România a adunat 9 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, mai mult decât la ultimele două ediţii cumulat, la Rio de Janeiro şi Tokyo. Astfel, delegaţia “tricoloră” a egalat performanţa de la Beijing, din 2008.
La sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român de la Arcul de Triumf a avut loc Forumul de evaluare a rezultatelor obţinute de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris. Au fost prezenţi oficialii tuturor federaţiilor participante, accesul presei fiind permis în prima parte, la discursurile oficialilor.
Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat, printre felicitări şi laude pentru medaliaţi, că e cam puţin ca doar patru federaţii să aducă medalii, unul dintre obiectivele pentru Los Angeles 2028 e ca mai multe sporturi de la noi să performeze:
“Încheiem un an în care au fost motive de bucurie, dar şi dezamăgiri. Cele nouă medalii de la Paris vin din patru discipline, doar patru: canotaj, înot, haltere şi gimnastică. Mai mult de jumătate au fost câştigate de canotaj şi se cuvin felicitări pentru tot ceea ce au făcut.
Ceea ce am spus anul trecut la forum s-a reflectat în evoluţiile de la Paris. Totul a depins de acţiunile dumneavoastră. Aceasta este realitatea şi optimismul dumneavoastră nu a fost bazat pe realitatea din teren.
Mişcarea olimpică vă cere să construiţi imediat o nouă strategie pentru acest ciclu care a început, Los Angeles 2028, şi pentru Brisbane. Obiectivele sunt foarte clare.
Trebuie să construim pe baze reale şi ţinând seama pe plan internaţional şi în disciplinele noastre. Toate deciziile trebuie luate pentru a face performanţă”, a spus Mihai Covaliu.
Au fost şi reprezentanţi ai primului ministru şi ai preşedintelui României, care au vorbit, printre altele, şi despre faptul că urmează un an 2025 dificil, parafrazându-l pe guvernatorul Mugur Isărescu, cel care spunea că România va intra la “dietă”. Iar asta nu poate decât să însemne că sportul nu va primi o felie generoasă de la buget.
Elisabeta Lipă, preşedintele ANS, a avut un discurs virulent la adresa celor care s-au bucurat pentru medaliile obţinute de sportivii români la Paris ca apoi să “arunce cu noroi”:
“Degeaba îi întâmpinăm cu flori la aeroport la sosire, dacă respectul datorat performanțelor lor extraordinare este umbrit de noile sporturi naționale, care au înlocuit oina, adevăratul nostru sport național cu aruncatul cu noroi sau uitarea, ignorarea, bagatelizarea, batjocura.
Vrem respect pentru performanța olimpică? Vrem să transformăm copiii din școlile de azi în următorii campioni olimpici? Haideți să arătăm respect pentru cei care și-au câștigat acest drept prin muncă, prin rezultate, mai ales că sunt tot mai puțini.
Diamantele sunt scumpe pentru că sunt rare, ele nu pot fi tratate ca o sticlă de bere aruncată în parcarea unui mol.”, a spus Elisabeta Lipă.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport i-a criticat voalat şi pe oficialii federaţiilor care nu au performat la Jocurile Olimpice, lăsând de înţeles că ar trebui să muncească mai mult pentru a produce o schimbare:
“Cum am ajuns, azi, să ne uităm doar la o mână de oameni care mai pot ridica tricolorul pe acordurile Imnului Național la Jocurile Olimpice? Ei bine, dragi colegi, poate că spiritul olimpic s-a relaxat cam prea mult în inimile unora dintre cei care azi au datoria să sprijine înalta performanță.
Flacăra olimpică arde degeaba într-un recipient strălucitor, dacă nu rămâne aprinsă zi de zi în bazele de antrenament, în birourile managerilor, în competițiile europene și internaționale la care participăm”, a declarat Lipă.
Discursurile au fost, totuşi, pe o temă optimistă. România a reuşit să obţină mai multe medalii decât la ultimele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, ceea ce reprezintă o creştere importantă şi oferă linişte la nivel de COSR pentru următorul ciclu olimpic.