News

Sporuri pentru medicii implicați în lupta COVID și pensie pentru copiii celor decedați. Iohannis a promulgat legea

15.05.2020 | 15:49
Sporuri pentru medicii implicati in lupta COVID si pensie pentru copiii celor decedati Iohannis a promulgat legea
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege prin care vor fi acordate sporuri pentru medicii implicați în lupta COVID și pensie pentru copiii celor decedați.

Sporuri pentru medicii implicați în lupta COVID

Legea prin care vor fi acordate sporuri pentru medicii implicați în lupta COVID și pensie pentru copiii celor decedați a fost promulgată, vineri, de Klaus Iohannis, informează Digi24.

ADVERTISEMENT

Astfel, vor fi acordate drepturi materiale personalului medical implicat în tratarea pacienților infectați COVID-19, dar  şi urmaşilor celor care au murit din cauza noului coronavirus.

Mai exact, angajații din sănătate care execută, conduc sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit vor beneficia, pe perioada stării de urgenţă și pe o perioadă de 3 luni de la data încetării acesteia de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie.

ADVERTISEMENT

În această categorie de angajați este inclus personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar din unităţi sanitare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie și din cabinete de medicină dentară.

Urmașii cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19 vor primi pensie

Tot aici sunt incluși și alți furnizori de servicii medicale sau de asistenţă socială, implicați direct în acţiuni şi misiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu noul coronavirus

ADVERTISEMENT

Printre cei care vor primi aceste sporuri se vor afla și cadrele militare – paramedici şi personal medical – din structurile aflate în coordonarea/ coordonarea operaţională a DSU din cadrul MAI și personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat.

Totoddată, de bani în plus va beneficia și personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv, precum şi din spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii promulgate vineri de șeful statului, urmaşi ai angajaților din sănătate decedați ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva COVID-19 sunt consideraţi copiii acestora şi soţul supravieţuitor.

„La decesul unei persoane dintre cele prevăzute mai sus, Ministerul Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, acordă familiei acesteia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum egal cu de două ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiază de următoarele drepturi:

-dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învatamânt organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la data decesului”, se arată în proiectul de lege promulgat de șeful statului.

ADVERTISEMENT
Tags: