arată pe site-ul oficial al ITF.

Rusia era calificată direct în faza finală atât în Cupa Davis, cât și în Billie Jean King Cup, din postura de campioană, în timp ce Belarus trebuia să joace în calificările, în martie și aprilie.

01-03-2022
16:47

Sancțiuni pentru Rusia şi Belarus în volei

Confederaţia Europeană de Volei a anunţat, în urma unei şedinţe a Consiliului de Administraţie, că a decis, cu efect imediat, că echipele naţionale, cluburile, sportivii şi oficialii din Rusia şi Belarus nu mai au eligibilitate în competiţiile europene.

Conform L’Equipe, decizia survine după ce forul continental anunţase că toate evenimentele care urmau să fie organizate în Rusia au fost anulate, tot cu efect imediat, şi până la noi comunicări ale CEV.

”Mai mult, Board-ul CEV a decis să suspende toţi membrii federaţiilor de volei din Rusia şi Belarus care au deţinut funcţii în structurile Confederaţiei Europene.

În acest circumstanţe fără precedent, familia voleiului european îşi exprimă speranţa că situaţia se va îmbunătăţi, astfel încât voleiul să-şi reia rolul şi misiunea de a aduce oamenii împreună, în spiritul fair-play, prietenie şi respect reciproc”, se mai arată în comunicatul CEV.

01-03-2022
16:05

Valeri Karpin cere anularea sancțiunilor

Selecționerul naționalei Rusiei, Valeri Karpin, s-a arătat dezamăgit de sancțiunile dictate de FIFA și UEFA, care a decis suspendarea echipelor rusești din toate competițiile.

”Copiii mei au avut un vis și acum l-au pierdut. Se înțelege de la sine că suntem toți dezamăgiți. Sigur că ne așteptam ca învingătoarea din play-off să se determine pe terenul de fotbal.

Este păcat pentru acești băieți care au visat să joace la Cupa Mondială din 2022 și acum și-au pierdut această speranță. Sper ca sancțiunile dictate de FIFA și UEFA să fie retrase rapid, iar fotbalul rusesc să se întoarcă pe scena internațională”, a declarat Karpin, conform site-ului sportface.it.

Echipa națională a Rusiei trebuia să joace pe 24 martie, pe teren propriu, cu reprezentativa Poloniei, în semifinalele barajului pentru calificarea la Cupa Mondială. În cazul unei victorii, rușii ar fi primit vizita învingătoarei dintre Suedia și Cehia, la 29 martie.

01-03-2022
14:06

Adidas și-a suspendat parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal

Gigantul mondial de echipamente sportive Adidas a anunțat, marți, că și-a suspendat parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal din cauza invaziei Ucrainei, notează tuttomercatoweb.com.

Adidas își suspendă parteneriatul cu Asociația Rusă de Fotbal cu efect imediat”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

În 2020, firma a realizat 2,9% din cifra de afaceri în regiunea Rusiei, Ucrainei și a altor foste țări sovietice.

01-03-2022
13:36

Leipzig anunță de ce nu a mai boicotat meciul cu Spartak Moscova

FIFA și UEFA au exclus toate echipele rusești, indiferent că este vorba de cele de club sau de națională, din toate competițiile, până la noi ordine. Una dintre beneficiare este Leipzig, care este calificată, automat, în sferturile Ligii Europei.

Formația germană urma să întâlnească în optimi Spartak Moscova, dar, în lumina, noilor evenimente, dubla manșă nu va mai avea loc. „Ne-am pus întrebarea dacă boicotul este o măsură corectă, în condițiile în care sportul ar trebui să se unească.

Ne hotărâsem să facem acest pas, dar nu a mai fost necesar, deoarece UEFA a anunțat că toate echipele din Rusia au fost excluse. Vom rămâne în contact cu federațiile și avem încredere totală în UEFA și în deciziile luate de aceasta.

Dacă UEFA ar fi trimis alte semnale, am fi luat singuri decizia”, a declarat Oliver Mintzlaff, președintele celor de la RB Leipzig, conform archysport.com.

01-03-2022
10:36

CM de volei din Rusia va fi relocat, patinatorii ruși și belaruși – excluși de la CM

Federația Internațională de Volei (FIVB) a anunțat marți, 1 martie, că ediția din acest an a Campionatului Mondial, programat între 26 august și 11 septembrie, nu va mai avea loc în Rusia.

Forul mondial a informat, deja, Federația Rusă de Volei și Comitetul de organizare în legătură cu această decizie, notează lequipe.fr.

FIVB a mai precizat că va căuta o țară sau țări gazdă pentru a se asigura că „familia mondială a voleiului, inclusiv federațiile naționale, sportivii, oficialii și fanii, toți se simt în siguranță și mândri să participe la o sărbătoare sportivă veselă și pașnică”.

Forul internațional, care a anulat, deja, etapele organizate în Rusia în cadrul Ligii Națiunilor, nu a precizat dacă naționala masculină a Rusiei, vicecampioană olimpică, va participa la CM.

Pe de altă parte, Comitetul de organizare al Campionatului Mondial de patinaj și Federația Franceză de Sport pe Gheață au anunțat că sportivii ruși și belarusi nu vor fi invitați la CM care va avea loc la Montpellier (23-26 martie).

