News

„Sporurile nesimțite” s-ar putea înmulți. Funcționarii cu salarii mari din administrație vor primi bani în plus

Funcționarii din primării și consilii județene care au salarii mari în momentul de față vor putea primi lefuri și mai mari care să depășească indemnizația de primar sau președinte CJ.
27.05.2021 | 13:59
Sporurile nesimtite sar putea inmulti Functionarii cu salarii mari din administratie vor primi bani in plus
ADVERTISEMENT

Subiectul sporurilor de care beneficiază bugetarii a provocat un mic scandal la începutul anului când presa a relatat despre nenumăratele suplimente la salariu de care beneficiază angajații din sectorul public: spor de antenă, de praf, pentru solicitare neuropsihică, pentru păstrarea secretului de serviciu ș.a.m.d.

După ce vâlvătaia iscată pe acest subiect s-a stins, politicienii s-au pus din nou pe treabă și încearcă să facă ce știu mai bine, anume fidelizarea funcționarilor prin mite mascate plătite din banii contribuabililor.

ADVERTISEMENT

Un exemplu este proiectul de lege depus ieri la Senat de către un grup de parlamentari PSD, în frunte cu fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, prin care funcționarii cu lefuri consistente din administrația locală vor primi lefuri și mai mari, putân depăși chiar nivelul indemnizației vprimarilor sau președinților de consilii județene.

Sporul funcționarilor, peste salariul viceprimarului

Majorarea este justificată de inițiatori prin aceea că este necesară stimularea financiară a funcționarilor care sunt implicați în derularea proiectelor cu finanțare europeană ca o metodă de creștere a nivelului absorbției fondurilor de coeziune UE.

ADVERTISEMENT

Numai că această stimulare există deja încă de pe vremea guvernului Tăriceanu, fiind menționată și în Legea salarizării unitare din 2017. Personalul din instituțiile publice din echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

O prevedere similară îi vizează pe președinții și vicepreședinții consiliilor județene și pe primari și viceprimari, însă în cazul lor majorarea este de 25%.

ADVERTISEMENT

Sporul „de fonduri europene” a crescut substanțial din 2017, când prin Legea salarizării administrațiile locale au primit dreptul să-și stabilească singure salariile, în limitele unei grile destul de generoase stabilite prin lege. O a doua limitare pusă dezmățului financiar în primării și CJ-uri a fost ca niciun funcționar din cadrul acestor instituții să nu aibă leafa mai mare decât viceprimarul sau vicepreședintele CJ, după caz.

Motivul acestei ultime restricții a fost să pună capăt situațiilor în care un funcționar de primărie putea să ajungă la un salariu mai mare decât cel al primarului. Însă inițiatorii proiectului PSD vor să forțeze această limită pentru o categorie de funcționari care oricum au salarii mari și în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Limitarea salariilor mari, „o situație inechitabilă”

Ei invocă faptul că sporul de 50% pentru implicarea în proiecte europene nu poate fi acordat la cuantumul maxim întrucât salariul cu tot cu spor nu poate fi mai mare decât salariul viceprimarului sau vicepreședintelui CJ.

Această reglementare conduce la situația paradoxală și inechitabilă de restrângere a dreptului salariatului, cuvenit în virtutea legii, ca urmare a participării în echipele de proiecte finanțate din proiecte europene nerambursabile, drepturi ce nu au caracter permanent, ci se acordă și se plătesc doar în perioada de derulare a proiectului”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senat.

În consecință, ei propun ca salariul și „sporul de fonduri europene” însumate să poată depăși cu până la 25% indemnizația viceprimarilor sau vicepreședinților CJ, invocându-se că și aceștia primesc un spor de 25% pentru o activitate similară.

Pentru personalul din cadrul  administrației publice locale nominalizat în echipele de proiecte din fonduri europene, nivelul veniturilor salariale (…) nu poate să depășească nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar sau, după caz, a indemnizației vicepreședintelui consiliului județean, majorată cu 25%”, prevede modificarea Legii salarizării propusă de către cei opt parlamentari PSD.

La o simulare a efectelor acestei majorări constatăm că vor fi avantajați funcționarii din primăriile marilor orașe care au deja salarii mari. Pentru cei cu salarii mici, chiar dacă sunt implicați în derularea de proiecte europene, legea nu va avea nici un impact sau doar unul neglijabil.

Lege prin care iei de la săraci și dai la bogați

De exemplu, majoritatea președinților CJ și a primarilor din municipiile reședință de județ și-au fixat salariile la nivelul maxim permis de lege, anume 13.689 lei pe lună net.

Viceprimarii și vicepreședinții CJ au, în aceste condiții, salariul stabilit la 12.168 lei. Dacă aceștia beneficiază și de sporul de 25% care li se poate acorda pentru implicarea în proiecte europene, pot ajunge la un salariu 15.210 lei, sumă maximă de care ar trebui să beneficieze și unii funcționari din aceste instituții, potrivit parlamentarilor PSD.

Presupunând că un funcționar din primărie ar avea un salariu net de 8.000 de lei, „sporul de fonduri europene” ar fi 4.000 de lei, iar suma totală de 12.000 de lei ar fi sub indemnizația de bază a viceprimarului, respectând astfel Legea salarizării.

Dacă însă respectivul funcționar are salariul de 9.000, nu i s-ar mai putea acorda sporul la nivelul maxim de 50% deoarece ar rezulta un salariu de 13.500 lei, mai mare decât al viceprimarului. Dacă leafa ar fi de 10.000 de lei, cu sporul aferent s-ar trece și de salariul primarului. Or inițiatorii legii tocmai pe acești „bieți” slujbași ai statului vor să-i favorizeze, funcționari deja bine plătiți.

Un spor cu eficiență discutabilă

Nici pănâ acum, în mai bine de deceniu de când este acordat, sporul de 50% nu a probat fără tăgadă că și-a dovedit eficiența, existând diferențe majore între diverse localități sau între județe în ce privește cuantumul sumelor atrase ca finanțare europeană. În plus, pe lângă funcționarii proprii, administrația locală a recurs pe scară largă la serviciile unor firme de consultanță în domeniul fondurilor europene.

De asemenea, acordarea sporului indiferent de numărul de proiecte derulate permite în teorie, ca un funcționar să primească un spor consistent la leafă pentru un singur proiect, putând fi chiar unul neglijabil, pentru canalizarea unei străzi.

Beneficiari proiectului ar putea fi și funcționari ai primăriile din mediul rural, cu salarii ceva mai mici, dar și acolo este greu de justificat măsura în contextul în care majoritatea primăriilor de la sate nu se pot susține  financiar singure, având nevoie de finanțare suplimentară de la bugetul de stat sau cel al consiliului județean.

ADVERTISEMENT