Patinatorii ruși adunaseră cinci medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing (2 la feminin, 2 la perechi și 1 la dans).

01-03-2022
10:25

Fotbalul rus ar putea rămâne fără jucătorii străini

FIFPro cere forului mondial să permită jucătorilor străini din campionatul Rusiei să poată rezilia contractele unilateral, ca urmare a războiului pornit în Ucraina.

„Vom cere ca FIFA să permită jucătorilor străini din liga Rusiei să poată rezilia contractele unilateral. Trebuie acționat cât de repede posibil. Escaladarea conflictului din Ucraina e un motiv suficient de bun pentru a pune capăt angajamentelor fără a plăti o compensație cluburilor”, a declarat Louis Everard, președintele olandez al FIFPro, într-un interviu pentru revista Voetbal International.

01-03-2022
08:40

Rusia a fost exclusă din grupa României pentru Mondialul de rugby

Forul care guvernează toate competițiile internaționale din rugby a decis excluderea Rusiei din calificările pentru Campionatul Mondial de anul viitor. Aceasta se afla în grupă cu România.

Suspendarea completă şi imediată a Rusiei şi Belarusului din toate activităţile internaţionale de rugby”, se arată în comunicatul emis de World Rugby. Nici echipa națională a Belarusului nu scapă nepedepsită.

Lumea sportului a reacționat extrem de vehement la invazia rușilor și tot mai mulți au cerut să se ia măsuri drastice împotriva sportivilor din această țară.

Războiul din Ucraina a dus la sancțiuni dure pentru sportul din Rusia

La scurt timp după ce Vladimir Putin a ordonat începerea războiului cu Ucraina, au început să apară, așa cum era de așteptat, primele sancțiuni pentru Rusia și în plan sportiv, multe echipe fiind private de competiții internaționale din această cauză.

ADVERTISEMENT

Cea mai de impact decizie a venit din partea FIFA și UEFA, care a hotărât să suspende din competiții până la noi ordine toate echipele din Rusia. În aceste condiții, echipa națională de fotbal nu va putea evolua în barajul pentru Cupa Mondială din Qatar.

Rușii ar fi trebuit să joace pe 24 martie, pe teren propriu, cu reprezentativa Poloniei, în semifinalele barajului pentru calificarea la turneul final. În cazul unei victorii, ei ar fi primi vizita învingătoarei dintre Suedia și Cehia, la 29 martie.

ADVERTISEMENT

Sankt Petersburg a pierdut finala Champions League

Hotărârea de a sancționa toate echipele din Rusia înseamnă că și formația Spartak Moscova a fost exclusă din cupele europene și este prima măsură de acest fel luată de mai marii fotbalului după 8 ani, atunci când două echipe de tradiție ale Turciei, Fenerbahce și Beșiktaș, nu mai erau lăsate să joace din cauza implicării în partide aranjate.

Moscoviții ar fi trebuit să joace în optimile de finală ale Europa League cu RB Leipzig, astfel că formația germană merge mai departe. Meciul tur urma să aibă loc pe 9 martie, în Germania, returul fiind programat pentru 17 martie, în Rusia.

ADVERTISEMENT

În plus, UEFA a mai hotărât să rupă contractul de sponsorizare pe care îl avea cu Gazprom și să mute finala Champions League din acest an de la Sankt Petersburg, pe Stade de France din Saint-Denis.

Formația Manchester United a decis și ea să întrerupă colaboarea pe care o avea cu firma rusă Aeroflot, lucru care s-a întâmplat și cu înțelegerea pe care Gazprom o avea cu clubul Schalke 04, din liga a doua germană.

ADVERTISEMENT

CSM București, cu un pas în sferturile Champions League

Comisia Executivă a Comitetului Internaţional Olimpic a recomandat interzicerea sportivilor din Rusia și Belarus din competiţii, iar federațiile europene de handbal și baschet au decis imediat să suspende toate echipele de club și naționale din Rusia pe termen nedeterminat.

O astfel de hotărâre este benefică pentru echipa de handbal feminin CSM București, așa cum a anunțat FANATIK în exclusivitate, care ar fi trebuit să întâlnească ȚSKA Moscova în play-off-ul Champions League. În aceste condiții, ”tigroaicele” vor merge în sferturile de finală la ”masa verde” și se vor lupta pentru un loc în Final Four.

Șefii Formulei 1 nu au rămas nici ei impasibili la agresiunea Rusiei în Ucraina și au decis să anuleze Marele Premiu de la Sochi, care era programat să se desfășoare între 23 și 25 septembrie.

Abramovich s-a retras de la Chelsea

Federaţia Internaţională de Judo, condusă de românul Marius Vizer, a anunţat că a suspendat statutul liderului rus Vladimir Putin de preşedinte de onoare şi ambasador al forului, din cauza războiului care se desfăşoară în Ucraina.

Apropierea de președintele rus l-a afectat și pe omul de afaceri Roman Abramovich, proprietarul clubului Chelsea. Oligarhul rus a fost interzis accesul în Marea Britanie și pe fondul acestor tensiuni a decis să se retragă de la cârma clubului londonez.

ADVERTISEMENT